Съсипия преди Коледа

* И напук на всичко – закони, забрани, обществено мнение, власти, възмутени туристи * Питаме – къде са зелени, полиция, местни и специализирани власти, къде е НП „Централен Балкан“, къде са/сме всички?!
Хубава работа, ама троянска
Към Арката на свободата, Троянския проход, м. декември 2020 г., сн. Васил Балевски

БРОЕНИ дни преди Коледа 2020 троянският фотограф и планинар Васил Балевски качи в профила си във фейсбук (18 декември) една неизненадваща, но стряскаща до болка снимка от билото на Троянския Балкан. От подстъпа към Арката на свободата (Чорапогащника), вдигната в чест на 100-годишнината от победния щурм на отряда на ген. Карцов през лютата зима на 1877/78 г. Казвам неизненадваща, защото гледката е повече от обичайна – зиме, лете, винаги разни моторизирани бандити си мерят джипките и комплексите и орат планината в подхода към Чорапогащника, а и на много други места в района, пък и не само там.

СЛУЧИЛОТО се и случващото се в планината е напук на всичко – закони, забрани, обществено мнение, власти, възмутени туристи. И май на никого не му пука особено, въпреки че е ясно, очевадно е, че съсипията е трайна и че се нанасят необратими последици на флората и фауната, че се съсипва част от най-живописния и красив старопланински проход (Троянския), че такива вандалщини по приличат на държава от третия свят, а не на страна членка на Европейския съюз, най-успешната и цивилизована общност в света.

НАСКОРО – писахме за това многократно – по троянското планинско било, от Чорапогащника до хижа „Дерменка“, бе изградена една магистрала (6-метров на места път). И една от заявените цели на бенефициента (централата на НП „Централен Балкан“ в Габрово), усвоил европейските пари по проекта или може би представляващ само параван на същинските усвоители, бе, че ще се пресекат излизанията на МПС-тата извън обновеното и разширено пътно трасе и нанасянето на вреди върху планинския терен и природните местообитания. Ето и цитат от официалните разяснения на бенефициента: „В рамките на настоящия проект ще бъдат поставени и съоръжения за ограничаване/възпиране на движението на МПС-та извън основното трасе на пътя и изпълнение на противоерозионни мерки в съседните участъци, с цел възстановяване на местообитанията“ (виж „Дирекцията на парка възложи ремонта на пътя до хижа „Дерменка“ – бел. авт.). Дрън, дрън, дрън, та пляс! И тази снимка на г-н Балевски, и много други подобни снимки показват и доказват голата истина!

ПИТАМЕ – къде са зелени, полиция, местни и специализирани власти, къде е НП „Централен Балкан“, къде са/сме всички?! Но е излишно да питаме, отговорът е ясен – никакви ги/ни няма. А че е ясен си личи и от един подобен факт кажи-речи от центъра на Троян. Който не ни вярва, да иде и да види – на 300-400 метра е от централния троянски площад. Говорим за Турлата и основно за мястото, познато като Гъбата, където троянското Горско (ДГС Троян) създаде чудесен природен кът – с десетки специално засадени дървета от местни видове, с красиви и екологични дървени пейки за отдих, поддържано безупречно. Но подстъпът е същият като към Арката на свободата – разровен сякаш от стада диви прасета. Ама не са диви прасета, а диви собственици на джипки от всякакъв калибър, които денем и нощем се емчат в този чудесен троянски/градски кът (виж „Съсипаха детската пързалка“ – бел. авт.). Също пред очите на всички ни, включително полиция и власти, напук на закони и общински наредби и напълно безнаказано.

Троян, Турлата (под Гъбата), снимката е от зимата на 2017 г., но и сега е същото, архив Т21

ДАНО все пак някой вземе мерки. И не единични и палиативни (както обича да казва един виден троянски общински съветник, ангажиран с туристическата и екологичната кауза на района, но май невиждащ посочения очеваден проблем – бел. авт.). Дано, по Коледа стават чудеса!

Генадий Маринов


Още по темата:

1 Коментара:

Nik каза...

Един следобед тичах на стадиона , и на път към нас ж.к. Буковец минах по пътеката покрай гората и до гъбата. Там е станало мото писта два три пъти мина мотор покрай мен , който бръмчеше ужасно много и застрашаваше хората по пътеката (в случая само аз) подадох сигнал на 112 , те приеха сигнала , и после ми се обади някой от скрит номер без да знам кой е и ми се накара и каза , че това е извън асфалтовия път и не го интересува.
Поздравления на гоското добре ще стане , но помислете за ограничаването на моторите и четериколките!
Поздрави

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |