Бариерата е вдигната – какво става с баскетбола в Троян?

* Треньорът Лъчезар Диков: „За новата троянска зала се говори много, така че, мисля, е въпрос на време тя да бъде построена,
 вярвам, че до две години това ще се случи“

Стефан Генков
Баскетбол
Рубриката се води от 
треньора по баскетбол Стефан Генков
За да отговоря на многобройните запитвания от страна на троянските приятели на баскетбола се обърнах към треньора в БК „Чавдар“ - Лъчезар Диков. Открих го в дома му в Ботевград и той бе така любезен да отговори на поставените въпроси. Но преди да чуете какво ми каза той, по интернет във формат едно към едно, нека кажем кой е Лъчезар Диков? Роден е в Ботевград, на 43 години, семеен с едно дете. Работил е като треньор в „Балкан“ (Ботевград), а през 2013 г. се отзовава на молбата на троянското клубно ръководство и идва в Троян; и така вече седем години е в основата на най-големите баскетболни успехи на БК „Чавдар“ през новия век. Завършил е треньорска школа към НСА „Васил Левски“ и притежава лиценз Б, даващ му право да води отбори в „А“ РБГ - мъже и жени, както и отбори на подрастващи.

Лъчезар Диков
– Лъчо, здравей! Вдигнаха карантината, разрешиха и тренировки на закрито. Какво следва?
– Здрасти! Да, от понеделник, 26 май, почваме в залата. Досега имахме няколко тренировки на открито.

– Детайлно, по възрасти, в какъв обем ще тренирате?
– Да, след повече от два месеца, в които бяхме в пандемия, започваме с тренировките в спортната зала. Още не е ясно как ще завършат първенствата. Това зависи доколко ще охлабят мерките; желанието на Федерацията е дори през лятото, когато евентуално ще е преминала болестта. Трябва да завърши и първенството при мъжете, където предстоят плейофи: 1-4, 2-3, което означава, че ще играем със „Славия“ полуфинал. За сезона при подрастващите все още няма яснота. Ще тренираме с 16-19-годишните юноши всеки ден по час и половина, с 14-годишните също всеки ден по час и половина, 12-годишните – всеки ден по един час, а 10-годишните три пъти седмично по един час.

– Включва ли се събота и неделя?
– За събота и неделя допълнително ще го решим. Сега, като няма състезания, ще можем да тренираме и събота и неделя.

– Препоръчвам ти, особено за 16 годишните – двуразови тренировки, те и без това не са на училище, а в събота и неделя – при семейството. Повярвай на опита ми, правил съм го преди 40 години, а сериозните клубове и сега го правят. Но като обем часове седмично за големите съобщеното от теб е много, много малко?
– Само че (сам) да тренирам всички групи е много тежко. Баскетбол с един отбор и един треньор не се прави. Радвам се, че ни има във всички групи. Това ми е приоритет.

– В предишни години лятото се игнорираше за тренировъчен процес, тази година ще бъде ли по-различно?
– Да, ще тренираме и през лятото. Доста време изгубихме заради пандемията и ще трябва да компенсираме.

– Кръстил съм те Магьосника, правиш магии с отбор, който де факто не тренираш (мъжкия), кога ще стане магията и златното троянско поколение на 16-годишните ще заиграе при мъжете?
– Какво значи златно поколение!? Да, има момчета с качества, но за златно поколение е пресилено да се говори. До две години ще има момчета в мъжкия отбор. Само трябва работа и търпение.

Треньорът в действие
– До две години? Надявах се още през есента поне пет човека от тях да са играещи в мъжкия отбор. Разговарял съм с родители, разочаровани са, че момчетата им нямаха игрово време. Но да продължим с въпросите, три ведно:  1. В личен план как ти се отрази карантината и принудителната ваканция?;  2. Можем ли да говорим за баскетболна школа само с един треньор?; 3. Какво мислиш за новата спортна зала в Троян, ще я има ли в близките години?
– Хубавото е, че бях много време със семейството си, но ми липсваше работата.
Казвал съм много пъти, че за да сме сериозна школа, в Троян трябва да има поне още един треньор. За новата троянска зала се говори много, така че, мисля, е въпрос на време тя да бъде построена, вярвам, че до две години това ще се случи.

– И няколко думи за финал?
– На привържениците на баскетбола в Троян пожелавам скоро да имат възможност да гледат баскетбол в съвременни условия, отговарящи на времето, в което живеем!

Интервю на Стефан Генков-Лимона

Още по темата, сезон 2019/20 г.:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |