ЛОС оневини инж. Тонимир Гечев, групата на БСП с остра декларация

* Предложението на председателя инж. Петко Пенков да се обжалва на по-горна инстанция не бе подкрепено от съветниците  – 10 „за“ срещу 17 „въздържал се“ * „Начинът на гласуване ни кара да мислим, че вотът е резултат на споразумения извън залата“, заявиха съветниците отляво

В Общинския съвет 

Решението на Ловешкия окръжен съд от 14 януари 2021 г. оневини инж. Тонимир Гечев

НА СЕСИЯТА на Общинския съвет в Троян, провела се на 28 януари, под т. 21 бе внесено за обсъждане и гласуване предложението на председателя инж. Петко Пенков за подаване на въззивна жалба до Апелативен съд - Велико Търново – срещу произнесената на 14 януари от Ловешкия окръжен съд (ЛОС) оправдателна присъда по наказателно дело от общ характер  НДОХ №70/2020 г. на управителя на троянското общинско дружество „ВиК Стенето“ ЕООД инж. Тонимир Гечев. Инж. Гечев бе обвинен в нанасяне на имуществени щети на дружеството и срещу него имаше иск за 79 хил. лв., предявени от името на „ВиК Стенето“ ЕООД чрез принципала Общински съвет - Троян. Претенциите към управителя бяха, че „не е предприел действия по доброволно и незабавно изплащане на дължими суми към „Лесопласт“ АД, Троян (сега „Велде България“ АД, Троян) по 16 броя граждански дела, водени между двете дружества в периода 2013/2015 г.“. Казано по-просто – търсените 79 хил. лв. включват комисионните на частните съдебни изпълнители и лихвите, считано от 5 октомври 2015 г. А с решението си ЛОС оневини инж. Гечев и отхвърли паричния иск срещу него, като мотивите за решението предстои да бъдат обявени.

„ОБЩИНСКИЯТ съвет, в качеството си на представляващ собственика на капитала – Община Троян, е отговорен пред местната общност за състоянието на дружеството и следва да опазва интересите на същото. С оглед на това считам за целесъобразно Общинският съвет да вземе решение дали да се подаде въззивна жалба до Апелативен съд - Велико Търново“, се казва в мотивировката на предложението на инж. Пенков. По време на дебата в общинската зала се чуха различни мнения, а вносителят инж. Пенков в някаква степен коригира своето, заявявайки: „Различни са становищата на юристите – двама юристи, три мнения. Не мога и аз вече да кажа кое е правилното и кое не е“. Категорично за подаването на въззивната жалба бяха съветниците от групата на БСП, като председателят й инж. Владимир Хаджийски коментира: „Ако не гласуваме за внасянето на жалбата, то гласуваме за ощетяване на жителите на община Троян. Не бива да допуснем да останем безучастни!“.

ГЛАСУВАНЕТО доведе до следния резултат – 10 за, 17 въздържали се, 1 против, 1 отказал да гласува, и предложението за подаване на въззивна жалба бе отхвърлено. Последва кратко прекъсване на заседанието, след което групата на БСП излезе с нарочна декларация, прочетена от съветника Владислав Кардашимов, която ви представяме по-долу.

Т21

Декларация от групата общински съветници в Общински съвет - Троян, избрани от листата на „БСП за България“

ГРУПАТА общински съветници на БСП е изненадана от решението на Общински съвет (ОбС) - Троян против предложението на председателя на ОбС за подаване на въззивна жалба срещу присъда №260001/14.01.2021 г. по Наказателно дело от общ характер № 70/2020 по описа на Окръжен съд - Ловеч, с която управителят на „ВиК Стенето“ ЕООД инж. Тонимир Гечев е признат за невиновен за това, че е нанесъл значителни щети за дружеството в размер на 79 260 лв., представляващи такси и разноски по Закона за частните съдебни изпълнители – обвинение по чл. 219, ал. 1 от Наказателния кодекс (за безстопанственост). Независимо дали г-н Гечев е извършил престъпление или не, е ясно, че той не е положил достатъчно грижи за възложената му работа и от това са настъпили значителни щети за дружеството. Отказът на Общинския съвет да търси по-нататък по съдебен път справедливо решение за средствата на абонатите на ВиК дружеството приемаме за отказ от правосъдие в интерес на г-н Гечев. Най-странното е, че председателят на Общинския съвет - инж. Петко Пенков, който е вносител на тази точка от дневния ред, гласува против собственото си предложение.За подаването на въззивна жалба гласуваха единствено и само съветниците от групата на БСП. Всички останали групи – на ГЕРБ, „Глас народен“, ДПС и ВМРО, не подкрепиха предложението.

СЪС СВОЕТО решение Общинският съвет на практика лиши гражданите на Троян от възможността 79 260 лв., съзнателно причинени вреди на дружеството, да бъдат възстановени и да се върнат към гражданите на Троян, към населени места, които стояха през изминалото лято в безводие или към реконструкция на амортизирани ВиК съоръжения.

НАЧИНЪТ на гласуване ни кара да мислим, че вотът е резултат на споразумения извън залата на Общинския съвет, които остават неизвестни за троянци. Питаме се дали това не е част от сделка, която включваше опити за злепоставяне от страна на управителя на общинското дружество инж. Тонимир Гечев на кмета на община Троян Донка Михайлова по време на местните избори. Злепоставяне, което троянци с гласуването си показаха, че разбират, че почива на неистини, че е некоректно и нередно.

В СЪЗДАЛАТА се ситуация, загрижени за законосъобразното и ефективно разходване на средствата на „ВиК  Стенето“ ЕООД, ще внесем на следващото заседание предложение за избор на контрольор, който, надяваме се, ще осъществява по-системен контрол на случващото се в дружеството. На заседанието същите съветници гласуваха текстове за бъдещия конкурс за управител на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) - Орешак, които събудиха много въпроси. Призоваваме гражданите на общината да проследят какво ще се случи с конкурса.
                        
Групата общински съветници на БСП в Общински съвет - Троян

* Бел. ред. Очаквайте в отделен материал становището на инж. Тонимир Гечев – той обяви, че очаква обявяването на мотивите на съда и след това ще коментира случилото се в съдебната и общинската зала.


Още по темата:

4 коментара:

Krasimir Hristov каза...

Казвам се Красимир Христов прочетох много внимателно декларацията на общинските съветници от БСП във връзка с оправдателната присъда на инженер Гечев от Ловешки Окръжен съд във връзка с това искам да заявя,че обжалване на присъда е едно логично действие,но то се прави само от достойни хора,но достойни са тези,които като загубят едно дело или обжалване заплащат сами разходите,а не използват общински средства .(Това е законно но неморално)
Аз също преди месец осъдих Община Троян защото отказва да предостави достъп до производствения ми имот в село Добродан но от Общината обжалват пред Върховен Административен съд, обжалват не защото смятат ,че са прави, а за да продължат агонията ми още седем осем месеца до произнасянето на ВАС. Обжалват на инат, защото не е минала тяхната.Обжалват защото ако загубят няма да бръкнат в собствения си джоб а ще платят с парите на данъкоплатеца.
Призовавам госпожа Михайлова,която три години отказа да предостави път до производственият ми имот да заплати с лични средства 900-те лв разходи по делото с което е осъдена на Обшина Троян. Само така от Общината ще се научат да обжалват когато са прави а не на инат.
Ха сега да видим дали наистина има морални хора.!!!

Unknown каза...

Мхм .... Герберастки работи...

КОРЕКТЕН каза...

През 2020г.структурната реформа на кмети4ката сакрати 2/ДВАМА/ ЮРИСТИ.От сегашните, едната задо4но 16г.у4и право,а другата е правила торти след правото.Така се говориииииииииии

КОРЕКТЕН каза...

Аз пьк си мисля ,че г-Гечев ще заведе дело за 79260лв и ше го спечели/вьпроса е колко ше му присьди сьда.От делата тои излиза на ++++++++/за да си плати нервите/. Ама то не е трябвало да се образува и дело-вьпрос на грамотен юридически прочит на фактите.

КОЛИЧЕСТВОТО ГРЕШКИ В РАБОТАТА НА ОБШИНАТА ,ВОДИ ДО КАЧЕСТВЕНИ ИЗМЕНЕНИЯ В ЖИВОТА НА ГРАЖДАНИТЕ НА ОБШИНАТА

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |