Единствената по рода си в България!

* Не трябва да се допусне една уникална чешма да спре заради нечия небрежност и безотговорност
Читателите ни пишат

Снощи (30 август) по електронната поща получихме тревожен сигнал. Публикуваме го веднага, тъй като касае една уникална туристическа атракция и придобивка за преминаващите през Троянския проход – чешмата „Еделвайс” под билото, заплашена според автора Йордан Минков (merlo74@mail.bg) от съсипване заради небрежността на строителна фирма. Преди време пък някакви малоумници от агитката на футболния „Локо” (Пловдив) зацапаха с надписите си каменната красавица, а местни търговци редовно я „разкрасяват” с импровизираните си сергийки – но това е друга тема. Т21

ЗДРАВЕЙТЕ! Пътностроителната фирма „Агромах” ЕООД - Благоевград, която ремонтира участък около чешмата „Еделвайс” на Беклемето (прочутата чешма с леденостудена планинска вода, намираща се непосредствено под билото и превърнала се през годините в туристическа атракция и естествена спирка за преминаващите през Троянския проход – бел. Т21), нанесе сериозни щети по тръбопровода и развали качеството на водата, от която пият много троянски жители и преминаващи хора от цяла България. Чешмата е построена през 1957 г. и е направена по уникален начин, позволяващ нейното непрекъснато използване (през всички сезони).

ПО-ТОЧНО – позволяваше, тъй като небрежното отношение на работниците от „Агромах” доведе до прекъсване на тръбопровода към чешмата. След което прекъснатият тръбопровод бе съединен по най-аматьорския начин - с пластмасова тръба, крайно неподходяща за атмосферните условия, вида на чешмата и идеята на създателя. Това води до замърсяване на водата и до евентуалното й замръзване през зимата (според очевидци, а и по моите спомени тази чешма не е замръзвала никога). Водата за чешма „Еделвайс” извира от 1500 м надморска височина и е единствената по рода си в България!

МИСЛЯ, че случилото се, което е на път да съсипе тази уникална троянска атракция, трябва да стане достояние на обществото. Кметът на Троян пък трябва да вземе решение как тръбопроводът на чешмата да се ремонтира по подходящия начин и без да се използват пластмасови материали. А фирмата нарушител да се задължи да извърши ремонтните дейности. Като се има предвид, че една от дейностите на тази фирма е именно изграждане на водопровод и канализация, е смешно и неприемливо закърпването, което са направили. Не трябва да се допусне една уникална чешма да спре заради нечия небрежност и безотговорност!
30 август 2012 г.
Йордан Минков

24 коментара:

Анонимен каза...

На тия цялата им работа е такава, новия асфалт на Беклемето е на вълни.

Анонимен каза...

Това е специална технология,заради скиорите на Светльо Дочков - да не заспиват!

Анонимен каза...

Изобщо всички строителни фирми работещи в Троян и околията са пълни аматьори и явно проучили предварително ,че въпреки немарливото изпълнение на поставените задачи никой местен орган няма да им търси отговорност.За доказателство погледнете улицата зад автогарата няма нито една шахта която да е на нивото на тотално вече вълнообразния ,но с 3-4 бала вълни път.А е само мисля на по малко от две години след основен ремонт.

Анонимен каза...

ТИЯ ДНИ МИНАХ ПО РЕМОНТИРАНИЯТ УЧАСТЪК, НОВО, ХУБАВО - ВЪЗХИЩАВАХ СЕ И НЕЗАБЕЛЯЗАХ НЕРАВНОСТИ, НО ЕСТЕСТВЕННО СПРЯХ НА ЧЕШМАТА И МИ НАПРАВИ НАМАЛЕЛИЯТ ДЕБИТ. С МЕН ПЪТУВАШЕ ЗА ПРЪВ ПЪТ ПО ТОЯ МАРШРУТ МЛАДО ИНТЕЛИГЕНТНО МОМЧЕ /ТРОЯНСКИ ПРОИЗХОД/ И СЕ ПОИНТЕРИСУВА КОГА И ОТ КОГО Е НАПРАВЕНА ЧЕШМАТА. МИСЛ, ЧЕ БЯХА ТРУДОВАЦИТЕ РЕМОНТИРАЛИ ОСНОВНО ПРОХОДА. А КЪМ 2 НЕ СЕ БЪЗИКАЙ С ХОРА КОИТО ГРАДЯТ, РАЗШИРЯВАТ УСЛОВИЯТА ЗА КУЛТУРЕН И АКТИВЕН ОТДИХ, ИЗГРАЖДАТ, А НЕ РУШАТ. ТОВА КОЕТО ПРАВИ СВЕТЛЬО Е САМО ЗА УВАЖЕНИЕ - ИЗГРАЖДАНЕ СКИ ЦЕНТЪР ОБОРУДВАН СЪС СЪВРЕМЕННИ ТЕХНИЧЕСКИ СРЕДСТВА ЗА ИЗКУСТВЕН СНЯГ И ОБРАБОТКА НА ПИСТИТЕ, ДОРИ ЗАБЕЛЯЗАХ МАЛЪК БАСЕИН ЗА ЗАХРАНВАНЕ НА ОРЪДИЯТА ЗА СНЯГ. ТАКИВА МЕСТНИ ЗИМНИ КУРОРТИ В СТАРА ПЛАНИНА СА НЯКОЛКО НО КОМ, УЗАНА И ТВЪРДИЦА СА ДАЛЕЧ ОТ НАПРАВЕНОТО ТУК. ТОВА ПОМАГА НАШИЯТ КРАЙ ДА СЕ УТВЪРЖДАВА КА ЦЕЛОГОДИШЕН КУРОРТ. ГОСПОДИНЕ НОМЕР 2 МОГА ДА ИЗКАЖА МНОГО И МРЪСНИ И ОБИДНИ ДУМИ КАКТО СИ ЗНАЕМ ПО НАШЕНСКИ ТИ ПРОСТО СИ ЗАЯДЛИВ ЧОВЕК ИЛИ НЕ ГИ РАЗБИРАШ ТИЯ РАБОТИ, БЪДИ ЖИВ И ЗДРАВ, ПИЙ ОЩЕ ЕДНА НО НЕ БЕЗ МЕЗЕ. СЛЕД НЯКОЛКО ДНИ - НА ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ ПРЕЗ БЕКЛЕМЕТО КЪМ ТРОЯН ЩЕ МИНЕ ЖЕЛЯЗНАТА КОЛОНА ОТ КОЛООБИКОЛКАТА НА БЪЛГАРИЯ, ИЗЛЕЗ ДА ИМ СЕ ПОРАДВАШ. БИХ СИ ИЗПИСАЛ ИМЕТО НО ТАКАВА Е КОМАНДАТА, НО СКЪПИ СЪГРАЖДАНИ НЕ ВИ ПРЕЧИ ДА БЪДЕТЕ ТОЛЕРАНТНИ И ДА НЕ СЕ КРИЕТЕ ЗАД АНОНИМНОСТА ЗА ДА БЪЛВАТЕ НЕЦЕНЗУРИРАНИ СЛОВА.

Анонимен каза...

4-ти, явно си недоскив и си цапнал капса. ЕГН-то си казва своето. Ама да те питам, къде се е чуло и видяло насред национален парк да се строят подобни съоръжения? Същото така, някои въобразили се хора, да преграждат пътя и да ти отрязват достъпа?Лично тяхна работа разбира се е,как ще се придвижват в снега нагоре ...И не ,не съм този с предишния пост. Аз съм си обикновен човек съм си

Анонимен каза...

Как не ги е срам...всеки пътник преминавайки през Беклемето, спира да отдъхне на тази чешма и да си налее вълшебна студена вода...Донке, размърдай се!

Нели Генкова каза...

И още нещо (от архива) за района около чешмата:
http://troyan21-statii.blogspot.com/2012/05/blog-post_19.html

Анонимен каза...

Някой знае ли, защо са затворили заведението "Ривал" ?

С.С каза...

Ало постоянно течащата вода не замръзва...вие чувате ли се какво сте написал уважаеми загрижен гражданино?!?

Анонимен каза...

Наистина е странно да се твърди, че замръзва течаша чешма. А греша ли като мисля, че надсякъде се правят опити металните тръби, вредни за здравето, да се подмянят с пластмасови?

Рицар без доспехи каза...

Ами според мен колкото са вредни металните тръби, толкова, че и още по- вредни биха били пластмасовите. Доказано е, че в пластмасовите изделия не изключая нищо има бисфенол А наричана още поликарбонат. И последните проучвания доколкото си спомням показват, че това е канцерогенно съставка! От въпросният бисфенол съм чел още, че могат да се провокират заболявания като диабет, сърдечно съдови заболявания. Съвсем разбираемо е и полипротиленовите тръби да влизат в тази черна хроника. Пластмаси, които е редно да се избягват са(PVC),(PS) и (PC)

Анонимен каза...

До 6-ти!
Айде сега, пак кметицата виновна. Ами повикай я да ти измие и кенефа

Анонимен каза...

Михайлова, може да подхване инициатива за стопанисване и поддържане както на чешмата, така и на паметника. Беклемето попада в територията на парк Национален и да ги почва наред.Следва и министерството, отговорно за поддръжката и стопанисването на паметниците. Ние не стига, че имаме един единствен такъв, не стига, че му е изкривена историята, ами се и руши (:

Анонимен каза...

Ремонтът на чешмата се прави от държавата. Пътят е държавен и тук общината няма нищо общо. Все пак е добре да се търси начин чешмата да се запази - тя наистина е една атракция за Беклемето.

Анонимен каза...

не е толкова важно на кой е чешмата, недопустимо е фирмата, която е нанесла щетите да си вземе парите и да приключи без да я отремонтира

Личност без успехи каза...

11-ти,ти добре си чел ама май нещо си на вие с родовете ...

Рицар без доспехи каза...

Не отричам, че съм допуснал грешки и това е поради факта, че пиша и директно пращам, а е редно преди всичко да се попрегледа текста. Уместна забележка 16-ти, но въпреки всичко от мен нещо може да се научи! Докато от теб освен критика? Не се притеснявай иронията е присъща за троянци и ти предполагам като такъв не се делиш от стадото.

Анонимен каза...

Господине, къде се е чуло и видяло течаща вода да замръзне!? Писна ми от всезнайковци.

Анонимен каза...

МОЛЯ ГОСПОДА,не се дърлете! Няма смисъл.Аз също се вълнувам много отдавна за състоянието на тази чешма и най-вече за паметника"Арка на свободата" и Карцовия бук.Вероятно всички сте се възмущавали от околното пространство и на трите обекта.Около чешмата - мръсно, разхвърляни боклуци от опаковки, бутилки, хартии.До чешмата се е стройнал продавачът на еко продукти - собствено производства.Няма общински контрол, няма ХЕИ.Да неговорим за естетичната му шперплатна рекламна табела с която ни информирата какво е спретнала неговата жена в бурканчетата, а той в шишенцата с джанковицата и надпис оригинална сливова.До тук за него е добре, че никой не го контролира.Този човечец стои там от сутрин до вечер.Колко изкарва ,той си знае, но това, че стои вече години, значи има кяр.Същият поне да беше задължен да се грижи за чистота около чешмата поне.Той може да изкара някой лев още, ако събираше пластмасовите бутилки и като си тръгне да ги предаде на гарата.
Горе при паметника - грозна картина."Добри" хора са се постарали да "дооформят" пространстото около паметника , а "велики" художници са си изписали родните места и световно известните си имена.И около двата обекта могат да се направят места за почивка и най-важното информационни табели за тях на съответните езици.Горе на паметника може да се сложат слънчеви батерии и да осигуряват осветлението през ноща.Паметникът ще се вижда отдалече.Надявам се, че на фирмата, която асвалтира пътя е хартисал някое и друго количество асвалт, че да се заринат двете големи дупки на пътя до паметника.Карцовият бук почти е загинал.Оградата около него е ръждясала и смачкана.Няма кой да ореже изсъхналите клони на дървото, да боядиса оградата, да поднови информационната табела, а навярно си спомняте, че там чрез лаборатолни изслевния се доказа, че е най-силното положително енергийно поле в Троянския балкан.Даааааа имаме много места в планината където може с малко средства да се превърнат атрактивни за почивка.А колко невероятно красива е нашата планина.Ваша леля Станка

бай Бочо каза...

Че и Осъма замразва бе мен,па и Дунава чат пат,а понякога и Черното море :)

Анонимен каза...

До Йордан Минков от М/SI: ІІ-35 е второкласен държавен път, част от републиканската пътна мрежа. Собственик е държавата, а АПИ е възложител по смисъла на закона и би следвало да се обърнете към пътната агенция която да извърши проверка и разпореди на строителя да предприеме мерки за възстановяване на нанесените щети/ако такива се констатират/. Това е пътя по който трябва да се върви. Кмета на Троян там не пее в хора и съответно сигнала остава без уважение. Успех на г-н Минков!

Анонимен каза...

Лельо Станке, ти май живееш в друг свят и искаш всичко да е чисто, подредено, честно и справедливо.Това не стана през социализма, няма да стане и през демокрацията. На кой му дреме за " праните гащи на Тодор Живков, за чешмата или за дупките на пътя за праните гащи? На президент, министър председател или председател на народното събрание?На депутатите, включително и на отговорния за нашия избирателен район? Лельо станка удари една по-голяма сливова и лягай да спиш. Така ще ти е розов съня и като се събудиш ще си като нова.

Анонимен каза...

Ами как да им дреме на местните досегашни и настоящи управници, като нито един не е от Троян. Все селянудри, дошли с каруците и цървулите. Какво е за него един паметник, пък бил той толкова величествен, на още по-величествено място? Нищо, абсолютно нищо. Ако ги питаш колко пъти са излизали ей така да подишат въздух и да се порадват на гледката...Не,няма смисъл, те си ходят в петък по селата, там откъдето са излезли. Но виж да се показват на мегданя, да се пъчат, АЗ, да ядат кибапчита ,ебем ти естетите са ...

Old троянец каза...

Селяндурщината ще ни унищожи!!!!!!!!!!!! Много си прав 23ти!!!!!!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |