И на двата фронта - неуспех през уикенда

* „Троян Волей“ загуби гостуването си на „Локомотив“ (Червен бряг) с предвидимото 0:3 * Баскетболният ни „Чавдар“ с поредна тежка загуба от лидера в групата „Бавни и яростни“ (Плевен) – 64:100

Стефан Генков

Баскетбол & Баскетбол

Рубриката се води от 
треньора по баскетбол Стефан Генков

 

ВОЛЕЙБОЛ

В СЪБОТА, 23 януари, 16:00 ч., мъжкият отбор на „Троян Волей“, воден от легендата Христо Илиев и участник в Националната волейболна лига (третото ниво на българския волейбол), гостува на „Локомотив“, Червен бряг. От ръководството на троянския тим се бяха постарали и предаваха на живо двубоя. Още при загрявката правеше впечатление разликата във възраст и ръст между двата състава – домакините по-възрастни (мъже), по-високи, нашите – момчета и много, много дребни. Предположих крайния резултат – 3:0 за „Локомотив“, и познах. 

И ТРИТЕ гейма преминаха при превъзходството на мъжете от Ябланица , като само в последния гейм се отвори възможност за пробив при резултат 23:22 за нашите, но липсата на опит не им позволи. В следващия кръг гостуваме на „Изгрев“ (Ябланица). Започва и първенството на старшата възраст, където троянският отбор е в компанията на  „Тетевен Волей“ (Тетевен), „Осъм“ (Ловеч) и „Ботев“ (Луковит), все отбори с многогодишен опит в тази лига. Ще се играе на разменно гостуване, общо 6 мача, на 31 януари „Троян Волей“ е домакин на „Осъм“.


 БАСКЕТБОЛ

ТРЕТА поредна загуба в рамките на месец от началото на новата 2021 г. регистрира в неделя, 24 януари, мъжкият отбор на троянския „Чавдар“ (ББЛ, „А“ група, зона Център). След неочакваната загуба в предишния кръг от „Локомотив“ (Горна Оряховица), тази от „Бавни и яростни " - аматьорския отбор на Плевен, не будеше съмнение, 100:64  за плевенчани. Наблюдавах двубоя и останах удовлетворен, че поне от препоръките ми бяха възприети от наставника на „Чавдар“ Лъчезар Диков – вече втори мач не ползва дъската за схеми (в щатската НБА треньорите също не ползват такава) и даде много повече игрово време на 16-годишните юноши (водих си статистика за развоя на резултата, когато само те бяха на терена и когато играеха и по-опитните Камен, Габриел и Александър, нямаше съществена разлика). Дали ще паднем с 36 точки, с 1 или с 50, не е съществено, по-важното е да има развитие на перспективните троянски играчи.

МАЛКО по-подробно ще анализирам баскетболния мач, понеже не съм волейболен специалист, а макар и нескромно, смея да мисля, че съм баскетболен такъв; опирам се, най-напред, на отличното обучение, което някога получавахме в специалността „Баскетбол“ във ВИФ и после на над 30-годишният си треньорски опит, черпен и на място в Русия, Полша, САЩ и Канада. Мачът, както се очакваше, започна и протече под хегемонията на „Бавни и яростни“. Символичните домакини (двубоят се игра в Горна Оряхоивица) доминираха и през четирите части на играта – 24:11, 18:11, 28:15 и 30:27. Последната четвърт заблуждава за равностойност – просто тогава домакините играеха с вторият си състав, гонеха 100-те точки и защита нямаше.

В КАКВО ни превъзхождаха опитните плевенски играчи? Най-вече в най-важното – успеваемостта в нападение! Домакините от Горна Оряховица, като новаци в групата, имаха проблем с началния час на провеждане на мача (не са ми известни причините), а също и при водене на статистиката, защото такава на сайта на федерацията липсва?! Но от моята е видно следното: процент на стрелба от 3-те точки - убийствено превъзходство за противника, над 10 тройки срещу 2 за нашите, от зоната за 2 точки - същото съотношение, а от линията за наказателен удар, където си сам срещу коша, още по-тревожно. В това направление трябва да се набляга при подготовката, задължително! Провеждане на атаката: тук младите, тренираните трябва да са в стихията си, а какво наблюдавахме – „бавните“ ветерани на три паса провеждаха бърза атака и без всякаква защита бележеха кош след кош, а троянските младоци  играеха на постепенно нападение, с безконечни въртележки извън дъгата за 3 точки и накрая, останали без дъх, „замеряха с тухлата“ (както обичаше да се изразява един бивш баскетболен коментатор по Канал 1) противниковия кош. И разбира се – в преобладаващите случаи неуспешно. А при това бавно, постепенно нападение обикновено се пробиваше под коша от да кажем 175-сантиметровия троянски гард, който се „нахендряше“ (казано по дебневенски) на 200-сантиметровите плевенски центрове?! Какъв е шансът за успех? Почти нулев. И кой трябва да регулира тази погрешна тактика, ако не треньорът? Още повече че и най-некомпетентният зрител, камо ли пък противниковият треньор, виждат шаблонния начин на атака на троянските играчи и предприемат ответни мерки. Видя се нагледно в тези два мача, че противникът с двама-трима играчи затваря коридорите за пробивите на нашите Камен Пенчев и Габриел Йонков и ги прави безпомощни; а и стрелбата им куца… И още за играта в нападение - най-високият играч ни Александър Кръстев (201 см), до миналата година професионален състезател в „Черно море“, е направо срамно да завършва мач с 5-10 точки.

И АКО играта в нападение в някой мач не върви, трябва да се компенсира с игра в защита. Ботевградската школа се слави най-много с това, би трябвало Лъчо Диков, който е неин продукт, да е предал тези умения на троянските си възпитаници, но за сега не се забелязва. Може би при воденето на топката (дрибъла) превъзхождаме противниците в групата, но каква е ползата от това – 100  пъти да я тупнеш топката при едно нападение, кош не пада. Толкова за сега, който иска, нека ме чуе, който не иска, да я кара както си знае.
 
В ДРУГИЯ мач „Локомотив“ (Горна Оряховица) победи „Чардафон – Орловец“ (Габрово) с 60:53. Следващата неделя във Велико Търново е последният ни мач от този етап на първенството – срещу опашкаря в групата „Чардафон Орловец“.

Стефан Генков-Лимона, треньор по баскетбол

Още по темата
Сезон 2020/21 г.

1 Коментара:

Unknown каза...

Александър Кръстев пише този коментар(играч на баскетболен клуб Чавдар Троян) Няма абсолютно нищо общо с написаното и който разбира и знае сам може да провери, а колкото до кирливото ви вестниче, ще си помисля как да подходя към дадената ситуация и как може местен вестник да уронва така престижа на свой състезател? Защо не погледнете действащите млади(16,17год момчета) които се предполага,че трябва да бъдат мотора на отбора, а не да се чака на хора като мен и други,пприключили с баскетбола преди 2 години да водят отбора за носа? За това ще е на това дередже спорта, докато се пишат простотии от хора които не разбират и капка от модерен баскетбол, всеки достатъчно компетентен човек знае как да провери всяка една статистика и да провери най-вече написаното по-горе, че съм вкарвал 5-10 точки? Няма нищо такова, само 1 мач с 11 точки имам, като е забравено да се спомене, че е допълнато с 15 борби, нима това е маловажно? Ще видим как отбора ще функционира за в бъдеще без този "срам" по-горе :)

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |