Речните корита в Ловешко – безопасни, препоръки за почистване

* Назначената в началото на м. юни комисия е проверила 22 участъка, становището е, че опасност от наводняване на селищата няма * За почистването ще се търсят държавни средства, важи и за коритото
 на Бели Осъм в Троян
Актуално
Гледка от Пачовия мост – речната „джунгла“ е факт, Троян, 5 юли 2021 г.
НАЗНАЧЕНАТА в началото на м. юни от областния управител Светослав Славчев проверка на състоянието и проводимостта на речните корита в Ловешка област е представила становището си, научихме от пиарката на областната администрация Даниела Коларова (30 юни). Становището е, че проверените общо 22 участъка – речни корита и защитни съоръжения, не представляват опасност за наводняване на населените места. В някои участъци обаче е констатирано наличие на прекомерна храстовидна и дървесна растителност и препоръката е да бъдат  предприети дейности по почистването.  

НЕ СЕ ПОСОЧВА кои са проблемните участъци, но допускаме, че препоръката за почистване важи и за коритото на река Бели Осъм в рамките на Троян; особено от Пачовия мост (моста при „Елпром“) надолу по течението, където в момента сме свидетели на нещо средно между речно корито и млада гора/джунгла. За почистването на речните корита и укрепването на дигите е необходимо „критичните участъци приоритетно да бъдат включени в областната програма за планово почистване на речните участъци в извънурбанизираните територии на област Ловеч за 2022 г.“, пояснява г-жа Коларова. А областната програма ще бъде изпратена на министъра на вътрешните работи, за да влезе в годишния план от националната програма за намаляване на риска и отпускане на нужните средства.

ИСКАНЕТО е към държавата, тъй като съгласно Закона за водите почистването на речните корита е държавна отговорност, макар че досега в повечето случаи отправените искания за финансиране на въпросните дейности в Ловешка област са останали безрезултатни. „Областният управител няма друг финансов инструмент за почистване на речните корита, поради тази причина ще бъдат подновени приоритетните искания за финансиране към Междуведомствената комисия“, се казва в прессъобщението.

Същият участък след почистването през м. септември 2012 г.
СПОМНЯМЕ си, че в началото на първия мандат на кмета Донка Михайлова (2012 г.) проблемът с почистването на речното корито в рамките на Троян, особено в споменатия участък от Пачовия мост надолу, стоеше с голяма острота. Множеството искания към държавата да финансира почистването оставаха без отговор. Тогава по инициатива и с пряката отговорност на зам.-кмета Кольо Кацаров и пълната подкрепа на кмета и Общинския съвет работата бе свършена. С осигурените целево 33 хил. лв. общински средства и наетата специализирана фирма участъкът от Пачовия мост до моста в кв. „Мондешкото“ светна. „Положението бе нетърпимо, но бях убеден, че с малко повече усилия начини и ресурс ще се намерят”, коментира за Т21 в онзи момент г-н Кацаров. Може би и сега този е пътят?

Т21
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |