Питаме се какво ще се случи

* Ако БПЦ не преустанови масовите събирания в храмовете по време на предстоящите големи християнски празници? * След срещата в Светия синод на 30 март отговорът е ясен –
  „хем х… в пу…, хем душата в рая“
Коронавирусът Предизвикано
Препечатваме отново този материал, разбира се – с актуалните допълнения по темата, публикуван вече като бележка на редакцията към „Молебен срещу коронавируса на скалите над Ловеч“. Защото проблемът, както можеше да се очаква, не намери решение, а резултатът е един двуличен, вероятно и опасен и при всички случай неправомерен компромис, който не бива да се премълчава.

Генадий Маринов
ИНТЕРЕСНО е какви действия ще предприеме светската/държавната власт, включително правораздавателните органи, ако на предстоящите големи християнски празници Цветница и Великден Църквата (Българската православна църква, БПЦ) наруши заповедта на здравния министър Ананиев от 13 март 2020 г. (№ РД-01-124/13.03.2020 г.) и конкретно т. 5, гласяща: „Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия…“. Въпросната заповед е част от извънредната нормативна уредба във връзка с усложнената епидемична обстановка, обявеното извънредно положение (вече до 13 май) и препоръките на Националния оперативен щаб, ръководен от генерал Мутафчийски. 

НАКАЗАТЕЛНИТЕ
санкции за неспазване на противоепидемичния режим, влезли в сила с извънредните промени в Наказателния кодекс (ДВ, бр. 23 от 14 март 2020 г.), са категорични – всеки, който наруши наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразна болест по хората, подлежи на затвор и глоба. А ако „деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 лв. до 50 000 лв.“ (чл. 355, ал. 2).

ПИТАМЕ се какво ще сторят генерал Мутафчийски и останалите, които сега дават заповедите и определят извънредните мерки и как ще действа полицията (ще има ли арестувани клирици и поклоници), ако БПЦ не преустанови масовите събирания в храмовете по време на споменатите големи християнски празници? Въпросът е от изключителна важност и трябва да се изясни, защото касае стотици хиляди българи. Очакваме отговора!

***

Ген. Мутафчийски и вицепремиерът Дончев след срещата в Синодалната палата, 30 март
НЕЩО КАТО отговор дойде след нарочното посещение на генерал Мутафчийски и ресорното вице в кабинета Дончев (идеята била негова) в централата на Светия синод на БПЦ на 30 март. А нещото като отговор е, че църковните служби на Цветница и Великден ще ги има, но на открито пред храмовете, ама после можело и вътре, с други думи – след службите всеки, който иска, т. е. всички, ще могат да си запалят (и купят) свещичка в храма. Това се били договорили Светият синод в лицето на патриарха и представителите на правителството и Националния оперативен щаб. Но пък и БПЦ, и светската/държавната власт (която би трябвало да е главната, а всички други, включително църковната, да са й подчинени, защото така е по конституция – бел. авт.) съветват да си… останем вкъщи и на Великден, за Цветница се подразбира.

АКО ОБОБЩИМ резултатите от срещата – въпреки извънредните мерки и наложената забрана за масови събирания на открити и закрити обществени места, нарушенията в случая са разрешени и за нарушителите (споменатите) няма да има санкции. Изявления в тази посока бяха направени и от двете страни. Патриарх Неофит заяви, че Църквата ще се стреми да удовлетвори всички страни, а пък генерал Мутафчийски демонстративно целуна иконата, с която Негово светейшество го дари. И какво излиза, че извънредните крути мерки – за които се хвърля толкова енергия, пишат се нови закони, дават се несекващи брифинги и се издават купища заповеди да ни убеждават, че са тежки, но справедливи и животоспасяващи – могат да не важат. И то със санкцията на властта, която ги прие и ни ги налага?! А може би сме свидетели на нещо историческо и от вселенски мащаб – отговор на нерешимия до този момент философски въпрос как „хем х… в пу…, хем душата в рая“

Генадий Маринов

Още по темата:

2 коментара:

Unknown каза...

Ако Бойко не кандиса да плати прогнозируемите приходи от свещи, има да целувате потните ръчички на баба Гуси,.... ... корона вирусът ще ви се стори майтап. Какви ли африкански вируси и кожни израстъци носи по короната на пещеристото тяло под расово баба Гуси и компания...?!

Стоян Борджуков каза...

Глобите по празниците, Генчо ще съберат точно колкото и глобите от неспазената карантина. Аз си мисля, че всеки може да се репчи на властта, но е излишно! И предлагам, както всеки може да си сложи знаме по празниците на терасата или напрозореша - свещичката по великден можем да запалим в чашка до знамето на терасата или на прозореца, защото господ е при всеки вярващ в него, и не е необходимо да си самосъздаваме самопроблеми без нужда... Ама то репченето на властта е политически принцип, и да има конфликт... да се лае за тъпи работи.
За съжаление в живота, каналът не тъй лесно се сменя!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |