Доминация на Троян и България на Балканската купа по летен биатлон

* Двойни победи за троянците Владо Илиев, Милена Тодорова и Лора Христова, сребро за Стефани Йолова, бронз за Лора Радковска
Летен биатлон
Два пъти златните троянци Владо Илиев, Милена Тодорова и Лора Христова
БЪЛГАРСКИТЕ биатлонисти спечелиха повечето от стартовете на Балканската купа по летен биатлон, провела се в Троян, 28-29 август (троянското домакинство на състезание от такъв ранг е напълно логично и не е за пръв път, градът ни е сред водещите центрове на този спорт у нас, има два здраво работещи клуба по биатлон, които обират медалите в малките възрастови групи, а троянски състезатели са лидери в националните ни гарнитури; но не е логично след като от 2012 г. имаме модерно стрелбище, толкова време и след толкова обещания, включително на министерско равнище, да не можем да изградим ролбана към него и да завършим троянския комплекс за летен биатлон, дано някога – бел. ред.). Домакинството на Троян на Балканската купа по летен биатлон бе и в памет на големия троянски бизнесмен и голям помагач на спорта, включително на биатлона, инж. Марин Радевски, напуснал ни през миналата година.

Откриването на Балканската купа по летен биатлон, Троян, 28 август 2021 г.
ОЧАКВАНО над всички  бяха нашите Владимир Илиев и Милена Тодорова – звездната троянска двойка на българския биатлон, които спечелиха и двата си старта. Владо, най-големият в българския биатлон в последните години, световен вицешампион от 2019 г. и световен шампион по летен биатлон от 2015 г., спечели златото в първия старт на 10 км, изпреварвайки друг българин, Николай Тодоров. На втория ден, в старта на 12.5 км, летящият троянец тръгна колебливо и допусна шест грешки в стрелбата, но с шампионското си бягане не остави шансове на съперниците и доказа кой е №1; отново втори остана Николай Тодоров.

МИЛЕНА, лидерката на женския ни национален отбор, бе над всички в бягането на 7.5 км през първия ден, втора и трета останаха Мария Здравкова (България) и Бема Йеълмъз (Турция). Във втория старт на 10 км шармантната троянка бе направо безпощадна към съперничките си, като завърши с близо 7 минути преднина пред втората и още повече пред третата – пак съответно Здравкова и туркинята Йълмъз. Два пъти злато за Троян и България донесе и Лора Христова при девойките – на 7.5 км и на 10 км, като и в двата старта призовата тройка се допълваше от Симона Василева (България) и Анастасия Войнович (Босна и Херцеговина).

Стефани Йолова, Лора Радковска
ТРОЯНСКИ медали имаме и при кадетките – младите ни надежди Стефани Йолова и Лора Радковска завоюваха сребро и бронз съответно на 6 км и 7.5 км, двоен победител тук бе друга българка – Валентина Димитрова от Сапарева баня. При младежите и двата старта, на 10 км и на 12.5 км, спечели банскалията Благой Тодев, а единствената небългарска победа бе при юношите, където двойна победа извоюва хърватинът Матия Легович, на 7.5 км и на 10 км. В надпреварите за Балканската купа участваха състезатели от Румъния, Турция, Гърция, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Хърватска и България.  

Т21, по информация от www.biathlon.bg

 Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |