Багери ровят билото на Балкана

* „Ако все още някой смята, че европарите, в съчетание с корупцията, са вредни, да знае, че греши. Не са вредни - пагубни са!“
 
Хубава работа, ама българска
От известно време отвсякъде валят сигнали, че на билото на Беклемето  – от т. нар. Арка на свободата (Чорапогащника) в посока към хижа „Дерменка“, са изкарани багерите, копае се здраво и се съсипват уникални природни дадености. „Изровиха и части от боровинковите масиви, това е невиждана наглост, престъпно деяние!“, сподели ни възмутена троянска туристка, като допълни, че е ходила из доста планини в Европа, но такова чудо – багери да ровят, не е срещала никъде. Знаехме, че се укрепва черният път по билото и че това се случва с европейско финансиране, а бенефициент по проекта е Дирекцията на Национален парк (НП) „Централен Балкан“, т. е. цялата работа е в ръцете на тези, които по дефиниция са природозащитници. Затова изразихме съмнение. Въпреки че паралелът с подобната багерна изцепка край едно от рилските езера, гръмнала наскоро и „потулена“ светкавично, ни подсказваше да сме нащрек. А безпощадният текст на Крум Аспарухов – софиянец, планинар и алпинист, добър познавач и почитател на Троянския Балкан, ни накара сериозно да се замислим дали на Беклемето не се върши екологично престъпление с благословията на… НП „Централен Балкан“?!
Т21
 
ДАНО това не е поредната гигантска и непоправима поразия в нашите планини, която ще обрече на бавна и сигурна смърт част от прекрасната природа на Стара планина между Беклемето и х. „Дерменка“. И която се върши по проект „Опазване на безлесни природни местообитания чрез ремонт и възстановяване на път „Беклемето“ - хижа „Дерменка“ (Дейност 6 по проект BG16M1OP002-3.007-0006 „Възстановяване и опазване на природни местообитания и видове в Национален парк „Централен Балкан“).

ТАКАВА перверзия може да измисли само човек, който вместо душа има дупка, направена от проказата на алчността. Ако все още някой смята, че европарите, в съчетание с корупцията, са вредни, да знае, че греши. Не са вредни - пагубни са! И за хората, и за природата! Ако още някой смята, че посланията на политиците, че ще осигурят повече пари от Европа, се отнасят за нас - да знае, че греши. Отнасят се за онези с багерите и безбройните хотели по морета и планини, които през живота си нищо не са произвели, освен фекалии. Те това правят и с европейските пари – видимо е вече и от космоса.

ЛЕСНО мога да позная какво ще направи „безпристрастната, независима и смела“ българска прокуратура, в случай че обикновените граждани (разбирай простите, по техните стандарти) се размърморят. Динамично време е все пак, и няма как - ще трябва да се реагира. Прокуратурата го направи вече след гражданското възмущение за багерите на Рилските езера. Констатира, че не може да открие коя е фирмата, която притежава багера. Евентуално и тук ще стане така. Евентуално ще възложи проверка, която след три години ще приключи с констатация, че няма достатъчно данни за извършено престъпление. Ако все пак - о, чудо - се окаже, че има такива, то ще са срещу неизвестен извършител. И така докато изтече давностният срок. Играно е вече безброй пъти. Работи перфектно. И по морето, и на Банско, и на Езерата, а сега вече и на Балкана.

ДРУГ въпрос е, че точно между „Дерменка“ и Беклемето има огромна нужда от „опазване на безлесни природни местообитания“, но не чрез нов път, дами и господа директори, рейнджъри и други подобни на хранилката в и покрай парковата дирекция (моля тези, които с действията или бездействията си подпомагат гореспоменатите, също да се чувстват засегнати), а чрез контрол! За мотористи, АТВ-исти, джипаристи и бракониери на отчет, устройствените правила на парка не важат от години. Всъщност никога не са важели!

20 юли 2020 г., София
Крум Аспарухов

* Бел. ред. Днес, 21 юли, получихме прессъобщение от Дирекцията на НП „Централен Балкан“ в Габрово, явно в отговор на нарастващия скандал с багерите по билото на Беклемето, което публикуваме отделно.

Начало  

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |