Без контрольор във „ВиК Стенето“, решиха съветниците

* Предложението на БСП бе отхвърлено, прието бе контрапредложението на Николай Тодоров първо да се промени Наредба №3 и тогава контрольор * Разгорещен дебат, завършил с кметското обвинение в политически реваншизъм
 
В Общинския съвет  
 
ПРЕДЛОЖЕНИЕТО на 10-членната група съветници на БСП за назначаване на контрольор в общинското дружество „ВиК Стенето“ ЕООД, внесено за гласуване на сесията на Общинския съвет на 18 февруари (т. 7 от дневния ред), бе отхвърлено. С гласовете на ГЕРБ, „Избор за Троян“ и ВМРО (15 „за“ срещу 7 „против“ и 7 „въздържал се“) бе прието контрапредложението на съветника Николай Тодоров“ („Избор за Троян“) за отлагане на назначението с условието преди това да се коригира общинската Наредба №3 за упражняване на правата на Община Троян (т. е. връщане на по-големите правомощия на Общинския съвет за сметка на кмета и общинската администрация). Какво чухме в разгорещения и приключил с политическо обобщение дебат?
Камен Спасовски

НАЙ-НАПРЕД от името на вносителите на трибуната излезе Камен Спасовски, който изложи мотивите. Най-общо – липса на информация какво се случва във „Вик Стенето“ ЕООД. И по-конкретно – загубените 17 съдебни дела срещу фирма „Велде“ („Лесопласт“) за 747 хил. лв., санкция от КЗК за злоупотреба с монополно положение в размер на 268 хил. лв., сигнали от Финансовата инспекция за нарушения в дружеството, поискано становище на Общинския съвет и липсата на такова становище заради липсата на информация. Посочени бяха и допълнителни основания за назначаване на контрольор – хронични кадрови проблеми в дружеството и умишлено неназначаване на квалифицирани кадри, неспазване на ангажиментите за подмяната на канализацията по селата, сериозно смаляване на инвестиционната програма на дружеството от 2018 г. насам, проблеми с качеството на услугите. „Ясно е, че управителят на „ВиК Стенето“ ЕООД инж. Тонимир Гечев се нуждае от контрол поради системните му управленски решения, водещи до множество съдебни дела. За да имаме обективна информация и да бъдем бързи във вземането на информирани решения, трябва да въведем дейността контрольор. И искам да напомня на общинската администрация, че ние взехме решение за провеждане на конкурс за управител на „ВиК Стенето“ ЕООД и е време това да се случи“, бяха заключителните думи на г-н Спасовски. 

Николай Тодоров

„НЕ КРИЯ, че думите ви пробуждат у мен умиление“, иронично репликира Николай Тодоров. Г-н Тодоров припомни, че през „далечната 2016 г.“ той е предложил и пледирал за избор на контрольор във „ВиК Стенето“ ЕООД, но сегашните вносители от левицата не го подкрепили: „Интересно – тогава делата с „Велде“ и много други дефекти, които сега посочихте, бяха факт. Тогава вие отхвърлихте предложението, интересно защо сега сте в обратната посока?! Тази конюнктурно-политическа мимикрия, която се проявява тук, за мен не е добра и не задоволява обществения интерес“. Съветникът обърна внимание и на един, по неговите думи, „любопитен факт“: „Имаше една Наредба №3, по-старата й редакция, там бяха засилени функциите на Общинския съвет и имаше възможност за оперативен мониторинг върху работата на общинските дружества. В крайна сметка тази наредба, чийто вносител бях аз и която действа година-две, вие я върнахте в стария й вид и резултатите ги виждаме“. И бе категоричен, че след промяната на наредбата контрольор трябва да бъде назначен не само във „ВиК Стенето“ ЕООД, а и във всички проблемни общински дружества: „Внасям предложението за отлагане на избора на контральор до момента, в който Наредба №3 придобие необходимата редакция, за да може на истинския принципал на дружествата – Общинския съвет, да му се даде възможност да упражнява правомощията си“.

СРЕЩУ избора на контрольор бе и съветникът Минко Акимов (ГЕРБ), но мотивите му бяха различни – според бившия кмет контрольорите не биха свършили никаква работа и са ненужни. „Ако един собственик на фирма има изпълнителен директор, който не си върши работата, той дали ще му назначи контрольор или направо ще го уволни“, поясни г-н Акимов. Който имаше и друго важно основание – че държавните ВиК дружества са много по-зле, а нашето „ВиК Стенето“ ЕООД е на светлинни години пред тях по всички показатели и това не бива да се забравя. Изцяло солидарен с колегата си бе Даниел Сираков (ВМРО). Г-н Сираков напомни, че в момента има инструменти за контрол във водното дружество – външен одитор, одитен комитет, утвърден от Общинския съвет, решение на всеки три месеца дружеството да се отчита пред съветниците; но тези инструменти не вършат работа, като вината тук не е на дружеството и управителя му, а на общинската управа. Съветникът апелира към засилване на контрола в общинските дружества и даде пример за липсата му с Националното изложение - Орешак и „Търговия Троян“. Съветникът от левицата Васил Гадевски (БСП) опонира, като заяви, че трябва да се започне отнякъде със засилване на контрола и „назначаването на контрольор във „ВиК Стенето“ ЕООД ще е една добра стъпка в тази посока“.

Донка Михайлова

КАЗАХМЕ как мина гласуването. А след него думата взе кметът Донка Михайлова, която определи случилото се като политически реваншизъм: „Всички хора в тази зала и доста хора извън нея знаят, че има тежък дълг, който трябва да се плати на г-н Гечев заради клеветите, които той отправи по мой адрес на местните избори. Тогава аз не взех отношение, няма да взема и сега. Искам само да кажа, че дружеството ни е застрашено от национализация и ако продължаваме така, рискът да предпоставим подобна стъпка съществува. Дано сте платили дълга с тази сесия“.

Т21


Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |