Още за пирамидата – очаквана победа на юношите ни до 16 години

* В отложения си мач "Чавдар" разби "Академик Бултекс" – 77:45
* Тази година 16-годишните ни баскетболисти имат уникалния шанс за медал, но с уговорката, че тренират двойно повече и трупат игрови опит при юношите старша и мъжете
Стефан Генков

Баскетбол

Рубриката се води от 
треньора по баскетбол Стефан Генков

В ПРЕДИШНАТА ми баскетболна статия за Т21 – „Пирамида с пречупен връх не е пирамида“, се опитах да вменя на четящите спортната ми рубрика разбирането, че в един клуб върхът на пирамидата е представителният мъжки отбор. По неговото представяне и отразяване в средствата за масова информация навсякъде по света се добива представа какво е нивото на даден спорт, респективно на баскетбола. Младежи, юноши старша възраст, юноши до 16 години, до 14 години и надолу са спомагателни отбори, на чиято основа се гради пирамидата. С тези отбори по белия свят работят доброволци, спортни инструктори и колкото се върви по-нагоре, с тях се заемат все по-квалифицирани кадри, с необходимия образователен ценз и дългогодишна практика благодарение на което всеки треньор добива необходимия лиценз. В зависимост от това дали лицензът ти е А, Б, С или Д, можеш да бъдеш треньор на този или онзи отбор, а основно изискване е висше специално образование по даден вид спорт.

БК „Чавдар“ (Троян) – шампионският отбор на  юношите до 16 години
Славян Лишев – топ реализаторът
Христо Маринов – най-ръстовият в отбора
Георги Бойнов - с голям принос за победата
Тервел Бажанов – стабилен навсякъде

ДО 12 ФЕВРУАРИ т. г. беше срокът на Министерството за младежта и спорта (ММС) за лицензиране на треньорските кадри по всички видове спорт, който както очаквах се удължи с още една година. Но плашещ е фактът, че само 104-ма треньори по баскетбол  в цялата страна получиха регистрация в ММС. В много случаи в България един среден техник, практикуващ треньорската професия, показва по-добри резултати от дипломиран висшист със специалност баскетбол. Деветгодишното присъствие на Лъчезар Диков в Троян илюстрира това най-показателно – завършил електротехникум с тримесечна треньорска школа към НСА, той има положителен резултат срещу треньори дори с лиценз А.

ОТЛОЖЕНИЯТ последен мач на „Чавдар“ (юноши до 16 години) в Югоизточната Елитна дивизия срещу „Академик Бултекс“, игран днес (24 февруари) и убедителната победа с 77:45 отново потвърждава това ми твърдение. И поне до сега тази ситуация като че ли не е пречка за изграждане на горното ниво на пирамидата в троянския клуб. В средното ниво за осем-девет години троянските отбори имат едно 5-то място при  14-годишните и едно 6-то място при 16-годишните, а нагоре пирамидата я няма. Както неведнъж съм подчертавал, тази година 16-годишните троянски баскетболисти имат уникалния шанс за медал, но с уговорката, че тренират двойно повече, отколкото досега и трупат игрови опит при юношите старша и мъжете. За съжаление критиките и препоръките ми отново се посрещат с неразбиране от клуба, да не кажа с враждебност.

ОЩЕ ЗА ОТБОРА на 16-годишните. В завършилия първи етап „Чавдар“ (Троян) безапелационно зае първото място със само една загуба, втори са „Академик Бултекс“ (Пловдив) с две загуби, трети – „Делфин“ (Бургас) с 3 загуби и четвърти „Черноморец“ (Бургас) без победа. Не е ясна още програмата за втория етап, но както ми сподели треньорът на пловдивчани Йордан Иванов, наставник и на националния ни отбор в тази възрастова група, по всяка вероятност ще се играе на разменни начала като първите три отбора от нашата група ще играят с първите три отбора от Североизточната. В последния мач бих искал да отлича топ реализатора Славян Лишев, стабилния и ефективен Тервел Бажанов, техничните и с добра стрелба близнаци Георги и Христо Бойнови, моторетката с неизчерпаем заряд Михаил Кръстев, както и по-малките, но много перспективни Никодим Моев, Христо Маринов и Борис Георгиев. Останалите допълват сполучливо картинката на един отбор с доста добра визия и конкурентоспособност на най-добрите в страната.

В ЗАЛИЧКАТА ни „Чавдар“, която се оказа и с доста опасно прояден плачещ за незабавен ремонт под, разхлабените от пандемията мерки бяха събрала допустимо разрешената публика, която през целия мач даваше криле на нашите момчета. А какво ще бъде, когато цялата публика отново се върне в залата! Дано се случи по-скоро!

Стефан Генков-Лимона, треньор по баскетбол

 П. П. По последна информация от сайта на БФБ първенството в тази възрастова група (юноши до 16 години) в Югоизточният регион ще продължи с по още един мач между отборите. Програмата на „Чавдар“ е следната: на 28 февруари в Троян играем с „Делфин“, на 6 март отново в Троян и отново с „Академик Бултекс“, и последно – на 13 март в Бургас с Черноморец“; всички срещи започват в 13:00 ч. На 28 февруари обаче се завързва един сложен възел за БК „Чавдар“ – почти по едно и също време един и същ наставник на отбор и едни и същи играчи трябва да бъдат в Троян, Севлиево и Стара Загора. Ето програмата: юноши до 16 години, от 13:00 ч., Елитна група, мач с „Делфин“ в Троян, мъже А група Център Юг, от 14:00 ч., в Стара Загора срещу „Берое“ и момчета до 14 години, зона Мизия, възлов мач от 13:00 ч. в Севлиево със „Спартак" (Плевен). В предния подобен случай казусът бе решен с пренасочване на мач, дали и сега би станало нещо такова или в два от мачовете отборите ни ще бъдат без наставник??? 

 
Още по темата
Сезон 2020/21 г.

1 Коментара:

? каза...

То добре да тренират двойно, но да не се пресилят и да не постигнат спортно дълголетие. Нали знаете, че има време за всичко. А дали ще има успешен мъжки отбор-ако изградените играчи живеят и играят в Троян, защо да няма?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |