Отиде си един специален човек

* Григор Банев напомняше възрожденските времена, в които се бе потопил в изследванията си, един днешен възрожденец

Григор Банев (1941-2020)

In memoriam

ОТИДЕ си един наистина специален човек, наш земляк – Григор Банев, дългогодишният учител в троянското Механо, родолюбецът, неуморимият изследовател на местната история. И най-важното, събиращо всичко това в едно – човекът на каузата, наречена роден край. Целият му живот бе в името на тази велика кауза – учителството му, написаните книги, заниманията в свободното време, приятелствата, разговорите, борбите, дори преселването от Троян в родното Априлци (Острец) под Марагидик… Той наистина бе специален, някак по-друг, напомнящ ни възрожденските времена, в които се бе потопил в изследванията си, един днешен възрожденец. Дълбок поклон!

Т21

 

Григор Банев – всеотдаен и скромен пазител на паметта


Една другоселка, софиянката д-р Дора Константинова, заобичала Априлци и неговите хора като свои, неотдавна написа в Т21 очерк за Григор Банев, озаглавила го бе „Григор Банев – всеотдаен и скромен пазител на паметта“. Представяме ви кратък откъс.


Острец, поглед към Марагидик и Ботев

ГРИГОР е роден в с. Острец на 12 февруари 1941 г. в семейство на будни балканджии. Основно образование завършва в прогимназията на родното си село. Гимназия учи в Троян. Тъй като винаги го е влечала историята и то историята на родния край, завършва специалност история в Софийския университет. А история в Острец – колкото искаш! Там и в околните села единствено в Северна България избухва Априлското въстание през 1876 г., там е „живяла” известната Новоселска република... Закърмен с предания, легенди и разкази на съвременници, Григор още гимназист започва да систематизира със завидна упоритост историите на родния край. Докато учителства в Троян, той не спира със заниманията си, свързани с историческото минало на родното село (Острец), което през 1976 г., в чест на 100-годишнината от Априлското въстание, бе обединено със съседните три села (Ново село, Зла река и Видима) в град Априлци, един от най-търсените и посещавани планински курорти у нас днес. Като учител Григор има редица публикации за родния Острец; и в същото време, само както той може, успява да възпита в учениците си любов към родния троянски край.

СЛЕД пенсионирането си се връща в Острец и на мястото на къщата на предците си, която е в лошо състояние и пред разруха, си строи един истински възрожденски дом. Тук, подкрепян от вярната си спътница Тотка (химик по образование), продължава да отдава всичките си сили за своите проучвания – събира ги в интересни и поучителни книги, в които се преплитат спомени на съвременници и техни потомци, свързани с героичното минало на родното място. Винаги, когато съм в Острец, бързам да се срещна с Григор Банев, да се потопя в атмосферата на възрожденската му къща и да запаля свещичка в параклиса „Свети Дух”, построен и подържан от него и съпругата му.

Априлци, Острец, 2018 г.

Д-р Дора Константинова,
из „Григор Банев – всеотдаен и скромен пазител на паметта“

Начало

3 коментара:

КОРЕКТЕН каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
КОРЕКТЕН каза...

ГРИШАТА,нашият учител по НВО.Той беше УЧИТЕЛ и малко или много ни научи на дисциплина в СПТУ-то.Поклон учителю.

Боряна Делийска каза...

Григор Банев беше изключителна личност, рядко се срещат хора като него. Поклон!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |