Спомняте ли си Ради Кочев

* „Играх в Салерно почти един сезон, когато, както навсякъде по света заради пандемията с коронавируса, първенството беше прекратено“

Стефан Генков
Баскетбол
Рубриката се води от 
треньора по баскетбол Стефан Генков

В ЧЕТВЪРТЪК, 28 май, влязох в зала „Чавдар“,  да видя как е стартирала подготовката на младите троянски баскетболисти, но за съжаление тренираха само двама бивши играчи на мъжкия ни баскетболен отбор – Радослав Кочев и Георги Ненов.

СПОМНЯТЕ ли си Ради Кочев? Само преди 3-4 сезона той беше поредният играч от рода Кукенски в „Чавдар“ – майка му Катя, баскетболистка от представителния ни женски отбор, а чичо му Пламен, дългогодишен капитан на мъжкия ни тим, който докарваше до екстаз троянската публика с атрактивните си изпълнения. Поговорихме с Ради за последната му година като професионален играч в Салерно, Италия, чийто отбор е в Трета дивизия на италианския баскетбол. Ето разказът му:

Ради Кочев, зала „Чавдар“, Троян, 28 май 2020 г.
„ИГРАХ в Салерно почти един сезон, когато, както навсякъде по света заради пандемията с коронавируса, първенството беше прекратено. Наскоро се прибрах и след карантината ето ме отново на тренировъчната площадка. Аз съм професионалист и винаги трябва да поддържам форма макар и индивидуално, за разлика от други, които чакат само треньорът да дойде, без да разбират, че за да си добър, трябва много индивидуална работа. В Италия баскетболът е масов спорт с хиляди баскетболисти, играещи в Първа и Втора лига на изцяло професионални начала. Трета лига, в която аз бях, е на регионален принцип – от около десет региона и около 120 отбора, не мога да бъда точен. В отбора на Салерно само четири човека бяхме с професионални договори, а моето месечно възнаграждение беше най-доброто, което съм имал като професионален играч, включително в България. Аз и другите трима чужденци живеехме на хотел, който, както и храната, се поемаха от клуба. Жалко, след тази криза по всяка вероятност клубът ще фалира и с моя по-нататъшен престой там ще е свършено. Единственото, което не ме удовлетворяваше, бе малкият обем на тренировки, тъй като местните играчи бяха работници и студенти и тренирахме заедно само четири пъти седмично, крайно недостатъчно за един професионалист.“

РАДИ КОЧЕВ
е играч, който спокойно може да играе във всеки отбор в България и в тази връзка го попитах как ще продължи баскетболната му кариера. Отговори ми, че има оферти, но всичко е още толкова неясно, не се знае и кога и как е ще приключи тазгодишният сезон и кога ще стартира новият. Другият баскетболист, който бе залата - Георги Ненов, за последно защитаваше цветовете на „Чардафон Орловец“ (Габрово) в аматьорската лига, но за бъдещето си каза: „Край на баскетбола, до тук беше, няма смисъл“.

ТЪЖНА констатация, за последните 20-30 години само Цветослав Острев в „Спартак“ (Плевен) и Ради Кочев са действащи троянски баскетболисти. И рано или късно това, за което години наред тревожно тръбя, ще се усети – ако младите ни и талантливи момчета не получат шанс и не заиграят в мъжкия отбор. Дано да не съм прав!

Стефан Генков, треньор по баскетбол

Още по темата, сезон 2019/20 г.:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |