Взеха мерки срещу свръхпопулацията на сом в яз. „Сопот“

* Хищната риба е заплаха за другите рибни видове в най-атрактивния водоем в община Троян; стопаните ЦРОО решиха – увеличават допустимия улов от 10 кг на 15 кг
Въдичари
ОТ СДРУЖЕНИЕТО  с нестопанска цел „Централна рибно-опазваща организация“ (ЦРОО) – което от 5 март миналата година със заповед на министъра на земеделието, храните и горите стана стопанин на язовир „Сопот“ (в землището на с. Голяма Желязна, община Троян) и по всеобщата оценка се справя отлично с тази нелека отговорност – преди дни излязоха с любопитно обявление. Въпреки добрия улов на сом, през последните две години се наблюдава свръхпопулация на този хищен вид, представляващо сериозна заплаха за другите рибни видове в язовира и се налага ограничаването й. По предложение на група риболовци се провело съвещание по проблема, изслушани били различни мнения и вече е взето решение. А то е, че считано от 26 май 2020 г. „максимално допустимите за задържане килограми от вида сом се увеличават на 15 кг вместо досегашните 10 кг“. „Надяваме се да няма недоволни“, коментираха от ЦРОО.

ПРИПОМНЯМЕ, че след като поеха управлението на рибните ресурси на яз „Сопот“, най-доброто място за любителски риболов и воден туризъм в нашия край, ЦРОО въведе стриктни риболовни правила, продължи и разшири зарибителните си кампании и нещо изключително важно – успя до голяма степен да пресече ширещото се от години безогледно бракониерство в атрактивния водоем.

Т21
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |