Поредна правителствена субсидия за Троянския манастир – 200 хил. лв.

* Със средствата ще се подкрепят ремонтните дейности в обителта
 * Депутатът Иван Миховски: „Троянският манастир през последните години получи два пъти по 500 000 лв., с които бяха ремонтирани и възстановени Патриаршеското и Антимовото крило“
Подкрепа
Патриарх Неофит реже лентата на довършеното с държавна подкрепа Патриаршеско крило на Троянския манастир, до Негово светейшество е игуменът епископ Сионий, 15 октомври 2016 г.
НОВА правителствена подкрепа за благоустрояването на Троянския манастир „Успение Богородично“ – най-голямата старопланинска обител, трета по големина и значение в България и основен културно-исторически и туристически обект в нашия район. Със свое решение от днес, 3 юни, Министерският съвет отпуска субсидия от 1 млн. лв. за трите ни най-големи манастира, които са и ставропигиални (под пряката юрисдикция на Светия синод) – 600 хил. лв. за Рилския и по 200 хил. лв. Бачковския и Троянския. Решението не е изненадващо и всъщност „възстановява субсидията, която от години се превежда на трите манастира за реставрация и ремонтни дейности“, коментираха от Светия синод. С днешното решение са одобрени още 800 хил. лв. за други два православни храма – за църквата на Софийската духовна семинария в София (500 хил. лв.) и за манастира „Св. Троица“ в местността Кръстова гора в Родопите (300 хил. лв.).

инж. Иван Миховски
„ДНЕС правителството предостави допълнителни средства за благоустрояване на Троянски, Бачковски и Рилски манастир. С поредния транш продължава подкрепата на правителството за светите места, а Троянският манастир през последните години получи два пъти по 500 000 лв., с които бяха ремонтирани и възстановени Патриаршеското и Антимовото крило. И в момента там се извършват дейности, които превръщат обителта в красиво и притегателно място за хора от всички краища на страната и света. Убеден съм, че и средствата, предоставени днес, ще бъдат разходвани за подобряване на облика на Троянския манастир“, коментира в профила си във фейсбук троянският народен представител инж. Иван Миховски.

НО ДЕПУТАТСКИЯТ коментар имаше продължение, завършващо твърде критично:  „Впрочем, през последните години с финансиране от държавата и по оперативни програми бяха завършени много сериозни троянски обекти – санирани обществени сгради (Читалище, Пожарна, Полиция, две сгради на Общината), ремонтиран бе входът на града и други. Само по Националната програма за енергийна ефективност бяха санирани 5 жилищни сгради, а други 23 сгради – по Оперативна програма „Региони в растеж“, обитавани от стотици троянски семейства. И въпреки това продължаваме да слушаме от местната власт как за община Троян не се отпускали никакви средства (от държавата)“.

Т21

Още по темата:

2 коментара:

Djigata каза...

Бедните мили монаси... да им дадат още някой лев поне един "Ролс ройс" да си купят!

Unknown каза...

..... тая нощ "пидиразити" ща избухват....

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |