Приеха бюджета, похвали отвсякъде

* Рекордна бюджетна рамка - 35,9 млн. лв., с рекордно голям преходен остатък от 9,8 млн. лв. * Лалю Драголов: „Тазгодишният бюджет го намирам за изключително консенсусен. Аз лично съм удовлетворен“
Общинската хазна
МИРНО, с пълен консенсус и много похвали Общинският съвет прие бюджетния отчет за 2020 г. и предложения от общинската администрация бюджет на община Троян за 2021 г. И по двете точки, съответно първа и втора в дневния ред на общинската сесия миналия четвъртък (18 февруари), бе постигнато абсолютно мнозинство – 29 гласа „за“ без „против“ и „въздържал се“.

ЛЮБОПИТНОТО е, новият общински бюджет е най-големият изобщо в троянската история, като заложените параметри на приходната и разходната част са 35,9 млн. лв. Което не бива да заблуждава – голямата разлика (миналогодишното бюджетно ниво бе 27,4 млн. лв.) в немалка степен се дължи на рекордно големия преходен остатък от 9,8 млн. лв. (2,4 млн. от държавни дейности и 7,4 млн. от местни дейности). Което също не бива да се тълкува превратно и има своите основания и обяснение; казано най-общо – заради епидемичната криза през миналата година бяха стопирани редица дейности, основно в културния и спортния сектор, но също и от капиталовата програма и средствата за тези дейности са прехвърлени в новия бюджет. Но – и това бе подчертано неведнъж в изказванията по двете бюджетни точки – сериозният бюджетен обем и сериозният преходен остатък за 2021 г. ще изискват пълна мобилизация и динамика от изпълнителната власт (общинската администрация), Общинския съвет и цялата троянска общност.

Лалю Драголов

„ТАЗГОДИШНИЯТ бюджет го намирам за изключително консенсусен. И поздравявам вносителя, тъй като едва ли има политическа група, която може да се оплаче, че някои от предложенията й не са включени или не са обсъдени и не е поет ангажимент за тях. Аз лично съм удовлетворен“, изрази общите настроения съветникът Лалю Драголов (ГЕРБ). Г-н Драголов, който по професия е икономист и е на висока мениджърска позиция в застрахователния бизнес, подчерта и слабия момент в троянския бюджет 2021 – споменатия голям преходен остатък, формиращ една четвърт от приходната част. Като поясни: „Какво означава това, че имаме толкова голям преходен остатък? Намирам това за изключително задължаващо при предстоящите дейности. Фактът, че за пръв път имаме толкова голям преходен остатък, означава, че едни суми, заложени в бюджета за предната година, са прехвърлени в настоящата. Това е логично след стагнацията и блокирането на дейности около пандемията. И задължава всички ни – администрацията, Общинския съвет и всички, свързани с управлението на общината“. Прогнозата му бе, че „този толкова добре структуриран и системен бюджет ще бъде изключително динамичен“.

БЮДЖЕТЪТ
получи похвали и от особено критичния инж. Мариян Данчев („Избор за Троян“), който подчерта, че трябва да се отдаде дължимото на троянските граждани, внесли дисциплинирано данъците си, както и на държавата, която помогна много на Троян. Основната забележка на г-н Данчев бе в посока качеството и контрола при изпълнение на финансираните от бюджета строителни дейности, особено свързаните с уличните ремонти и реконструкции: „Вижте как се строи „Лидъл“ в Троян и как се строи ул. „Стефан Караджа“ – всеки може да си направи изводите“. Председателят на групата на БСП в местния парламент инж. Владимир Хаджийски пък специално подчерта заслугите на троянския бизнес, който в тежката 2020 г. е бил изключително отговорен и с данъците си е подкрепил общинската хазна.

„БЛАГОДАРЯ за подкрепата на бюджета, само хора, които участват или са участвали в подготовката на един бюджет, знаят колко много усилия и нерви коства подготвянето му. Затова приемането на бюджета за нас е сериозно изпитание. Специално искам да благодаря на гражданите и бизнеса, които осигуряват приходната част на бюджета“, се чу в заключителните думи на кмета Донка Михайлова.

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |