Можело значи! (2)

* От моста в Мондешкото до моста при „Машстрой” – светна, продължава и нагоре, до Пачовия мост * Кольо Кацаров: „Положението бе нетърпимо, но бях убеден, че начини и ресурс ще се намерят”

ВИЖТЕ снимката. Сигурно мнозина няма да повярват, че това е троянската река – защото от десетилетия сме свикнали да я виждаме обрасла с храсталаци, че и цели дървета, като в бразилска джунгла. Или по-точно като в градско гето. Нагледали сме се и на палиативни мерки, както би се изразил един общински съветник – разни мургави и други бригади с брадви и търнокопи „поубиват” храсталака и замазват положението за месец-два, докато джунглата избуи наново. И добре че имахме късмет през тези години и десетилетия, защото едно сериозно наводнение би могло да съсипе Троян.

НИЕ ПЪК, от местните медии, сме се наслушали на управленски оправдания – кметски, съветнически и други – как проблемът не можел да се реши генерално, понеже това (речното прочистване) било държавна отговорност, а държавата не давала пари и т.н. Дотук с припомнянията, и ни извинете за емоциите. Сега към фактите.

ОТ ОКОЛО ДВЕ СЕДМИЦИ мощна верижна техника (на същата фирма, „Юнг проект” ООД, София, която по спечелен европроект гради подпорната стена и коригира речното корито от „Троян Плаза” до Енергото) работи в участъка от моста в Мондешкото до моста при „Машстрой”. И в този участък на „джунглата” е сложено край – речното корито и двата бряга са абсолютно чисти, както трябва да бъде във всяко селище, броящо се за град. Още повече пък с туристически амбиции и в страна от Европейския съюз. Всичко това струва на Община Троян 18 000 лв., една напълно приемлива сума. Сега работата тече под пълна пара и нагоре, от моста при „Машстрой” до Пачовия мост (при „Елма”), което ще коства на общинския бюджет още 15 000 лв.

И АКО НАПРАВИМ равносметката – за 33 000 лв. коритото на троянската река в най-невралгичния отсек (от моста в Мондешкото до моста при „Елма”) ще бъде основно почистено и на опасността от наводнения ще бъде турен край, а този градски участък ще добие нормален градски вид. Можело значи! И то бързо и без много пари. Тук е мястото да поздравим човека, на когото е главната заслуга – ресорния зам.-кмет Кольо Кацаров. „Положението бе нетърпимо, но бях убеден, че с малко повече усилия начини и ресурс ще се намерят, получих и пълна подкрепа в лицето на кмета”, коментира пред Т21 г-н Кацаров.

НАПРАВЕНОТО не е малко, но да не забравяме, че троянската река в най-централната й част – от Пачовия мост нагоре до моста при полицията - също плаче за решителна намеса. Плаче за вгражданяване и цивилизоване. Особено по десния бряг, и особено в района на най-красивия, най-историческия, най-големия, най-натоварения и емблематичен Марковски мост; същия мост, под който гледката е унизителна. Дано скоро имаме повод и за там да напишем „Можело значи!”.

Т21

Още по темата:

18 коментара:

Анонимен каза...

Нормално е, идват избори...

Анонимен каза...

Реката в Троян беше нещо магично и красиво. Тази река вече не съществува. И реката и градът са като голи охлюви. Троян е съсипан. Много цимент се изсипа по някакъв проект в централната част на реката, и в строеж на къща на някой свързан с проекта - според хорските приказки.Кое колко е вярно не знам. Но знам, че реката е съсипана, изглежда ужасно и никога няма да се възстанови. Няма я онази живописна река, пеняща се и извиваща се около камъните, заобиколена от тополи и върби, кичещи моста.За съжаление тези, които управляваха града ни през 80-те и 9о-те години направо го съсипаха архитектурно.Това, което остана като усмивки от старите ленти са стари и много хубави снимки в кафене Антик. Ако някой читател има снимки на реката, така както изглеждаше преди да я осакатят безвъзвратно - моля да ги публикувате.

Анонимен каза...

Реката бе съсипана с така нареченото "водно огледало"

Анонимен каза...

Което не е никакво огледало, а едно мръсно, гленясало нещо с виещи се като змии въжета, върху които се наслагват мръсотиите от тоалетните отпадъци. И това в центъра на града!
Питам се как сме живи още, как не се е разнесла някаква по–сериозна епидемия. Защо хората, които са грамотни и специалисти/лекари/ не повдигат тези въпроси. Ала както ще каже някой, няма пари, сякаш човешкия живот и здраве нямат никакво значение и стойност.

Анонимен каза...

№1, там е работата, че не изват никакви избори, а се прави нещо!

Анонимен каза...

В Троян почват да се случват неща на истинската им стойност-ремонт шадраван и почистване на речно корито. Все по силно изненадан оставам и започвам да ви умислям господа управляващи. Питам: Как като не взимате комисионни и не изнудвате проектанти и строители ще забогатеете в края на мандата? Нищо ли не научихте от предишния кмет на Троян/ 4 000 000 за нарушения само/ или от по-предишния?Имате време до края на мандата и вземете мерки крадците да си получат заслуженото. Тогава ще затворите веригата -ние го правим така, честно, прозрачно, но и търсим отговорност от предните. Тогава хората ще Ви повярват отново, ако това изобщо тогава Ви интересува.

един любител риболовец каза...

На пръв поглед всичко в статията е ОК. Но ако трябва да бъдем честни са е. мамата на реката. Вярно е, че с тези обрасли храсталаци приличаше на джунгла, но там и имаше и достолепни дървета - върби и тополи на много години. В техните корени се бяха образували подмоли, и вирове. В тях се криеше доста и едра риба. Сега с тези булдозери всичко това е изчезнало. Аз не знам дали еколожката на общината и нейните подчинени са си затворили очите за това безхаберие или и тя е само проформа на тази длъжност. Кому пречеше да се оставят големите дървета. Така със сигурност би било по-естествено цялото корито и щеше да привлича погледите на евентуалните туристи. А не сега две голи стени в двата края. Останете със здраве. Един любител риболовец!

Рицар без доспехи каза...

Аз се изморих, а вие? Изморих се да живея в този покварен свят, в тази агресивна среда, да ям тази отровна храна, да дишам този тежък въздух, да ходя по тези отвратителни улици, да карам кола по страховити пътища. Изморих се !!!
Единственото, което остава на човечеството е това:
Част 1 - http://www.vbox7.com/play:1f76f3acd2
Част 2- http://www.vbox7.com/play:21f986df65

П.П. Колкото повече време минава, толкова по- ясно става, че този свят е тотално сбъркан и сами вървим пътя към самоунищожението си!

Анонимен каза...

Колю Кацаров, дали му е ясно,че ако не бе Бойко Пъдарски, Донка нямаше да стане кмет,а той(Колю),щеше да слиза в Троян само в четвъртък на пазар?
Докога, питам аз,докога троянци ще показват слабоумие,слагайки за управници човечета в деменция?

Анонимен каза...

То пък ако бе Бойко, дели щеше за тези пари да свърши тази работа? Знаем си го келемето....
Загубил е битката и да не се мярка повече в политиката ще е най-добре.

Анонимен каза...

Девети, каквито и напъни да правиш, не се получава човече!Хората имат очи, виждат, преценяват..

Анонимен каза...

при моста на поделението и дъскотина все още си обрасло като джунгла, г-жо управляваша (кмет)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

НС каза...

Колко все още помнят "Марчов вир" и бентовете по реката...естествените причиствателни станции на реката и както се каза по горе пълни с риба, а не квакащи жаби които изчезнаха и те.

Анонимен каза...

Ало 1-ви: Михайлова встъпи в длъжност на 15.11.2011 г. кога да го направи, зимата на 2011 г. или януари и февруари на 2012 г.? Много тъпо парче си!!!

Анонимен каза...

Мислено - недообмислено и подходящо за " хубава работа ама троянска". 7-ми е прав като казва че поне достолепните дървета трябваше да се запазят, заедно с екологичните ниши възникнали там. По-добре също щеше да изглежда. Само с мерак не става, грамотни хора трябват. Бързата кучка - слепи ги ражда /и отчита дейност/.

Анонимен каза...

А ще е въжможно ли да попитате Колю Кацаров , дали се подготвя разкопаване на новоасвалтираната отсечка към родното му село Балабанско и как гледа тои на възможноста асвалта да бъде разкопан само месец след асвалтирането за посравяне на кабели ?

Един любител риболовец каза...

Благодаря ти 15-ти, за подкрепата. Не е лошо преди да се направи нещо да се помисли предварително, ама от где толкова акъл, м?
Както и да е. Този град има някаква странна псевдо линия на развитие.

Анонимен каза...

Защо багерите не изкопаят и някое вирче,че че да се задържи риба в реката

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |