Министър Комитова: „Троян е отличникът“

* Кметът Михайлова: „Ако се съгласим да се влеем в държавното дружество, гражданите губят всичко постигнато - по-ниската цена на услугата и повече инвестиции в развитие на мрежата“
 
Министър Виолета Комитова изрази разбиране
защо Троян е срещу одържавяването
Гореща тема
 
ПРОДЪЛЖАВА масираният натиск общинските водни дружества, каквото е и троянското „ВиК Стенето“ ЕООД, да се влеят в държавния воден холдинг. Аргументите – иначе няма как да получим европейска субсидия за водния сектор. Контрааргументите – при консолидацията успешните общински водни дружества като нашето „Вик Стенето“ ЕООД и потребителите им ще бъдат силно ощетени – цената на водата ще се изравни, т. е. ще скочи (в троянския случай драстично), европейските средства няма да достигнат до тях, тъй като ще се насочат към най-невралгичните участъци в съответните области, общинската материална база във ВиК сектора ще се одържави (национализира). За поредните разговори по темата на най-високо министерско равнище сподели в профила си във фейсбук кметът на Троян Донка Михайлова, която е и зам.-председател на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), препечатваме казаното дословно. Т21

Донка Михайлова
„ТРОЯН е отличникът”, така министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова оцени изградения воден цикъл от Община Троян и резултатите от него на среща с кметовете на общините със собствени (общински) водни дружества, състояла се през миналата седмица. Целта на тази поредна среща бе да споделим аргументите си защо държим да запазим общинската собственост на дружествата. И още - да бъдат убедени кметовете на тези общини общинските им дружества да се влеят в държавните.

СПОДЕЛИХ: с неимоверни усилия Троян изпълни два водни цикъла (още сънувам строителството) и обнови 85% от водопроводната мрежа на града, цената на услугата е 2,15 лв. при цена на държавното дружество 3,15 лв., водозагубите са с 10% по-ниски, годишните инвестиции - многократно по-високи от тези в държавното дружество. Ако се съгласим да се влеем в държавното дружество, гражданите губят всичко постигнато - по-ниската цена на услугата и повече инвестиции в развитие на мрежата. Реакцията на министъра бе искрена: „Разбирам защо не искате да се консолидират”.

ОБЕЩАХ на колегите кметове на предстоящото общо събрание на НСОРБ да организираме дискусия по темата, а на министър Комитова - да й предоставим предложения за решения.
13 септември 2021 г.
Донка Михайлова, във фейсбук
***

Бел. ред. Пак в мрежата, в коментар под казаното от кмета Михайлова, се появи опониращ въпрос, цитираме: „Г-жо Михайлова, колко стотици милиона европейски средства, които могат да бъдат инвестирани в цялата Ловешка област за развитие на ВиК инфраструктурата, се губят с това решение?“. Отговорът на троянския градоначалник бе: „В програмния период, който отмина, се загубиха средства заради съвсем различни причини. Но е недопустимо заради отделни общини останалите неконсолидирани шест области да загубят средства. Предложих на министъра активно да търсим решения и имам идеи за поне 3-4 различни варианта“.


Още по темата:

4 коментара:

КОРЕКТЕН каза...

Донка Михайлова, която е и зам.-председател на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ),------- ПО КОРЕКТНО ЩЕ Е ДА СЕ ПИШЕ ,ЧЕ дм Е ЕДИН ОТ ЗАМ.ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ.нЕ Е ЕДИНСТВЕНАТА,5 ИЛИ 6-МА СА.

Unknown каза...

Натиск от всички посоки включително законодателна със Закона за водите. Тези които не искат няма да получат европейско финансиране.Целта е да се одържавят всички водни дружества, да се окрадат европейските пари и накрая да се дадат на концесия. За да избие концесионера комисионната ще вдигне цената на водата. Ако се поддадете-Чиститу!

Дедо Спас каза...

Къде и в кой документ на ЕС е споменато, че пари няма да има, щото общинските дружества не са в държавен холдинг. И защо водата в София все още е на концесия при частник, а не в държавния холдинг. Тоя същия частник е държал на концесия водоснабдяването в Париж и след изгонването му за неспазен договор общината си връща собствеността. Има и книга по въпроса: https://m.helikon.bg/182450-%D0%97%D0%B0%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%89%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%B0%D0%B1%D0%B4%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5.html

Стоян Борджуков каза...

Има основание за общински референдум! Нека ме убеди министърката и държавата как да гласувам!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |