Защо троянци още дълго ще пият фекалните води на Орешак и Черни Осъм?!

* От 245 км водопроводна мрежа са подменени само 45 км, едва 63% е покритието на услугата отвеждане на отпадните води, няма канализация в най-голямото троянско село – Орешак, проблеми с водоснабдяването на малките селища  * Демагогия, популизъм и липса на стратегическа визия за развитието на ВиК сектора в общината ни
 
Мариян Данчев
Тема с продължение
Инж. Мариян Данчев е общински съветник от местната коалиция „Глас народен“ и от доста време проучва две големи и трудни теми – управлението на отпадъците и водоснабдяването, и е сред най-подготвените и ангажираните с тях в местния троянски парламент. С настоящия си материал инж. Данчев отваря въпроса каква вода пият троянци, а фактите, които изнася и изводите му са стряскащи. И трябва да се чуят. Т21
УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ, като общински съветник от местната коалиция „Глас народен“ изразявам публично позицията си относно ситуацията във ВиК сектора в община Троян, от която потърпевшите сме всички ние!

ВСЕ ОЩЕ в общественото пространство на града ни, битува мнението, че нашето „ВиК Стенето“ ЕООД (троянският воден оператор), в сравнение с други ВиК дружества в страната, е в завидно по-добро положение по отношение на състоянието на водопреносната система, на процентно подменените тръбопроводи, на организацията на работа и други подобни фактори, касаещи неговата дейност. Запознавайки се с реалната ситуация за времето, през което съм общински съветник, смея да твърдя, че тези лаври са отдавна остарели. Истината  е, че пред ВиК - Троян стоят изключително сериозни нерешени проблеми, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.

ПОЛОЖЕНИЕТО НЕ Е РОЗОВО

ГОЛЯМАТА част от довеждащите  водопроводи са остарели, амортизирани  и се нуждаят от подмяна. От 215 км са подменени само 45 км. Повече от половината от вътрешната водопроводна мрежа също си остава неподменена, като по-голямата част са остарели етернитови тръби, създавайки предпоставки за чести аварии и водозагуби. Голяма част от канализацията е изградена още преди изпълнение на водния цикъл, като бетоновите тръби са изтънели и са потенциално уязвими от повреди. Все още само около 63 % е покритието на услугата отвеждане на отпадни води. Остава една част от Троян, която не е канализирана.

НЯМАМЕ канализация и в най-голямото село на общината ни – с. Орешак, и това за мен си остава един много сериозен проблем, тъй-като жителите на Троян продължават да пият вода замърсена с фекални и битови води на селата Орешак и Черни Осъм. Това замърсяване става чрез речно водохващане „Миревско“, при което част от водите на река Черни Осъм се отделят под каменния мост, по който минава пътя за Севлиево, т. е. след като водата вече е замърсена от отпадните води на двете села. И колкото да ме убеждават, че водата след като мине известно разстояние под земята през тъй-наречените „оросителни полета Миревско“ се пречиства достатъчно, не мога да го приема за вярно.

КАТО ДОБАВИМ и проблемите, съпътстващи водоснабдяването на малките населени места, водоснабдяването на курортното селище Чифлик, постоянните  проблеми в следствие нарушена комуникация между общинска администрация и управлението на дружеството, както и редица други неуредици, които няма как тук да изчерпя и които много от вас познават по-добре от мен, защото лично ги касаят, то видно е, че положението никак не е розово!

ДЕМАГОГИЯ И ПОПУЛИЗЪМ

И НА ТОЗИ, не толкова приятен фон продължава използването на ВиК дружеството за низки партийно-популистки цели и  за разчистване на лични сметки! Емоциите и инатите продължават да надделяват над здравия разум и рационализма!

ДА СЕ РЕАГИРА по един  първичен начин и да се налага впечатление у жителите на общината, че, видите ли, понеже управителят на дружеството иска да вдига цената на водата е лош, пък кметът на общината не позволява увеличение на водата и затова е добър, си е чиста демагогия и популизъм. При това много далеч от една разумна, далновидна и балансирана политика, от която се нуждае управлението на ВиК сектора в полза на гражданите.   

НАСТОЯЩАТА ситуация  поставя Общинския съвет в едно смешно, жалко и  безпомощно положение пред гражданите, които са го избрали! Това последствие е резултат от политическия мързел и безотговорност на  доминиращите групи общински съветници, които  години наред заедно с кмета на общината водят политика на демагогия, показност и популизъм, лишена от нужната експертност. Без стратегическа визия за развитието на ВиК сектора в общината ни!  Без реално обосновани представи за нивото на нужните инвестиции, необходими за устойчивост и сигурност в тази толкова важна област, касаеща здравето и живота на всички жители в общината.

НА ПРОВЕДЕНАТА юлска сесия на Общинския съвет (29 юли) точката, касаеща съгласуването  на бизнес плана на  „ВиК Стенето“ ЕООД, бе оттеглена от председателя инж. Петко Пенков за сесията през м. септември. Поводът бе несъгласието на управителя инж. Тонимир Гечев да включи в инвестиционната програма водоснабдяването на малките населени места, тъй като от Общината (общинската администрация) не бяха представили  в срок нужната документация по въпроса. В бизнес плана за следващите 5 години не са предвидени и почти никакви инвестиции в изграждане на нова канализационна мрежа за районите в града, които нямат такава. А за канализиране на Орешак или някъде по селата няма и помен от такова намерение.

КАКВИ ПАРИ, КАКВИ 5 ЛЕВА!?

НАКРАЯ, да успокоя гражданите на Троян, ще поясня, че  речно водохващане „Миревско“ не е основното за града ни, то се използва само при маловодие основно през летните месеци, когато  другите два източника не смогват да покрият нуждите на града и при снеготопенето напролет, когато основният източник се замъти. Пък и малко урина и битова химия във водата не мисля, че биха могли да ни съборят, ние толкова години ги пием, ще продължим и занапред да си ги пием, обилно гарнирани с нужното количество белина!

А ЕВРОПЕЙСКАТА комисия нека си ни санкционира колкото си иска. Били ни дали пари преди десетина години, за да си канализираме населените места, в които живеят повече от 2000 жители, пък ние още не сме го били направили. Какви пари, какви 5 лева!? Е, имаше там едни 1 милион и 840 хиляди лева за проект за водния цикъл на Орешак, ама те едва стигнаха за 3 папки, които събират праха нейде по рафтовете из Общината.  И за няколко (частни) вили в допълнение. Но какво толкова, важното е „шоу“ да става, и нали тоя и другия месец пак ще дават по 50 лв. добавка на пенсионерите – да си купуват минерална вода. Пък и толкова много  канали с турски сериали има, че за канализации изобщо да не се мисли!

АЙДЕ
с пожелание да не ни напъпли пак жълтеница като миналата година и с „ковида“ да се отървем по-леко! По здраве!

30 юли 2021 г., Троян
Мариян Данчев 
 
Още от и за същия автор:

1 Коментара:

Unknown каза...

През 1867!!! година във Франкфурт на Майн е заработила птечиствателна станция с филтриране на водата .

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |