Най-после: Затягат примката срещу бракониерите

* 14 депутати са внесли предложения за съществени промени в прословутия чл. 238 от Наказателни кодекс, сред тях – криминализиране на мрежарството и тежки санкции за рецидивистите
 
Тема с продължение
Извадени бракониерски мрежи с улов на яз. "Сопот"
Изгаряне на конфискувани бракониерски мрежи, яз. "Сопот"
ДЪЛГООЧАКВАНИТЕ предложения за промени в Наказателния кодекс (НК), засягащи ширещият се от години в страната, в Троянско също, и, и поради нормативни/законови неуредици, бракониерски риболов вече са факт. На 21 февруари 14 депутати, представители на коалиция „Обединени патриоти“, са внесли Законопроект за изменение и допълнение на НК. И по-конкретно – за промени на прословутия чл. 238, уреждащ тази материя досега и, както сочат многобройните примери, осигуряващ вратички за измъкване на бракониерите.

В ИЗВЕСТНА степен законовите промени бяха ускорени и от гръмналия в през лятото на 2017 г. т. нар. „Шаран гейт“ – с общинския съветник от Троян инж. Румен Райков, който бе заловен (15 юли) да бракониерства във водите на яз. „Сопот“ (най-атрактивния и предпочитан за любителски риболов и воден туризъм язовир в община Троян) с незаконна 100-метрова мрежа, бе съставен и полицейски протокол; но споменатият чл. 238 му дава реална възможност за измъкване от отговорност.

НАРОЧЕНИЯТ основателно за промяна чл. 238 от НК гласи: „(ал. 1) Който улови риба: а) в рибостопански води с взривни, отровни или зашеметяващи вещества или в количества, надхвърлящи значително нормите за любителски риболов; б) в запазени места или при маловодие; в) в непромишлени води през размножителния период на рибата или г) от видове, застрашени от изчезване, се наказва в немаловажни случаи с лишаване от свобода до 1 година и с глоба от 100 до 1000 лева, както и с лишаване от право по чл. 37, ал. 1, точка 7 (лишаване от право да упражнява определена професия или дейност)“.

ПРЕДЛАГАНИТЕ промени в този законов текст (чл. 238) са в няколко много важни посоки. Първо – в ал. 1 думата „улови“ се замества с думата „лови“; досега не един очеваден бракониер се е измъквал заради тази терминологична тънкост – хванат да бракониерства, но без улов. Второ –  буква а) се изменя по следния начин„в рибостопански води с взривни, отровни или зашеметяващи вещества и средства или всякакъв вид мрежи…“; изключително важна промяна, тъй като досега мрежите, които са най-използваните средства за бракониерски риболов, кой знае защо не бяха включени?! Трето – в буква г) думите „в немаловажни случаи“ се заличават; също важна промяна, тъй като определението „немаловажни“ е доста разтегливо и бе удобно за измъкване от наказателна отговорност. Четвърто – долната граница на глобата за нарушения по чл. 238 се завишава от 100 лв. на 200 лв. Пето – създава се нова ал. 2, гласяща, че „при повторно извършване на престъплението по предходната алинея наказанието е лишаване от свобода до 2 години и глоба от 500 до 2000 лв., както и с лишаване от право по чл. 37, ал. 1, точка 7“; т. е. рецидивът за бракониерски риболов значително ще утежнява наказанието, което досега не бе предвидено в закона.

Любителски риболов на яз. "Сопот"
СРЕД МОТИВИТЕ на вносителите за исканата законодателна промяна четем:

„Предложените законодателни промени в НК се основават на убеждението ни, че са нужни по-сурови наказания за бракониерите, които са 0,001% от общия брой на риболовците в страната. Бракониерските набези към днешна дата бележат своя пик! България е една от малкото държави в ЕС, които наказват бракониерския улов и риболов с хрилни мрежи и взривни вещества единствено и само с административно наказание (…)

Голяма част от местата за отдих и туризъм в България са свързани с малки населени места във вътрешността на страната, разположени край водоеми, в които голяма част от туристите са именно любители риболовци, практикуващи речен, езерен и язовирен риболов. Най-пряко засегнати от бракониерските набези са именно тези малки населени места… Крайно време е да се вземат драстични мерки за опазване на рибните популации, тъй като административно-наказателните санкции се явяват критично ниски прагове за постигане на генералната и на индивидуалната превенция на закона.

В регистъра на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) има доказани бракониери рецидивисти, които са залавяни многократно да бракониерстват, имат влезли в сила и неизплатени десетки актове за хиляди левове за нерегламентиран улов с мрежи и ток… Стотици тонове риба с неясен произход се пласират от тях на вътрешния пазар, което застрашава здравето на всеки от нас. Поради това е наложително да бъде приета предлаганата промяна в чл. 238, която да регламентира точно и ясно при какви обстоятелства законът може да се приложи с цялата си сила по отношение на бракониерите рецидивисти!“.

Т21    

Още по темата:

2 коментара:

Анонимен каза...

Е, то това добре, ама на ГЕРБ едвали ще им е изгодно да го приемат.

Анонимен каза...

Е бат Румен да стяга мрежите..всичко ще стане ачик ачик..като ракията на поповете в Троянския манастир..и ще стане така...те тия дека ловят със мрежи ще са законни,а законните рибари дека ловят с плюскашки въдици за кеф..ще им бъдат мерени оклеките и ако са маломерни с ритници и белезници прибирани на топло и задържани за углавно престъпление..те така ще стане,да знаете..това за рибарите.Следващата точка от дневния ред на парламента,понеже всички закони са гласувани и са точ във точ,е за гъбарите,те и тия дека берат маломерни гъби да се криминализира и тази дейност...друго..друго..а..Гинка да купи и Козлудуй.. е тамам!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |