Втори троянец с коронавирус?

 * 45 годишният мъж е с първа положителна проба, настанен е в Белодробната болница и се изясняват контактните лица * Болният обяви състоянието си: „За успокоение на всички искам да заявя, че съм спазвал карантина със самоизолация, без всякакви контакти
Коронавирусът Актуализиран
ИМАМЕ втори наш съгражданин, 45-годишен мъж, с първа положителна проба за коронавирус (за да е съвсем сигурно, трябва да излезе и втората проба – бел. ред), потвърди кметът Донка Михайлова, която е председател на Временния оперативен щаб в Троян (3 април). Той е настанен в Белодробната болница (СБАЛББ - Троян) с установена двустранна пневмония, но в стабилно състояние. Лекуват го с антибиотици и медикаменти за сваляне на температурата. Вече са изяснени контактните лица.

МЪЖЪТ е бил гурбетчия в Англия и се е завърнал преди 10 дни (на 23 март), като през това време е бил в карантина вкъщи и стриктно я е спазвал – изолиран е бил в пристройка до къщата си. Контактувал е единствено с членовете на семейството, общо 5-ма души, които (по информация на БТА) са в добро състояние и нямат оплаквания, но са им взети проби и също ще бъдат поставени под 14-дневна карантина.

ПО ПОСЛЕДНИТЕ данни, от 4 април, обявени от председателя на Временния оперативен щаб, е потвърдено, че контактните лица на болния в Троян са само членовете на семейството му и медицинският екип, който го лекува (във Фтизиатричното отделение на СБАЛББ - Троян, намиращо се в самостоятелна сграда и обособено за лечение на COVID 19; виж „Троян осигурява над половината от леглата в Ловешка област“ – бел. ред.). Другите контактни лица не са от Троян и не се намират в нашия град – основно спътниците в самолета от Англия, и бройката им е по-сериозна, 102-ма души, но всички те също са издирени и поставени под карантина.

„ХОРА, нужна е строга лична дисциплина, от нас зависи“, бе призивът на г-жа Михайлова. Припомняме, че първият наш съгражданин с установено заразяване от коронавирус в средата на м. март – ски учителят Веселин Ангелов, вече е излекуван и напълно здрав (виж „Веско победи короната, и вторият тест – отрицателен“).

ТАЗИ НОЩ (4 април) болният, името му е Николай Драганов, е обявил в своя профил във фейсбук състоянието си, с извинение за известното закъснение, с което го съобщава. Информацията е адресирана към всички съграждани (троянци), но няма пълна публичност и е видима само за приятелите му в мрежата; верността и автентичността й обаче са безспорни. Ето какво написа нашият съгражданин: „Здравейте, съграждани! Извинявам се за закъснението, но уви чак сега се посъбрах от първоначалния шок, в който бях. След направен ми тест за COVID-19, тестът се оказа положителен. За успокоение на всички искам да заявя, че съм спазвал карантина със самоизолация, без всякакви контакти. Бъдете здрави и се пазете.“ Коректна, доблестна и заслужаваща уважение реакция!  

Т21

Бел. ред. Новината бързо се разпространи в Троян чрез социалните мрежи и основният въпрос бе – трябва ли да се обяви името на заразения с коронавирус наш съгражданин. Въпросът е сложен и няма еднозначен отговор, а и границата между нездравото любопитство, дори злорадството и истинската загриженост и състрадание при нас понякога е доста тънка и трудно различима. Ще припомним, че първият заразен лично обяви случилото се във фейсбук, за да предупреди близки и познати, пък и всички ни; и това му доблестно и смело решение предизвика широк отзвук, пълно одобрение и благодарности. Така стори и вторият.

Още по темата:

10 коментара:

Unknown каза...

Втори троянец?! Наистина ли го вярвате? И затова ли хората в града се подсмихват, струпват се на групи, не спазват ограниченията и продължават живота си, сякаш цял свят е в пандемия, но ние, троянчани (от Троян сме, не от Троя; троянец - троянчани, мн.ч.), сме над тия неща, ние сме недосегаеми и безсмъртни? Колко граждани на Троян са тествани за корона вирус? Или ни е убягнала информацията, че повечето носители на вируса са безсимптомни? В едно е права кметицата - ако всички, най-накрая, не започнат да проумяват сериозността на случващото се, (в света, в Европа, в страната и, скрито и тук, сред нас), жална ни майка! От името на един приятел ви го казвам.

NIK каза...

Много си прав , днес минах с мотора по този задния път покрай турлата към стадиона , имаше толкова много народ на турлата и с коли се бяха качели имаше поне дваосетина човека. На поляната срещу тенискорта беше пълно. И на никой не му пука.

Unknown каза...

Гастарбайтерите запалиха България

Троенец каза...

От утре спираме да се подсмихваме,само с мрачни мутри навън!Айде бегай с тия акъли!

Anna42 каза...

Адмирации за Николай Драганов! Явно все още някои хора имат съвест. Пожелавам му бързо възстановяване, здраве на семейството му. Човекът от чудо е зарязал семейството си и е отишъл в Англия. А що се отнася до "председателката на щаба", вместо да се изявява като медийна звезда да вземе да свърши нещо. Да си подаде носа от прозореца на кабинета (ако изобщо ходи в Общината)и да види пенсионерите по пейките. Или да де разходи по ниви и ливади около града. Пълно с народ, контрол никакъв. В другите градове глобяват, ама ние тук сме друга губерния. Как ще глобяваме електората, нали пак ще има избори. Е този електорат на Михайлова, дето я боготвори, вчера беше плъзнал из града и около него. За мен Донка Михайлова не прави нищо. А вие на следващите избори пак гласувайте за нея. Тя от коя партия беше, че като гледам действията и, заиграва се с всички политически сили в града. Бе келепир да пада!

Unknown каза...

Пълни мишки сте троянци, страхувате се от нещо което не виждате. Не знаете и вие защо носите маска и как се носи. Седите си по домовете, направиха ви роби. Купувате си маски, сапуни и какво ли още не. Направиха ви роби, докато някои се къпят в пари. Останете си невежи роби.

r3d33ms каза...

Ти нали си "веж",дишай дълбоко и остави другите да си живеят както им харесва на тях.

Unknown каза...

Ти си сигурно си от онези с маските #stayhome

r3d33ms каза...

Ти си сигурен ли си си,в тези несигурни времена #staysober

Unknown каза...

Остани си вкъщи пич и мачкай дивана. Докато аз се разкарвам и работя без маска.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |