Управленският възел около „ВиК Стенето“ ЕООД се заплита

* Областният управител Ваня Събчева уважи жалбата на инж. Гечев и обяви за нищожно решението на кмета Михайлова за анулиране на скорошния конкурс за управител * Каква е ситуацията в момента и какво предстои?
Тема с продължение
Донка Михайлова, инж. Тонимир Гечев
ОБЛАСТНИЯТ управител Ваня Събчева уважи жалбата (№Ж-РД-11 от 29 януари 2020 г.) на инж. Тонимир Гечев – настоящ управител на общинското водно дружество „ВиК Стенето“ ЕООД в Троян, кандидатствал за пореден 3-годишен управленски мандат; и със свое решение от 19 февруари 2020 г. анулира/отмени заповедите на кмета Донка Михайлова за обявяване на конкурса (заповед №1456/18.11.2019 г.) и назначаване на комисия по избора (заповед №13/06.01.2020 г.) заедно с последвалото кметско решение за анулиране на конкурса (решение №88/14.01.2020 г.).

ПРИПОМНЯМЕ – конкурсът за управител на „ВиК Стенето“ ЕООД се проведе в началото на м. януари т. г., като резултатите бяха обявени на пресконференция на г-жа Михайлова на 14 януари. А кметското решение бе, че поради ниска оценка при защитата на бизнес програмата (3,20 при изискван минимум от 4,50), дадена от комисията на единствения кандидат, достигнал до финалния кръг (инж. Гечев) и липсата на избран кандидат, конкурсът се анулира; и ще се върви към подготовката и обявяването на нов конкурс. В надпреварата за управител на „ВиК Стенето“ ЕООД имаше още двама участници – плевенчанинът инж. Емил Димитров и инж. Стефан Русенов, син на зам.-кмета по културата Розалина Русенова, но те отпаднаха, тъй като не отговаряха на някои от изискванията за заемане на длъжността.

„СИТУАЦИЯТА не е много розова наистина. Затова вероятно ще дадем известен период от време, за да достигне информацията за конкурса до по-широк кръг експерти. Но, разбира се, трябва да бързаме, защото темата с водата е изключително актуална“, коментира тогава г-жа Михайлова. От своя страна инж. Гечев сподели пред Т21: „Ще обжалвам решението на комисията за избор на управител и ще се боря до дупка за правата си, оценката от 3,20 на бизнес плана ми считам за тенденциозна и необективна“.


Ваня Събчева
ЗАЩО областният управител обяви за нищожно решението на кмета за анулиране на конкурса? Основната причина е, че не е било налице решение на Общинския съвет за провеждането му. Общинският съвет, който е принципал на дружеството, е бил информиран за предстоящия конкурс, но не е било внесено и прието предложение за провеждане на конкурса. Такова предложение е имало през есента на миналата година, но тогавашният и. д. кмет инж. Бистра Чолакова го изтеглила.

КАКВА е ситуацията в момента и какво предстои? След решението за анулиране на конкурса г-жа Михайлова е издала заповед за назначаването на инж. Тонимир Гечев за временно изпълняващ длъжността управител. Предстои и подписване на договора за стопанисване на общинската ВиК инфраструктура, който по разни причини бе забавен от Община Троян близо година и връзваше ръцете на „ВиК Стенето“ ЕООД за инвестиции и неизбежното актуализиране на цените.

В АРГУМЕНТАЦИЯТА си областният управител подчертава, че след приемането на Закона за публичните предприятия (ЗПП, обнародван в ДВ от 8 октомври 2019 г.) Община Троян не е приела задължителния правилник, уреждащ провеждането на подобни конкурси. А позоваването на общинската Наредба №3, според която правата за провеждането на конкурсите са отстъпени на кмета, не отменя нуждата от окончателната санкция на Общинския съвет. Решението на г-жа Събчева може да бъде оспорено пред Административния съд в Ловеч в 14-дневен срок от връчването му.

Т21 

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |