Николай Тодоров срещу декларацията на БСП

* „В отговор на твърденията във вашата декларация искам да ви припомня, че Общински съвет - Троян не е партиен трибунал, който осъжда или оневинява“

Николай Тодоров

Реплика

Общинският съветник Николай Тодоров, председател на четиричленната група на коалиция „Глас Народен“ в троянския Общински съвет, ни изпрати своята реплика на декларацията на групата на „БСП за България“, прочетена на общинската сесия на 28 януари. Декларацията бе в отговор на отказа на местния парламент да подкрепи предложението за подаване на въззивна жалба срещу решението на Ловешкия окръжен съд от 14 януари, оправдаващо управителя на „ВиК Стенето“ ЕООД инж. Тонимир Гечев по обвинението в нанасяне на имуществени щети на дружеството (виж „ЛОС оневини инж. Тонимир Гечев, групата на БСП с остра декларация“ – бел. ред.). Т21

С УМИЛЕНИЕ изслушах и впоследствие прочетох поредния, вече може би предизборен политически водевил на групата съветници от БСП. Не крия възмущението си от демагогията и грубия опит за манипулиране на общественото мнение в декларацията им. Желанието ми беше да репликирам на момента, но правилникът на съвета не допуска подобна процедура. Затова ползвам правото си на реплика чрез средствата за масова информация.

УВАЖАЕМИ общински съветници от БСП,  в отговор на твърденията във вашата декларация искам да ви припомня, че Общински съвет - Троян не е партиен трибунал, който осъжда или оневинява, нито е орган, който опрощава, а общинските му съветници не са неговите сатрапи. В едно недалечно минало имаше такива трибунали и това бе „Народният съд“ продукт на вашия „ген“ и идеология. Аз отчитам, че ви е трудно да избягате от корените си, но, слава богу, народът ни, надявам се, завинаги скъса с вашия репресивен и тоталитарен социализъм.

ВЪВ ВАШАТА декларация вие вменявате функции на Общинския съвет, които са НЕДОПУСТИМИ дори само да си ги мислите, още по малко да размахвате пръст. Българският съд е органът, които постановява присъдата на обвиняемия. А присъдата е единственият юридически акт, който решава въпросите за деянието, вината, правната квалификация и наказанието. Това дали обвиняемият управител е виновен или не, решава съдът, не вие. Отделен е въпросът, постановеното решение дали ви/ни харесва или не, но ние сме правова държава и присъдите не се дават от партийните ви трибунали!

ОБЩИНСКИЯТ съвет не се е отказвал нито преди, нито сега от правосъдие, както вие твърдите, уважаеми дами и господа съветници от БСП! Още при внасяне на обвинението към управителя на ВиК от страна на прокуратурата, Общинският съвет единодушно гласува да се присъедини към обвинението на прокуратурата с граждански иск за 79 260 лв. към управителя. Впоследствие съдът определи невиновен и нашият иск съобразно присъдата отпада. Отказът на Общинския съвет в настоящата сесия е да спре да харчи пари за съдебни разноски при положение, че шансовете за успех се оказаха малки. Прокуратурата вероятно ще обжалва присъдата на следваща инстанция. Ако успее да постигне успех, в който аз силно се съмнявам с оглед на реалностите, които ни заобикалят. Тогава вече следва да се потърси материална отговорност на управителя на ВиК за причинени материални щети, но вече при определена със съдебно решение присъда. Това е нашето решение и то по никакъв начин не накърнява обществения интерес, а точно обратното!

В ДЕКЛАРАЦИЯТА си вие твърдите, че „загрижени за законосъобразното и ефективно разходване на средствата на „ВиК  Стенето“ ЕООД, ще внесем на следващото заседание предложение за избор на контрольор, който, надяваме се, ще осъществява по-системен контрол на случващото се в дружеството“. Дами и господа съветници от БСП, чак сега ли се сетихте да сте загрижени за ВиК и защо не се загрижихте по-рано? А за другите търговски дружества с общинско участие кога ще се загрижите? И въобще защо само за „ВиК Стенето“ ЕООД, и то едва след като съдът постанови „невиновен“???

ОСВЕН КМЕТЪТ и аз имам лични мотиви от изборите да не харесвам г-н Гечев, но това трябва ли да означава, че аз трябва да загърбя обществения интерес и да се поддам на реваншизма? Защо след като от 5 години постоянно изисквам и настоявам за избиране на контрольори във всички търговски дружества, не искахте, а изведнъж УЗРЯХТЕ за това, което ви говоря, а?

ЗАЩО след политическо съглашение и свалянето ми от председателство, вие отнехте управлението на търговските дружества с общинско участие от Общинския съвет, и си позволихте да си ги ползвате и за да си назначавате за управители вашите политически функционери? Защо по време на вашето управление почти всички дружества с общинско участие са или ликвидирани, или в тежко финансово състояние, или обект на прокуратурата? Защо не упражнихте необходимия контрол върху управлението на общинските дружества, за да не се стига до съсипването им, при положение че сте управляващи и имате, за разлика от нас, цялата информация? Защо от 5-6 години се крие и няма никаква информация в Общинския съвет какво се случва с „Търговия Троян“ ООД, в която Общината притежава 49%  от дяловете?

И… ОЩЕ много, много защо има, но това, което е безспорно необяснимо защо, е откъде черпите толкова енергия, за да заблуждавате хората? Защото определено считам, че контрольор е нужен не само на общинските дружества, а и на вас в дейността ви като общински съветници! Защото, колкото и да ви е неприятно, но всеки обвинителен акт, всеки лош икономически резултат на което и да е общинско дружество, ви се пише на вас управляващите - общинските съветници от БСП и кмета!

ВИЕ ИЗБЯГАХТЕ от отговорност и оставихте управлението на общинските дружества на кмета. Вие не упражнихте необходимия контрол, въпреки че сте управляващи и имате всички лостове да го направите! Вие не чухте призивите ни, а си крояхте вашите политически сметки и ни се надсмивахте. Е, вече настъпва време, в което всичката ваша недалновидност и непочтеност ще лъсне и ще се върне като бумеранг срещу вас. Лошото е, че както винаги цената ще я плати наивният троянец, заблуден от вас и вашата демагогия!

Николай Тодоров, общински съветник,
председател на коалиция „Глас народен“


Още по темата:

2 коментара:

Илиян Пеевски каза...

Демагогия ли? И още как. Ама тя демагогията не е ли стил, форма и начин при вземане на Решенията в ОбС Троян от десетилетия? Е, понякога демагогията е обща, понякога "врагът" е демагог и най-често, когато ние сме били преди и сега откровени демагози, ама си траем, отричаме и набеждаваме другите.
Кой, как и защо УНИЩОЖИ общинската фирма БКС?
Кой, как и защо ликвидира част от имотите на общинската фирма "Търговия"?
Кой, как и защо продаде имотите на "Резиденцията" на безценица?
Кой, как и защо ликвидира последната възможност за газифицирането на Троян?
Кой, как и защо буквално подари общинския имот в района на старата баня?
Кой, как и защо години наред разпродаваше общинското имущество на безценица, а парите оплюска?
Кой, как и защо прекара троянските данъкоплатци да платят над 5 000 000 лева глоби и санкции от идиотски и грандомански "европроекти"?
Кой, как и защо гласува над 50% увеличение цената на водата?
и т.н.
А понеже тук се споменават съдебни решения - кой, как и защо ЛИКВИДИРА имотите /земя и сграден фонд/ на Националното изложение в Орешак, които вече не са собственост на една от общинските фирми, респ. жителите на община Троян? Ще припомня, че след три неуспешни съдебни дела на манастира да вземе тези имоти /защото преди много години е овъзмезден за тази земя/ - именно ОбС Троян със свое решение предостави тези имоти на манастира и буквално ограби жителите на Троян с десетки милиони левове. И забележете - това престъпно Решение на ОбС Троян се извършва чрез един абсолютно фалшив натурален акт за собственост, който неграмотните и безумни общински съветници, които го приеха за чиста монета. Вие как гласувахте тогава, г-н Тодоров? А по предните демагогски Решения, с които жителите на община Троян са ощетени с огромни загуби за десетки и десетки милиони?
За паметника в центъра на Троян няма да споменавам, защото там демагогията на ОбС Троян удари невиждани висоти. Само ще спомена, че в следствие от вашата безумна демагогия, неуважаеми бивши и настоящи троЕнски общински съветници - днес в центъра на Троян имаме един необозначен масов гроб в пълно противоречие на Женевската конвенция, за която май дори не сте чували. А иначе сте големи европейци....
Всъщност... на кой ли му пука!?

КОРЕКТЕН каза...

Дано г=н Минков огласи как ежегодно Тьрговия ООД осьжда Общината и за колко хил.лв.!!!!!!!!!!
и КАКВА Е ВИНАТА ЗА ТОВА НА Н-К местни приходи/МЕСТНИ РАЗХОДИ

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |