Браво, Владо! Браво, българино! Браво, троянецо!

* Владимир Илиев донесе първият световен медал за мъжкия ни биатлон – сребро на 20 км индивидуално от Световното първенство в Йостерсунд, Швеция * От дете и до днес световният вицешампион защитава клубните цветове на „Аякс“ (Троян)
Биатлон
Световният вицешампион Владимир Илиев, Йостерсунд, Швеция, 13 март 2019 г.
На светлинното табло – гордост за Троян и България
„ВЕЛИКО постижение за българския биатлон“ (Гонг.бг), „Медал за историята“ (Нова тв), „Историческо постижение за българския мъжки биатлон“ и „Подвиг!“ (бТВ), „Исторически сребърен медал за България“ (Топспорт.бг). Тези и още много суперлативи се сипят днес и ще продължат да се сипят още дълго заради изключителното постижение на един троянски спортист – биатлониста Владимир Илиев. Днес, 13 март, голямата звезда на българския биатлон в последните години спечели сребърен медал на 20 км индивидуално бягане на Световното първенство в Йостерсунд, Швеция.

По трасето
Големият финал на големия Владо Илиев
ПЪРВИЯТ български медал от Световно първенство по биатлон при мъжете (при жените имаме сребро от СП на Цветана Кръстева през 1989 г. и три бронзови отличия – на Ива Шкодрева през 1991 г. и на Катя Дафовска през 1995 г. и 1997 г.). Медал, извоюван в свирепа конкуренция. Медал за мъжкия ни биатлон, сравним по стойност с олимпийската титла при жените на Катя Дафовска. Медал, връх в досегашната кариера на един велик и скромен боец.

ДОТУК сезонът не вървеше добре за Владо, но това е голямото на най-големите – да стигнат на върха в най-важния момент, на най-важното състезание. Сега троянецът бе изключително прецизен в стрелбата, която по принцип е „ахилесовата (му) пета“ – само един пропуск, и с невероятно мощно бягане успя да изпревари с 4 десети от секундата страховития норвежец Тарей Бьо, останал трети. Златото спечели германецът Арнд Пайфер, който единствен от всички в състезанието бе безгрешен при четирите стрелби.

Уморен
И щастлив
И ДА ПРИПОМНИМ. Владо Илиев (31 г.) вече има световна титла, но в летния биатлон (2015 г.) – която е сериозно постижение, обаче няма същата тежест и стойност. Има и европейска титла (2017 г.), както и два бронзови медала от първенства на Стария континент (2015 г., 2016 г.). Има няколко класирания в десетката в кръгове от Световната купа. Участвал е на три Зимни Олимпийски игри – Ванкувър 2010, Сочи 2014 и Пьонгчанг 2018. Избиран е три пъти за Спортист №1 на Троян – 2015 г., 2017 г., 2018 г. Започва като дете в троянския Клуб по биатлон и стрелба „Аякс“ и това е неговият клуб и до днес (президент на клуба е инж. Минко Топалски, треньор – Цветан Цочев-Куршума); или казано друго яче – първият български световен медалист в биатлона е продукт на троянската школа. Браво, Владо! Браво, българино! Браво, троянецо!

Т21

 Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |