Троянската галерия отпразнува първите си 30

* Джаз, благодарности, много приятели, великолепна изложба, поздравления, цветя, стил, настроение, гости от близо и далеч – всичко имаше на галерийния купон
Юбилейно
Юбилейно
Галеристката Мариела Шошкова
ВСЯКО зло за добро, някой го каза от сцената, и се оказа вярно. Подготвяното от толкова време с толкова ентусиазъм и амбиция честване на 30-годишнината на троянската галерия „Серякова къща“ бе изкарано отвън, заради затегнатите противоепидемични мерки, на уличката пред галерията (10 септември).

Джазтетът на Венци Благоев
НО СЕ ОКАЗА, че е плюс, не минус и само доусили купона. Чийто гвоздей пък бе джазовият квартет, по-точно джазтетът (джазовите естети), на тромпет №1 на България Венци Благоев. Те свириха в галерията за пръв път през 2012 г. и тогава „повлякоха крак“ за една чудесна традиция – картините, литературните сбирки и всичките други галерийни събития да се доукрасяват с музика на живо, основно джаз. Тогава, през 2012-та, същите четирима – Венци, Невилян Гемижев, проф. Владимир Радулов и съгражданинът ни Павлин Павлов, свириха така, че превърнаха Троян в Ню Орлиънс (виж „Как Троян се превърна в Ню Орлиънс“ – бел. ред.), така бе и този път. Важен съучастник в галерийния празник.

Сред публиката
И СЕГА за празника, в чийто фокус, разбира се, бе галеристката Мариела Шошкова, човекът, който създаде това чудесно троянско местенце, оазис на красивото и изкуството, и някак си успя да го изтегли от провинциалното, даде му мащаб. Мариела получи много и заслужени поздравления. А своеобразна оценка за работата и стойността на галерията бяха дошлите десетки гости от къде ли не, сред тях – много художници, троянски и други, излагали  и продавали тук, първата галеристка Снежина Стойкова, старозагорската поетеса Мария Донева, землякът дипломат и бивш външен министър Станислав Даскалов, известният диригент Ангел Ангелски, колекционерът и меценат Йохан Петков, разбира се - кметът Донка Михайлова, бившият кмет инж. Дилян Енкин, много приятели и ценители…

Елеонора Авджиева разказва
Нели Генкова-Маринова говори за юбилейното издание
ОФИЦИАЛНАТА част започна с разказ за галерията и дома й – Серяковата къща, една от забележителните троянски сгради, от 1896 г., на директорката на Музея на занаятите Елеонора Авджиева, също с немалка заслуга галерията да е това, което е днес. „Днес галерията е уютно градско пространство, в което има всичко – картини, книги, концерти и интересни хора“, обобщи г-жа Авджиева. Нели Генкова-Маринова, приятел и съучастник в не едно галерийно събитие, представи юбилейното издание „30 цветни години – галерия „Серякова къща“. И го определи като „албум, с малко повече образност мога да го нарека и семеен албум“, който „ще се отвори с любопитство и ще се затвори с благодарност“.

Плакет от кмета
На сцената - Ели Наумова
НА СЦЕНАТА излезе и кметът Донка Михайлова, тя поздрави юбиляря и връчи плакет и огромен букет на галеристката. А специалният „чиновнически“ подарък бе изпълнение на служителката в общинската администрация и име от поп сцената Елица Наумова, която пя като славей. На микрофона застана и Мария Донева, поетесата рецитира, но преди това си призна, че като Гурко е щурмувала Балкана, само и само да пристигне навреме в Троян.

Сред галерийните афиши – красиво и ретро
ИМАШЕ и много благодарности – към и от галерията. Както си му е редът – и коктейлна част, като питиетата се разливаха на фона на изложба от галерийни афиши, изискано и ретро. Купонът приключи по тъмно, в съседната гостилница, пак с джаз на живо. И съвсем накрая, но най-отред по значение ще споменем за юбилейната изложба на петимата най-добри стари троянски майстори – Пенчо Балкански, Бочо Донев, Иван Шошков, Иван Пеевски и Григор Първев, наредена на втория етаж на Серяковата къща, но това става (само) с виждане, както казват старите троянци.

Генадий Маринов
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |