Манолова в Троян, брани ВиК дружеството ни от национализация

* Ако одържавяването се случи, цената на водата ще скочи от 2,16 лв./куб. м, колкото е в момента, на 3,15 лв./куб. м, без нещо в качеството на услугата да се промени * Д-р Галин Василев е троянският координатор на „Изправи се.БГ“
Гости
Мая Манолова, Троян, 17 декември 2020 г.

„ДНЕС сме в Троян по инициатива на регионалното ръководство на „Изправи се.БГ“, но също така заради писмата на граждани, постъпили в офиса на гражданската платформа. Темата е предстоящото одържавяване на общинските ВиК дружества, заложено в законопроекта на ГЕРБ, който бе представен за публично обсъждане“, така обясни посещението си в Троян (17 декември, четвъртък) лидерката на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ и бивш омбудсман Мая Манолова. С нея бе ловешкият областният координатор на политическата формация Ивелина Иванова, а малко по-късно се присъедини и троянският координатор – стоматологът д-р Галин Василев.  А защо в Троян, бе повече от ясно – нашето общинско ВиК дружество („Вик Стенето“ ЕООД) е сред набелязаните за одържавяване/национализация, срещу което е както местната власт (наскоро в Общинския съвет единодушно бе гласувано протестното писмо, подготвено от общинската администрация), така и местната общност.

„МОЯТА позиция и като бивш омбудсман, и като председател на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ е ясна – реформата, която се извършва във ВиК сектора в последните години, е в ущърб на гражданите“, заяви позицията си г-жа Манолова. Ето и аргументите й, заявени на импровизираната пресконференция на открито в центъра на Троян.

• В РЕЗУЛТАТ на тази реформа за три години цената на водата в някои населени места нарасна до 300%, а за страната с около 70%. Но реално не е решен нито един сериозен проблем в сектора – нито течовете намаляха, нито качеството на водата се подобри, нито като цяло качеството на услугата. „В крайна сметка се случи това, на което са подложени българите през последните години – да имат единствено право да плащат и срещу това да не могат да искат нищо.“

• ПРЕДЛАГАНИЯТ закон за ВиК не само не решава съществуващите проблеми, но на практика създава нови. И един от основните е намерението да се одържавят малкото останали добре работещи общински ВиК дружества – посочени бяха дружествата в Троян, Берковица, Сапарева баня, Кресна, Велинград. Бе даден и драстичен пример – след като общинските съветници в Димитровград гласували за одържавяване на тамошното дружество (бяха натиснати, уточни г-жа Манолова), от 1 януари водата за димитровградчани скача двойно, от 1,80 лв./куб. м на 3,50 лв./куб. м. А ако одържавяването се случи в Троян, цената ще скочи от 2,16 лв./куб. м, колкото е в момента, на 3,15 лв./куб. м, без нещо в качеството на услугата да се промени. „Едно противоконституционно предложение, защото да отнемаш управление на общински активи от местните власти е в противоречие с текстове на българската Конституция и на европейската Харта за местното самоуправление – които забраняват подобни действия да се извършват без съгласие на местната общност.“

• НА ВЪПРОСА на Т21 не му ли казват на това национализация и дали след национализацията не следва приватизация, което да е целта на упражнението, отговорът бе следният: „Много е възможно, най-малкото – централизира се корупцията. Със създаването на ВиК холдинг с капитал 1 млрд. лв. и одържавяване на малкото останали добре работещи общински ВиК дружества, целият актив ще се събере на едно място, откъдето централизираният контрол е никакъв и ще се пилеят пари, за които никой не държи сметка. Пример – 500 млн. лв. бяха отпуснати през 2019 г. за ремонт на 414 язовира, ремонтът не се случи, а парите как са се използвали, няма яснота. На централно ниво явно се краде по-лесно“. Пари във ВиК сектора, както и в държавата има, само че те не се използват по предназначение, основният проблем са течовете в мрежата, около 62% в национален мащаб, и там трябва да се насочат средствата. 

Вляво от лидерката – координаторите за Ловеч и Троян Ивелина Иванова и д-р Галин Василев

• „НОВИЯТ закон за ВиК ще ощети хората не само с одържавяването на общинските ВиК дружества, но и с една нова такса – такса за достъп до питейна вода, такса за достъп до канал, такса за достъп до пречистване – и това ще бъде удар върху социалната поносимост. В област Ловеч социалната поносимост на цената на водата е 3,60 лв./куб. м, а сегашното ниво от 3,15 лв./куб. м е много близо до тази граница. Буквално на ръба на възможностите на хората е да плащат толкова скъпа вода. Така че ние подкрепяме Троян!“ Мая Манолова подчерта, че след влизането на „Изправи се.БГ“ в парламента ще предложи свой закон за ВиК услугите, който ще е в интерес на гражданите и срещу цената на водата ще се дава адекватна и качествена услуга.

РАЗБИРА СЕ, стана дума и за предстоящите избори. „Час по-скоро трябва да се проведат парламентарни избори – не само защото Борисов изпусна здравната криза, социалната и икономическата криза, но и защото законодателството, което в момента се обсъжда и приема в Народното събрание, е срещу интересите на гражданите. А Законът за ВиК – той е не само един некадърно написан закон, но е и пример за лобистки закон, който обслужва ВиК холдинга и фирмите, които се хранят около него за сметка на българския народ“, категорична бе лидерката на „Изправи се.БГ“. А на въпроса ни каква формация е „Изправи се.БГ“ – лява, дясна или друга, отговорът бе: „Изправи се.БГ“ не е политическа партия, а партньорска мрежа. Този модел, който е граден 11 години, не може да бъде разграден лесно, тук е необходимо обединение на всички, независимо дали се определят като леви, десни, партийни, безпартийни. Всички почтени хора, които искат край на тази власт, които искат нормална държава, уважение към гражданите, повишаване на доходите, съдебна реформа, свобода на медиите, опазване на природата, поставяне на монополите на място – тези хора трябва да се обединим. Затова при нас са и леви, и десни“.

Т21 

Начало

1 Коментара:

КОРЕКТЕН каза...

А защо в Троян, бе повече от ясно – нашето общинско ВиК дружество („Вик Стенето“ ЕООД) е сред набелязаните за одържавяване/национализация, срещу което е както местната власт (наскоро в Общинския съвет единодушно бе гласувано протестното писмо, подготвено от общинската администрация), така и местната общност.
А защо кметицата тръгна да уволнява Управителя,ААААААААААА?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |