Реквием за Троянския Балкан

* „Дори и при Бай Тошо не е било толкова лошо. Хора, багерите и моторните резачки са достигнали на 150-200 метра от манастира”
 
Заплакала е гората, гората и планината… Актуализиран
Миро Нанков до повалената огромна букачка по пътя към Зелениковския манастир, 2 май 2015 г.
Едно съботно писъмце, по-точно репортаж от мястото на събитието, от което капе кръв. Капе кръв заради погрома срещу троянската гора. Авторът е обиколилият света топ пътешественик и наш земляк Миро Нанков, който днес, събота, 2 май, решил да се разходи до любимия си Зелениковски манастир и да навести живото троянско богатство леля Дана, митичната хижарка, която се грижи за скътаната на високото скромна обител (скит/малък манастир към големия Троянски манастир). Но се натъкнал на зловеща сеч, заплашваща да блокира дори достъпа до светинята. Кой сече, има ли право да сече, колко сече, кой му е разрешил да сече, контролира ли я някой тази джелатска сеч и не се ли извършва тя в границите на уж защитения отвсякъде Национален парк „Централен Балкан”???? Има и още въпроси. А на Миро – поздравления за куража и мъжката позиция! Т21

*****

СЪЖАЛЯВАМ, че ще ви разваля празничното настроение - а и аз самият днес имам личен празник. Но вижте какво заснех тази сутрин, докато вървях нагоре към Зелениковския манастир, намиращ се в сърцето, в пазвите на родния ми Балкан.

ВИНАГИ гората в Троянския Балкан - а и не само в тази част на Балкана, ами и в Берковския, Тетевенския и къде ли не още, - се е сякла хищнически, без да се пробира. Но това, което видях днес, ме изпълни с много тъга и мъка, кръв капеше от сърцето ми. Дори и при Бай Тошо не е било толкова лошо. Хора, багерите и моторните резачки са достигнали на 150-200 метра от манастира, пътеката, по която водя моите групи до това най-съкровено на сърцето ми място в родния Балкан, вече е заприличала на полигон за мотоциклетно състезание, гумите на тракторите са се впили в недрата на моя Балкан. Огромни букачки - както ги наричаме тук по троянски, са подредени като гигантски мъртъвци, в очакване да бъдат закарани към моргата.

ИЗВИНЕТЕ МЕ за черните краски, с които ви описвам това чудовищно човешко деяние. Но няма как да е другояче... Там е част от Националния парк „Централен Балкан”, вододайна зона за няколко града - Троян, Ловеч, Плевен***. Вижте тази снимка, на която съм застанал до най-голямото отсечено дърво. Диаметърът му е наполовина на моята височина - 0,90 метра. За да достигне тази големина и височина, букът е расъл в Балкана поне колкото са моите години - 53, а може би и двойно повече. Сега вече се е превърнал просто в статистическа единица, поредният кубически метър дървесина, която ще отиде незнайно къде. За всеки случай не в дърводелските цехове и фабрики в Орешака и Черни Осъм, те работят основно с вносна дървесина – липа от Украйна. От продажбата на нашата гора ще спечелят неколцина люде, със заделяне на съответната комисионна някъде нагоре по веригата. А ние, хората, които обичаме планината, няма да може да се радваме повече на прекрасните гледки към Амбарица, Купена, Ботев връх...

САМО след седмица аз ще заведа малка група, за да покажа на повече хора това безобразие. А всички вие - извинете ме, че ви развалих съботното настроение. Но не мога да реагирам по друг начин. Извинете ме, че някои снимки са без цвят, още не мога да свикна на мобилната си фотоджаджа, но и така се вижда. Душата ми плаче. А когато дойде поредният силен дъжд, когато природната стихия препълни река Жеравица - Черни Осъм - Осъм, ние пак ще търсим виновните...

ХОРА, събудете се, докато не е станало късно! И за протокола - това заснех и казах аз, Миро Нанков, пътешественик, не съм член на никаква Зелена партия или екологична организация, такива в България с лопата да ринеш, но повечето от техните представители и членове можем да видим на някои горещи кръстовища и площади в София, а не в Балкана. 

2 май 2015 г., Троян
Миро Нанков

*** Важно уточнение

Наша проверка показа, че сечта, за която с много болка разказва нашият приятел Миро Нанков, не е в границите на Национален парк „Централен Балкан”. Става дума за частна манастирска гора, собственост на Троянския манастир „Успение Богородично”, за която има лесоустройствен проект с 10-годишна валидност и се сече според него; в този смисъл е редно да чуем и становището на манастирските хора и лично на игумена Велички епископ Сионий, както и на представители на парковата управа. Друг е въпросът как е направен този лесоустройствен план и изобщо какви са наложените правила и нормативна уредба за сечта у нас и дали ключът от бараката не е заровен другаде – там където се коват правилата (законите), т. е. във властта и държавата?!

Друго уточнение – в района на Зелениковския манастир не сече фирма „Жеравица”, която се свързва с проблемите с пътя в мах. Жеравица в с. Черни Осъм. Работи друга местна фирма, от която са категорични, че не правят нищо нередно и планираният дърводобив се извършва изцяло според правилата.

Т21

 Още от и за същия автор:

35 коментара:

Анонимен каза...

Дерибеите, които сасипват планината от Черни Осъм нагоре са едни и същи от мноого години. Данчо "тапата", Стойчо и Цанко. За незапознатите - това са собствениците на трите черни джип със сходни регистрационни номера, които спират на ул.Хр.Ботев зад баскет болната зала. Там е така нареченият офис на дърводобивната им фирма. Всъщност, това са хората, които забогатяха най-бързо в нашия край. Естествено от 100% кражба на дървесина. Не можете да си представите за какви кражби става въпрос. Никой обаче не се "обажда", защото на институциите (горски, ....) се плаща рушвет, а обикновените хора ги е страх да говорят заради боят, който ще изядат след това. Въпросните господа направиха палати за нула време. По-големи от на много популярният напоследък кмет на Пазарджик. Цанко в Лешница, а Стойчо и Данчо в Жеравица над Черни Осъм. Ама но истина грандиозна работа. Който иска може да отиде да ги види. И хотел "Стойчовата къща" в Жеравица е собственост на Стойчо. :) Евала, че се намери някой да напише два реда за "лунните пеизажи", които остават в планината след тях. И аз искам да напиша, както и много други хора, но ме е страх. Естествено е, че никой няма да вземе мерки. То си е така от 20 години. Тез' мизерници съсипаха гората. Ако това беше в Германия, щяха да лежат в затвора до живот. Но тука ще дадат някой лев тук там и ще продължат да си секат. Ясно е, че по документи дейността им и е законна. Разликата обаче, с това, което трябва да добият по документ с количеството, което действително добиват е разлика като между жив и умрял. Естествено защото няма контрол! Там е разковничето с хотелите, палатите и джипове. Ае, на приказва се. Не, че някой ще вземе мерки, де..

Анонимен каза...

Има ли ПРОКУРАТУРАААААА в таз държава бре?????????????? И ПОЛИЦИЯЯЯЯЯЯЯЯЯ?????????? И съд??????? И хора?????????????

Анонимен каза...

Ай стига сте писали против полицията и прокуратурата,че не вземат мерки,нали са им сложили знаци вече за ограничаване на товара ,пак ще крадат ама с газки не с джугани ,тава малко ли е?Колко дребни търговци и семейни бизнеси в Троян фалираха заради тези мерки на полицията и тез сега ще фалират:):)

Анонимен каза...

Тази организирана престъпна група и се вижда края!

Анонимен каза...

Не пропускайте Киро Кмета и Краси Цанин, двама значими участника в престъпната група.

Анонимен каза...

Мдаа, гледам, че във Фейсбук страницата на Бивол я има статията. А дано този път се случи нещо с дървената мафия в нашия край. Влизайте в страницата на и шервайте, хора! Да запазим НАШАТА планина !
*) В търсачката на Фейсбук пишете "Биволъ" и ще а откриете статията!

Анонимен каза...

Браво Миро ! Ако всеки българин имаше твоето гражданско съзнание , нямаше да сме на този хал. Хвала ти още веднаж.Бай Гечо

Анонимен каза...

А какво се случва с гората на Балабанското? Има ли контролни органи?Кой трябва да следи изпълнението на Наредба №1 на Общината.Вървете да видите каква я върши горската мафия, как съсипва гори, горски пътища и замърсява пътят с кални коловози? За какво получат заплати и нехаят тези държавни служители? Нали да пазят държавното?ДОКАТО ВСИЧКИ СЛУЖИТЕЛИ В КОНТРОЛИРАЩИ ИНСТИТУЦИИ НЕ СИ ФОРМИРАТ ЗАПЛАТИТЕ НА ПРОЦЕНТ ОТ ГЛОБИТЕ, КОИТО НАЛАГАТ, РЕД И ЗАКОННОСТ В ТАЗИ ДЪРЖАВА НЯМА ДА ИМА?????

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Браво Миро, ти си истински Българин - Троянец !

Анонимен каза...

Момчета, айде да спрете да давате невярна информация

Анонимен каза...

В страната на абсурдите, наречена БЪЛГАРИЯ,АКО ОТКРАДНЕШ ЕДИН ЛЕВ ,СИ КРАДЕЦ .ОТКРАДНЕШ ЛИ МИЛИАРДИ-СИ ИГРАЧ.ТАЗИ ПРОСТОТИЯ САМО В БЪЛГАРИЯ ВИРЕЕ.КАТО СИ ТРАЕМ ,ЩЕ НИ ОБИРАТ .

Анонимен каза...

2. Анонимен каза...
Има ли ПРОКУРАТУРАААААА в таз държава бре?????????????? И ПОЛИЦИЯЯЯЯЯЯЯЯЯ?????????? И съд??????? И хора?????????????
"Държавата" се управлява от Престъпници! Престъпниците няма да въдворят закона, а ще разграбят и доунищожат всичко, защото това им е заложено в същността.Изходът е да изринем Престъпниците от висшите етажи на властта докато все още ни има. Длъжни сме, заради паметта на предците и чистите души на потомците си! Това премахване обаче няма да стане с избори, защото те са изцяло манипулирани от Мафията...!

Анонимен каза...

Кой е мафия?

Анонимен каза...

Защо ревете? Преди години ви писах някои неща и ме обвинихте в черна магия, а един изкормвач ме заплаши! Неговите заплахи и простотии, които беше написал не изтри никой! Сега защо не обвинявате пишещите за действителността в черни краски за черни магьосници??? Защо?
Много е просто, хората са го открили вече-отворете им банковите сметки, оценете имуществото им и всичко ще стане ясно. Разликата между разходи и приходи да е за държавата, т.е. за пенсии и заплати, за достоен ЧОВЕШКИ живот!

Анонимен каза...

Не бях стъпвал в Троян от години и ми се освободиха двата дена около 1 май, та се прибрах. Бих написал Реквием за Троян, уплаши ми се окото.

Душко Добродушков каза...

Пази Боже сляпо да прогледа (16ти)

Анонимен каза...

дежурните писачи,които не четат статиите, а си изливат помията.

Анонимен каза...

Това ,гитче да вземе да намали малко цените с който смъква кожата на туристите и тогава да се прави на герой. А такива природозащитници са се замислят и за многото паднала маса и съсипаните дървета от бурите.

Анонимен каза...

Към Душко 17-ти: Аз прогледнах през 92-ра след като си взех дипломата за средно образование и видях, че мястото ми не е в Троян. Не знам останалите слепи ли са и не виждат обезлюдените къщи, циганизацията и упадъка на града.

Душко Добродушков каза...

Към 20
Пази Боже сляпо да прогледа.

Анонимен каза...

Миро Нанков що плаче за гората като вдовица за ...?Специалист е по гори ли, що ли?Да не да е станал лесовъд инженер междувременно и да не се е разбрало?Мисля,че както обикновено търси внимание с всички средства,включително като оклевети некомпетентно професионалистите които добиват дървесина.Стига си ревал Миро,няма да дойдем на скъпите ти екскурзии колкото да се правиш на голям.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

22 -ри ми прилича на Тапата. Явно е платил на някой грамотен да го напише. Господа престъпници от Дървената Мафия, Миро Найденов и всички, които обичаме Природата сме възмутени точно от тези престъпни инженери-лесовъди, които служат на още по-престъпните тапи и тем подобна сган

Тирбушонът каза...

Да го ръгна на тапата :)))

Анонимен каза...

Много е лесно да отидеш в гората да снимаш пет трупа на "окървавените букачки" и да почнеш да ламтиш за внимание. Без ясни доводи, без ясна позиция, без конкретни факти. Догатките описани в статията нищо не значат. За да напишеш подобна помия, трябва да си доста добре запознат и много сигурен в нея. Не трябва всяка мисъл минала през главитеви да е обществено достояние. Искам да попитам всички тези любители на природата и балкана, утях на паркет ли стъпват или на балатум? С дърва ли се топлят, или на ток? На масивно легло ли спят или на тръбно?! Не може да хапете ръката която ви храни!!! (Смятам, че израза е подходящ)
Отпуснете обременените си псевдо природолюбителски съзнания и помислете, дали всички са под общ знаменател, и дали всичко е така както го представя Мирко!Много е лесно да отидеш в гората да снимаш пет трупа на "окървавените букачки" и да почнеш да ламтиш за внимание. Без ясни доводи, без ясна позиция, без конкретни факти. Догатките описани в статията нищо не значат. За да напишеш подобна помия, трябва да си доста добре запознат и много сигурен в нея. Не трябва всяка мисъл минала през главитеви да е обществено достояние. Искам да попитам всички тези любители на природата и балкана, утях на паркет ли стъпват или на балатум? С дърва ли се топлят, или на ток? На масивно легло ли спят или на тръбно?! Не може да хапете ръката която ви храни!!! (Смятам, че израза е подходящ)
Отпуснете обременените си псевдо природолюбителски съзнания и помислете, дали всички са под общ знаменател, и дали всичко е така както го представя Мирко!

Анонимен каза...

26. Това ако остане в България - на трамвай ставам, този материал за паркет и маси не ще иде и го знаеш много добре. Само не казвайте, че оттам идва водата за области Плевен и Ловеч - още помнят режима на водата. Или ще цъфнем толкова много, че ще се мием с бутилирана изворна вода. Толкова дървета бутнаха снеговете - там си седят, прясното си е прясно - дайте да сечем. Всичко лъсна - стой та гледай великите стратези как ще се обясняват защо секат хиляди кубици вековен бук в непосредствена близост до вододайна зона и в нея.

Анонимен каза...

Драги ми пътешественико! С подобни лумпенски изцепки сте на път да смажете един цял отрасъл, абсолютно безпринципно. И защо? Защото мразите прикрито в чисти намерения.Има ли "горска мафия"? Има.А къде ли я няма?Само че, ти и подобни на теб драскачи и плямпачи вкарвате в нея десетките, а може би стотиците хиляди,добронамерени бизнесмени и работници, които въпреки твоето мнение са избрали тази професия.
Между впрочем, трупът до тебе е не на 53 или на 106 години, а е на над двеста години. Дървото-подобно на човека, има жизнен предел, след който .....да умира.Нима твоето предложение е да го оставим да изгние там в гората и ти да няма от къде да си купиш стол или маса или гардероб или .... огледай се в къщи за всичко останало. Да ти споделя една сентенция на едно от най-големите величия на световната лесовъдска наука:"Най-добрата лесовъдска грижа за гората е правилната и навреме изведена сеч."

Анонимен каза...

Малко са здравомислещите останали хора в нашия град!!! За съгражданите ни е важно да хулят и разнасят невярна информация. Да са преки свидетели и дори участници в грозни селски изказвания и прояви. Манталитет, какво да правиш!?
Най-лесното е да си напишеш злонамереното и неграмотно коментарчето под "анонимен" и то без да си наясно със сериозността и истинността на нещата! Естествено, че когато някой поднесе по този нелеп и грозен начин нещата, повечето от хората ще реагират по този начин.. Ама вярно ли е, не е ли?! Има и такива хора, които не са "мафия", драги ми "пътешественико-невеж"! Грозно и непрофесионално е да слагаш всички под общ знаменател.. Ама тя на тебе ти е толкова обременена главицата с "кофти" (жълта) информация, че едва ли можеш да разграничиш нещата...
Само с подобен тип "жълта" информация, окрасени и измислени статийки, може да просперира този сайт ;) Както и благодарение на хората, четящи и коментиращи подобни нелепи статии! Успех!

Анонимен каза...

Гена, Генааа пак сгафи! Подобно на статиите за баскетбола, и тук така. Оставил си разни невежи бездушни човечета да ти водят рубриките в стремеж да предизвикаш интерес! Само излагате вестника и го превръщате във такъв от типа "Шок" или "Шоу" ....

Анонимен каза...

Да ти споделя една сентенция на едно от най-големите величия на световната лесовъдска наука:"Най-добрата лесовъдска грижа за гората е правилната и навреме изведена сеч."
До 28ми,за тази ли лесовъдна наука говориш,че не разбрах?

Как се обявява здрава гора за болна, за да бъде изсечена.Прокуратурата проверява сеч на стотици декари гора, Екипът на предаването разкрива, че 270 декара в Котелския Балкан са били подложени на санитарна сеч, след като експерти са обявили, че дърветата за пострадали от ветролом (пречупване на стъблото на дървото, вследствие на силен вятър) и снеговал (поваляне на дървото от корена заради сняг), а в действителност са били здрави.обявена за болна от експерти, които дори не са били на място.„По веригата са навързани партия, директор, зам.-директор, служители, фирми, които са в един кръг и имат чадър“.
В нашия случай май си имаме навързани плюс горе споменатите още кметове и попове.За повече инфо как дейстават големите величия на световната лесовъдска наука ,ама по български прочетете тук.
http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/kak-se-obiaviava-zdrava-gora-za-bolna-za-da-byde-izsechena-6035531

Анонимен каза...

Ами то в БГ това е единият вариант за изсичане на горите от мафията,със висококомпетентното становището на българските експерти и специалисти в лесовъдството.Другият е като им теглят кибрита.

Анонимен каза...

Изсичането на горите е проблем, но липсата на залесяване е двойно по-голяма катастрофа!!!

Анонимен каза...

Толкова лесовъди и бизнесмени бранещи отрасъла, че чак ми се зави свят. И всички анонимни - да не разберат какви сте експерти. Кой малоумен идиот разрешава сеч в защитена зона, когато има толкова повалени трупи оставени да гният? Хич не ми дреме какво е становището на църква, която позволява случващото се за шепа сребърници. Ще ме поръси със светена вода или ще чете заупокойна молитва когато водата отнесе всичко. Ще върнат ли сребърниците стореното? За рдг и цгс не искам да пиша, че отиде на роман - децата ви ще плащат греховете и на поповете и на експертите из цялата страна

Анонимен каза...

Не пропускайте и Красимир Цанин да го питате от къде взе средства да направи тази къща. Това от заплати не може да стане в никакъв случай.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |