Троянската галерия празнува своята 30-годишнина

* Празненство е на 10 септември – с откриване на изложба на петимата „най-добри национално известни починали троянски художници“ и представяне на юбилейното издание „30 цветни години –
 галерия „Серякова къща“
Предстоящо
Галерия „Серякова къща“, Троян
Поглед отвътре
ТАЗИ година, 2021 г., троянската галерия „Серякова къща“ отбелязва своята 30 годишнина. Сериозен юбилей и още повече, тъй като става дума за културен пробив, за една нелека културна мисия в малкия град, където реализацията на такива неща е много (по-)трудна. Където битката – за пари, за публика, но най-вече за разбиране – е много тежка, изисква много по-голяма енергия, упоритост, отдаденост, кураж да го направиш и отстояваш. Като прибавим и това, че троянската галерия се създаде и оцеля в годините на безкрайния, продължаващ все още, български преход към демокрация и нормалност, в който на моменти грубиянската комерсия и бездуховността тържествуваха, нещата стават още по-трудни. Но стават.

Мариела Шошкова
ЗА КОЕТО, според нас, има две главни причини. Основната – че троянската галерия намери своя човек, който буквално вгради сянката си в това необикновено троянско културно ъгълче, бранеше го, спасяваше го, даде му мащаб и го отвори към света, направи го стойностен културен факт – галеристката Мариела Шошкова, която вече 24 години (от 1997 г.) е стопанката на Серяковата къща.

И ДРУГО, немаловажно – оказа се, че в Троян, за наша чест, има среда, художници и публика, която приема, потребява и се нуждае от подобно нещо, има я необходимата културна среда. Особено значение имат и двете институции – Община Троян, която никога не е спирала да подкрепя и насърчава троянската галерия (достатъчно е да споменем безвъзмездното предоставяне на великолепния общински имот, Серяковата къща, една от запомнящите се и емблематични троянски сгради; сегашният, пък и предишните сериозни ремонти и обновявания на сградата пак са общинска заслуга); и Музеят на занаятите, в чиято структура днес е галерията, музеят приобщи галерията, но много внимателно, без да я обезличи и преформатира, подаде й ръка в много труден (финансово) момент и всъщност я спаси, за което поздравленията ни към тази водеща троянска културна институция и лично към нейния шеф Елеонора Авджиева.

ЧЕСТВАНЕТО на 30-годишнината на галерия „Серякова къща“ ще бъде на 10 септември и във фокуса му са две важни събития. Основното е изложбата на петима именити троянски художници – Пенчо Балкански, Бочо Донев, Иван Шошков, Иван Пеевски и Григор Първев, които, както четем в анотацията, „са считани от изкуствоведи и галеристи за най-добрите национално известни починали троянски художници“. Всички творби са собственост Музея на занаятите и са специално подбрани за изложбата, като някои от тях са били реставрирани за целта и досега не са показвани.

ДРУГОТО събитие е представянето на юбилейното обзорно издание „30 цветни години – галерия „Серякова къща“, Троян“, което се подготвя от миналата година и излезе от печат преди месец (в началото на м. август). 88-страничният луксозен сборник представя галерията от основаването й през 1991 г. (голямата заслуга е на художника Марко Табаков, тогава председател на тричленката, представляваща местната изпълнителна власт в Троян; а откриването на първата изложба е на 4 октомври същата година) до днес – с много архивни документи, авторски материали, извадки от публикации в местната и националната преса, впечатления на посетители, любопитни факти, богат снимков материал. Над текста са работили трима автори – Елеонора Авджиева, Тотка Станчева и Мариела Шошкова, а голямата част от фотосите са дело на дългогодишния музеен фотограф Цветан Тончев; редактор на изданието е известната преводачка и издателка Невена Дишлиева-Кръстева, полиграфията – дело на столичното студио „Идея дизайн“ на художника Валентин Щинков. А краткият увод на юбилейната книжка започва с припомнянето на любопитен и многозначителен факт – през 2017 г. известният туристически сайт „Culture Trip“ нареди троянската галерия сред седемте най-добри български артмузеи. За „30 цветни години“ ще говори Нели Генкова-Маринова, чест посетител, приятел и модератор на поредица от литературни събития в Серяковата къща.

Джаз в троянската галерия с Венци Благоев и приятели, 2012 г.
ПРАЗНИКЪТ на 10 септември ще бъде допълнен/украсен с джаз концерт – запазена марка за троянската галерия е събитията й, изложби, литературни срещи и други, да бъдат съпътствани с музика на живо. За юбилея и неслучайно ще свири джаз тромпетист №1 на България Венци Благоев заедно с приятелите си проф. Владимир Радулов (пиано), Невилян Гемижев (кларинет) и съгражданина ни Павлин Павлов (цуктромбон). Казваме неслучайно, тъй като четиримата са сред първите музиканти, изнесли свой концерт в галерия „Серякова къща“ още през 2012 г. и поставили началото на тази хубава традиция.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |