Отиде си един специален човек

* Григор Банев напомняше възрожденските времена, в които се бе потопил в изследванията си, един днешен възрожденец

Григор Банев (1941-2020)

In memoriam

ОТИДЕ си един наистина специален човек, наш земляк – Григор Банев, дългогодишният учител в троянското Механо, родолюбецът, неуморимият изследовател на местната история. И най-важното, събиращо всичко това в едно – човекът на каузата, наречена роден край. Целият му живот бе в името на тази велика кауза – учителството му, написаните книги, заниманията в свободното време, приятелствата, разговорите, борбите, дори преселването от Троян в родното Априлци (Острец) под Марагидик… Той наистина бе специален, някак по-друг, напомнящ ни възрожденските времена, в които се бе потопил в изследванията си, един днешен възрожденец. Дълбок поклон!

Т21

 

Григор Банев – всеотдаен и скромен пазител на паметта


Една другоселка, софиянката д-р Дора Константинова, заобичала Априлци и неговите хора като свои, неотдавна написа в Т21 очерк за Григор Банев, озаглавила го бе „Григор Банев – всеотдаен и скромен пазител на паметта“. Представяме ви кратък откъс.


Острец, поглед към Марагидик и Ботев

ГРИГОР е роден в с. Острец на 12 февруари 1941 г. в семейство на будни балканджии. Основно образование завършва в прогимназията на родното си село. Гимназия учи в Троян. Тъй като винаги го е влечала историята и то историята на родния край, завършва специалност история в Софийския университет. А история в Острец – колкото искаш! Там и в околните села единствено в Северна България избухва Априлското въстание през 1876 г., там е „живяла” известната Новоселска република... Закърмен с предания, легенди и разкази на съвременници, Григор още гимназист започва да систематизира със завидна упоритост историите на родния край. Докато учителства в Троян, той не спира със заниманията си, свързани с историческото минало на родното село (Острец), което през 1976 г., в чест на 100-годишнината от Априлското въстание, бе обединено със съседните три села (Ново село, Зла река и Видима) в град Априлци, един от най-търсените и посещавани планински курорти у нас днес. Като учител Григор има редица публикации за родния Острец; и в същото време, само както той може, успява да възпита в учениците си любов към родния троянски край.

СЛЕД пенсионирането си се връща в Острец и на мястото на къщата на предците си, която е в лошо състояние и пред разруха, си строи един истински възрожденски дом. Тук, подкрепян от вярната си спътница Тотка (химик по образование), продължава да отдава всичките си сили за своите проучвания – събира ги в интересни и поучителни книги, в които се преплитат спомени на съвременници и техни потомци, свързани с героичното минало на родното място. Винаги, когато съм в Острец, бързам да се срещна с Григор Банев, да се потопя в атмосферата на възрожденската му къща и да запаля свещичка в параклиса „Свети Дух”, построен и подържан от него и съпругата му.

Априлци, Острец, 2018 г.

Д-р Дора Константинова,
из „Григор Банев – всеотдаен и скромен пазител на паметта“

Начало

3 коментара:

КОРЕКТЕН каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
КОРЕКТЕН каза...

ГРИШАТА,нашият учител по НВО.Той беше УЧИТЕЛ и малко или много ни научи на дисциплина в СПТУ-то.Поклон учителю.

Боряна Делийска каза...

Григор Банев беше изключителна личност, рядко се срещат хора като него. Поклон!

Публикуване на коментар

Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |