Кардинални промени в мъжката „А“ РБГ

* БФБ и ББО подписаха за вливане на „А“ РБГ в досегашната аматьорска Българската Баскетболна Лига (ББЛ); резултатът – четири региона с по минимум осем отбора, полупрофесионален статут
 и телевизионно отразяване

Стефан Генков
Баскетбол Сезон 2019/20
Рубриката се води от 
треньора по баскетбол Стефан Генков
НА 7 ЮЛИ, УС на Българската федерация по баскетбол (БФБ) на свое редовно заседание взе решение мъжката „А“ РБГ (втория ешалон на българския баскетбол) да има вече изцяло нов облик. БФБ подписа договор за съвместно организиране на шампионата с Българско баскетболно общество (ББО), като двете страни официално обявиха сътрудничеството си на специална пресконференция същия ден.

ЗА НЕОСВЕДОМЕНИТЕ ще поясня. Всички, следящи отблизо развитието на ситуацията в българския баскетбол, разбираха, че мъжката „А“ РБГ в последния си вид беше повече от неудачна (шест отбора, от които три юношески). И подобно на женската, която преди две години бе от четири отбора и логично прекрати съществуването си, така и за мъжката беше въпрос на време кога ще се закрие (неведнъж в предишни коментари и аз съм намеквал за това). От друга страна ББО, обединяващо в редиците си  над 30 аматьорски отбора в така наречената Българска Баскетболна Лига (ББЛ), набираше скорост. Първенството се провежда в четири региона – Запад, Център, Изток и Юг, при много голям интерес, а някои отбори по селекция и игра превъзхождат отборите от мъжката „А“ РБГ. Освен това лигата има перфектна структура, организация и широка медийна политика, включително телевизионни излъчвания на живо с водещ все по-добре изявяващия се наш познайник Димитър Чанков, минал през треньорския пост на нашия „Чавдар“ (Троян).

КОЕ е същественото в това съвместно сътрудничество? Първата новост е, че от следващия сезон „А“ група ще се нарича Българска Баскетболна Лига , като в нея ще могат да участват всички отбори, членове на БФБ и лицензирани от Министерството на спорта. Идеята е освен тимовете от „А“ РБГ да се влеят и представители на досегашната аматьорска ББЛ, като тя да стане полупрофесионална. Отборите ще бъдат разделени на четири ригиона - Запад, Център, Изток и Юг, които да включват по минимум осем отбора. Във всеки регион ще се играе редовен сезон и плейофи. Шампионите и вицешампионите от регионите ще участват на национални финали, които ще излъчат и победителя в първенството. А той добива право да се състезава в Националната баскетболна лига при мъжете, ако отговаря на изискванията, като ще заеме място на десетия отпадащ тим. Планира се и създаването на Трета дивизия – „Б“ РБГ, в която да се допуска участието и на непрофесионални отбори, като победителят от следващия сезон ще играе в по-горната група. Договорът за сътрудничество е за три години с опция за продължаване.

КАКВО можем да очакваме от това решение? На първо място – мисля, че интересът към първенството наистина ще се увеличи. Второ –  ще можем да наблюдаваме в Троян и други действащи отбори и играчи, а не само до болка познатите ни участници от последните години. И не на последно място –  медийната, включително телевизионната представителност ще бъде на много по-високо равнище. Дано!

ЗАВЪРШВАМ днешния си коментар с кратка информация за започналите отново първенства при подрастващите. Както информирах в предишен свой материал през юли и август, три представителни отбора на БК „Чавдар“ вземат участие в баражи и квалификационни турнири за класиране на републикански финали. Първи започнаха най-малките, така наречените У12 (момчета до 12 години). Нашият отбор беше в зона Загоре (Стара Загора) и на 11 юли, събота, изигра своите мачове и записа две загуби. Сутринта с отбора на Ямбол – 64:49 за противника; следобед с „Берое“ (Стара Загора) – 112:28 за беройци. Отборите на Ямбол и „Берое“ се класираха за финалите. Предстоят баражите в горните възрастови групи – У14 и У16. Да им пожелаем успех!

Стефан Генков,
треньор по баскетбол

Още по темата, сезон 2019/20 г.:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |