Конкурсът за управител на „ВиК Стенето“ ЕООД се провали

* Кандидатите бяха трима – плевенчанинът инж. Емил Димитров не бе допуснат, инж. Стефан Русенов не се яви на защитата, а настоящият управител инж. Тонимир Гечев получи ниска оценка * Потърпевшият: „Ще обжалвам решението на комисията и ще се боря до дупка за правата си“ * Кметът Михайлова: „Имам оптимизъм за бъдещето на троянското общинско ВиК дружество“
Общинските дружества
КОНКУРСЪТ за избор на управител на общинското водно дружество „ВиК Стенето“ ЕООД за нов тригодишен мандат – 2020-2023 г., фокусирал сериозно обществено внимание, завърши без резултат, съобщи на редовната си месечна пресконференция кметът Донка Михайлова (14 януари). Кандидатите бяха трима: настоящият управител инж. Тонимир Гечев, който е начело на дружеството от 1 януари 1999 г., инж. Емил Димитров от Плевен и инж. Стефан Русенов; но на последния етап – представянето и защитата на бизнес план/програма за управление на дружеството през тригодишния мандат, се яви единствено инж. Гечев, плевенчанинът инж. Димитров не бе допуснат, тъй като не отговоря на изискванията за заемане на длъжността, а инж. Русенов неясно защо не се яви. Липсата на резултат, т. е. приключването на конкурса без избор на управител, е заради ниската оценка, поставена на инж. Гечев от комисията по избора, ръководена от ресорния зам.-кмет Ангел Ангелов – 3,20 при изискван минимум 4,50. Кметът сподели и аргументите на комисията, както и своите виждания за ниската оценка.

Донка Михайлова
• Представеният от инж. Гечев бизнес план е бил внесен в Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) през 2016 г. и все още не е утвърден. В този смисъл бизнес планът е далеч от изискванията за актуалност. Обобщено – в представения бизнес план комисията не е видяла визията на кандидата за бъдещото развитие на ВиК мрежата на територията на общината.

• Комисията не е удовлетворена от отговора на инж. Гечев как ще бъде реализирана програмата за водоснабдяването на малките населени места, приета от Общинския съвет. „Предвид условията на недостиг на вода в някои от махалите, включително в настоящия момент – красноречива е ситуацията в мах. Маргатина (с. Белиш) и доскоро в мах. Длъжковска (Троян), считаме, че тази тема не бива да убягва от вниманието“, коментира г-жа Михайлова.

• При събеседването инж. Гечев не е изразил ясно виждането си за подобряване на стиковането/синхронизацията между капиталовата програма на Община Троян и инвестиционната програма на ВиК дружеството. „Това е един проблем, който ескалира особено през последната година и който на практика бе сериозна бариера пред изпълнението на общинската капиталова програма. Тъй като в немалка част от случаите Общината трябваше да решава дали да се откаже от изпълнението на програмата или да реконструира улична мрежа и пътища върху нереконструирана водопроводна мрежа“, бе кметското уточнение.

• На събеседването не се усетила волята на инж. Гечев за подобряване на взаимоотношенията с гражданите – един проблем, който троянци поставяли при всяка среща с общинското ръководство.

• Не е установено разбиране на кандидата за социалните отговорности на едно общинско дружество. Което дружество има сериозни ангажименти към населението – в значително по-висока степен отколкото отговорностите на едно обикновено търговско дружество.

Г-ЖА МИХАЙЛОВА не уточни кога ще бъде обявен новият конкурс за управител на „ВиК Стенето“ ЕООД, но стана ясно, че на него могат да се явят всички, отговарящи на условията. От Т21 попитахме дали ще се изчака с повторния конкурс или ще се проведе скоро, тъй като водната ситуация и в Троян не е съвсем розова и неяснотите около ръководството на ВиК дружеството ще задълбочават проблема. „Ситуацията не е много розова наистина. Затова вероятно ще дадем известен период от време, за да достигне информацията за конкурса до по-широк кръг експерти. Но, разбира се, трябва да бързаме, защото темата с водата е изключително актуална“, бе кметският отговор. Г-жа Михайлова уточни, че инж. Гечев има право да обжалва решението на комисията, но това не стопира процедурата по провеждането на нов конкурс. „Едно обжалване може да се проточи с години, това не означава, че няма да бъде избран нов управител. И да приключим темата – в последните дни и особено след приемането на бюджета ще отделим много сериозно внимание върху работата на общинските дружества. Планираме определено преструктуриране, което считам, че би довело до по-висока ефективност. Казвам го, защото темата е изключително актуална и в следващите няколко месеца ние ще работим особено активно и ще представим нашите виждания пред гражданите на общината“, бе кметското становище.

СЛЕДВАЩИЯТ въпрос на Т21 бе в някаква степен обобщаващ: „По ВиК темата със сигурност ще се говори много и пак ще се намеси политика, знаем защо. Но има ли опасност всички тези неща да тласнат нашето добро общинско дружество към държавното водно дружество в Ловеч, което знаем какво означава – скок на цената на водата с 1,50 лв./куб. м, можем да стигнем и до воден режим (както в Ловеч). Логиката ни е, че един слаб нов управител може да тласне нещата именно в тази посока. Защото инж. Гечев беше управител с характер, което му и пречеше, но и помагаше; спомняме си преди него какво беше – имаше слаби управители и се говореше за закриване на общинското ВиК дружество, това бе тема и в Общинския съвет. Сега да не би да стане пак нещо такова?“. „Силно се надявам, че това няма да е така – заяви г-жа Михайлова. – И че сме довели състоянието във ВиК обслужването в община Троян до степен на устойчивост. Ще кажа защо – защото в последните 10 години, последните две години от мандата на предшественика ми г-н Акимов и пет-шест години от моите два мандата, Община Троян на практика обнови 85% от ВиК инфраструктурата на територията на общината. Уверявам ви, че това е най-високият процент на обновяване на ВиК мрежа за толкова кратко време, за което аз знам. Ние реално имаме два тежки проблема – в Бонковския дол и по-специално ул. „Амбарица“, където въпросът с канализацията не е решен и е особено тежък, другият е в най-голямото троянско село, Орешак. През миналата седмица имахме среща на едно много високо експертно ниво и се консултирахме за решенията на тези два проблема. Вероятно ще започнем проектиране и ще търсим финансиране в зависимост и от намеренията на държавата за новия програмен период“.

ЧУ СЕ КМЕТСКОТО становище и по възловите и взаимосвързани въпроси за цената на водата и водозагубите: „Преди местните избори в края на 2019 г., без Община Троян да бъде информирана, ВиК дружеството бе пуснало съобщение за нова цена на водата и затова бе бързането за подписване на договора (на ВиК дружеството с Община Троян). Въпреки това цената на водата в общината трайно ще остане по-ниско от цената, давана от съседното ВиК дружество (държавното в Ловеч). Сега актуалната цена при нас е лев и нещо, а ловешката вече надхвърля три лева. Това е една сериозна разлика. В момента водозагубите в Троян са 42%, спрямо 60% средно за страната, което също е предпоставка за една относително добра цена и относително добри решения в бъдеще. И ни дава оптимизъм за бъдещето на троянското общинско ВиК дружество“.

инж. Тонимир Гечев
ПОТЪРСИХМЕ за коментар и другата страна – досегашният управител и кандидат за нов управленски мандат на „ВиК Стенето“ ЕООД инж. Тонимир Гечев. „Да се правят експерименти с най-добре работещото общинско водно дружество в страната и изобщо едно от най-добрите като троянското „ВиК Стенето“ ЕООД, е много голяма грешка и няма да доведе до нищо добро. Основното ни различие е, че общинското ръководство и лично г-жа Михайлова виждат дружеството в някакъв социален план, а моето разбиране е, че ако то не е на здрави търговски принципи, ще рухне. Именно придържането ми към тези принципи даде възможност да направим сериозни инвестиции и подобрения на ВиК инфраструктурата през последните две десетилетия, да поддържаме ниски цени на водата за граждани и фирми и да стои дружеството ни стабилно въпреки кризите в страната. Разбира се, че ще обжалвам решението на комисията за избор на управител и ще се боря до дупка за правата си, оценката от 3,20 на бизнес плана ми считам за тенденциозна и необективна“, коментира пред Т21 инж. Гечев. 

Генадий Маринов

Още по темата:

1 Коментара:

Цветан Радевски каза...

Може ли Гечев да отговори, защо лишава от правото на водоползване потребители със малък разход през годината? Дружеството негово лично ли е!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |