Представиха два проекта на Национален парк „Централен Балкан”

* Единият е за борба с ерозията, другият – за подобряване на посетителската инфраструктура в Парка * Финансирането – по Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013”
 

ДВА ВАЖНИ ПРОЕКТА по европейската Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013”, спечелени от дирекцията на Национален парк „Централен Балкан” (Габрово), бяха представени миналата седмица пред журналисти и заинтересовани лица в Троян. Проектите бяха презентирани от инж. Ивайло Николов – началник на троянския офис на НП „Централен Балкан”, и Диана Терзиева от централата в Габрово.

ЕДИНИЯТ ПРОЕКТ е насочен към опазване и възстановяване на природни местообитания и местообитания на животински видове на територията на парка (територии в общините Тетевен, Троян, Априлци, Павел Баня и Карлово и Сопот) и е на обща стойност 1 млн. и 667 хил. лв. (от тях 1,408 млн. осигурява Европейският фонд за регионално развитие към ЕС, а останалите 248 хил. са национално съфинансиране). „Проектът е част от Програмата за контрол на ерозията на територията на Парка, като акцентът е върху възстановяване на ерозирали територии”, коментира инж. Николов.  Специалистът посочи трите вида ерозии, застрашаващи различни участъци от Парка (от прекомерна и неконтролирана паша на домашни животни, от екстремен туризъм и антропогенно /естествено/ увреждане); и разясни различните подходи за борбата с тях (ще се използва една пилотна методика и четири познати и доказали ефективността си технологии).

ИНЖ. НИКОЛОВ ОТГОВОРИ, но без особен оптимизъм, на питането на Т21 има ли лек срещу наплива в Балкана на моторизирани туристи (с моторни четириколки, джипове, мотори). Парковият шеф обясни, че това е изключително сериозен проблем за цяла Европа, но досега решение не е намерено. Още по трудно пък е у нас, където ресурсите за охрана и контрол в парковите територии са твърде ограничени.

ВТОРИЯТ ПРОЕКТ е озаглавен „Информационно обезпечаване и подобряване на посетителската инфраструктура в НП „Централен Балкан” и бе представен от г-жа Терзиева, която очерта както конкретните цели, така и заложените дейности за реализацията им. Целите са: подобряване на туристическата инфраструктура чрез екологосъобразна рехабилитация (използване на екологични материали и технологии); мотивиране на посетителите за опазване на природните дадености; осигуряване на информирано пребиваване в Парка, включително чрез някои нови способи; повишаване на безопасността и ориентацията на посетителите; създаване на достъпни участъци за хора с увреждания (предвидена е и рехабилитация на пътеката за хора с увреждания на Беклемето); създаване на условия за възстановяване на части от 8 природни местообитания.


„ИНСТРУМЕНТАРИУМЪТ” ЗА РЕАЛИЗАЦИЯ на проекта е доста разнообразен, като включва и някои почти „революционни” новости; например: създаване на online туристическа карта в интернет с GPS координати на 150 обекта в Парка; сензорни информационни терминали (киоски) – два от тях ще са в троянските хижи „Дерменкая” и „Хайдушка песен”. Ще бъдат подготвени и 26 документални фотоизложби, представящи различни туристически забележителности в Парка (5 от тях ще са в обекти в община Троян). Ще бъдат рехабилитирани и 8 популярни туристически маршрути и ще бъде подновена и обогатена цялостната туристическа маркировка, включително и в посока на повече безопасност. Общата стойност на този проект е 1 млн. и 279 хил. лв. (1,082 млн. от Европейския фонд за регионално развитие и 192 хил. национално съфинансиране).

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |