Владо Илиев – за четвърти път „Спортист на годината на Троян“

* Наградата връчи кметът Донка Михайлова, а я получи майката на големия шампион Красимира Илиева, той е на поредния си старт за Световната купа * Да не омешваме голямото с малкото
Отличници
Кметът Донка Михайлова връчи наградата на майката на шампиона Красимира Илиева, 18 декември
Владимир Илиев
СНОЩИ, 18 декември – на невиждана досега церемония, организирана от Община Троян (в големия салон на НЧ „Наука - 1870 г.“, водещи Станислава Вачева и Тереза Георгиева) – очаквано и напълно заслужено звездата на българския биатлон Владимир Илиев получи наградата „Спортист на година на Троян, 2019 г.“. Това е четвъртата му победа в троянската спортна класация – предишните бяха през 2015 г., 2017 г. и 2018 г. А Владо, който се изгради като спортист в родния Троян и до днес защитава цветовете на троянския си клуб КБС „Аякс“, заслужи тазгодишното признание със спечеления сребърен медал в дисциплината 20 км индивидуално на Световното първенство в Йостерсунд, Швеция през м. март – исторически първи световен медал за мъжкия ни биатлон и най-високо постижение изобщо за българския биатлон след олимпийското злато на Катя Дафовска през 1998 г. Наградата „Спортист на година на Троян, 2019 г.“ връчи кметът Донка Михайлова, а я получи майката на шампиона – Красимира Илиева, тъй като той е извън страната на поредния си старт за Световната купа. И от нас – честито!

Майката на шампиона получи и националната му награда "Спортен Икар 2019", 17 декември
ТОВА е трето поредно голямо отличие за Владимир Илиев в края на годината. Ден по-рано, 17 декември, той бе удостоен с българския „Спортен Икар“ за 2019 г. – втората по значимост годишна награда в българския спорт, връчвана от фондация „Български спорт“; церемонията се състоя в Националната художествена галерия в София. А на 29 октомври съгражданинът ни бе обявен за №1 в българския биатлон за сезон 2018/2019 в традиционната класация на Българската федерацията по биатлон (БФБ), като наградата му връчи министърът на спорта Красен Кралев. Сега остава само едно – Владо да спечели и най-престижната класация „Спортист на годината на България, 2019 г.“, което също изглежда напълно логично и се прогнозира от мнозина.

Т21

Бележка на редактора

Да не омешваме голямото с малкото

КАКТО отбелязахме, тазгодишната церемония бе бляскава и запомняща се. Което обаче не променя факта, че троянската класация „Спортист на годината“ продължава да боксува. Личи си по нелогичната липса на някои сериозни имена – например на двамата троянски световни шампиони за 2019 г. Пламен Мошеков (карате) и Преслав Кулеков (комбат рестлинг). Личи си и по други неща – особено по некоректното смесване на елитен спорт с детски/ученически занимания със спорт. Както и по многобройните награди и наградени – което определено девалвира класацията и зад което прозира единствено принципът „да не обидим някого“.

ДАЛЕЧ съм от мисълта да омаловажавам опитите на Община Троян – и чрез тези награди, и чрез други неща, и особено с финансовата си подкрепа – да насърчава и стимулира троянския спорт. Който го заслужава, защото малкият Троян може да се похвали с по-големи спортни успехи от на далеч по-големи градове; и още по-големи, тъй като се постигат при много никаква спортна база. Точно затова е наложителна промяна в класацията „Спортист на годината на Троян“ – за да е адекватна на спортните ни успехи, да не ражда абсурди като отсъствието на световни шампиони в нея и да не създава смехотворни ситуации до световен спортист и професионалист да се нареждат дечица, спечелили медалчета в някакво детско състезание, в което всички печелят медалчета…

Сред наградените на церемонията "Спортист на годината на Троян, 2019 г."
ВЧЕРА, на традиционната си коледна среща с представители на местните медии, кметът Донка Михайлова заяви, че целта на Община Троян в областта на спорта е да насърчава т. нар. детско-юношески спорт, това е най-важното и в тази посока ще са насочени усилията занапред. По мое мнение – вярна и точна цел! Но то не означава у малчуганите да се създават фалшиви героически илюзии, че са „велики“ спортисти и да се омешва голямото с малкото. Затова – нека наградата „Спортист на годината на Троян“ да си е награда за спортиста на годината на Троян, единствения, най-добрия, най-големия; а детско-юношеските спортни награди да са нещо отделно и различно. Така мисля.

Генадий Маринов    


Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |