Чистят речното корито от Пачовия мост надолу

* Средствата са от общинския бюджет – 80 хил. лв., изпълнител е силистренската фирма „Хидрострой България“ * В обратната посока - от Пачовия мост нагоре, също плаче за почистване
Наложително
От Пачовия мост надолу вече е така, 11 септември 2021 г.
А така беше допреди броени дни, снимката е от 5 юли 2021 г.
НА 7 СЕПТЕМВРИ започна наложителното почистване на коритото на река бели Осъм в рамките на Троян – от Пачовия мост (моста за „Елпром“) надолу по течението до изчерпване на заделените средства. Парите са общински, заложени в капиталовата програма на троянския Бюджет 2021 и възлизат на 80 хил. лв. Изпълнител е специализираната фирма „Хидрострой България“ ЕООД (Силистра), с която възложителят Община Троян сключи договор на 31 август. А заданието е да се премахне сериозната растителност, храсти и дървета, затрудняващи проводимостта и представляващи потенциална опасност от наводнения и щети при обилни дъждове и повишаване на речния дебит (каквито са се случвали в Троян неведнъж).

Момент от чистенето на речното корито
ДА НАПОМНИМ, че почистването на речните корита е държавна отговорност, но практиката през годините и показала, че държавата се измъква от тази си отговорност и всичко пада върху общините. Както е и в настоящия случай и както бе при подобното почистване на същия участък преди десетина години (2012 г.), когато Община Троян отново трябваше да се справя със собствени сили и средства. Но е редно да кажем, че през м. юни настоящият ни областен управител Светослав Славчев направи възможното според правомощията му – подаде искане за държавно финансиране на почистването и укрепването на 22 речни участъка на територията на Ловешка област, криещи опасност от наводнения на населени места.

От Пачовия мост нагоре също плаче за почистване, 11 септември 2021 г.
ОБАЧЕ финалът с почистването на речното корито в рамките на Троян остава отворен. Дори средствата да стигнат от Пачовия мост надолу до края на града, в обратната посока, от Пачовия мост нагоре към Въжения мост (при Енергото) и още по-нагоре до Марковския мост в самия център на града, също плаче за почистване и също крие потенциална опасност. Да оставим настрана факта, че гледката е някак нецивилизована и създава усещането за запуснатост.

Т21
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |