От 31 март – всички и навсякъде с маски, заповядано е

* „Всички лица, които се намират в закрити или на открити обществени места, са длъжни да имат поставени защитни маски на лицата“, гласи
 т. 1 от новоиздадената министерска заповед * За неизпълнение – затвор до 5 години и глоба от 10 хил. до 50 хил. лв. * Всяка заповед е предпоследна, отложиха маските за 4 април
Коронавирусът Внимание! Актуализиран
ПОРЕДНА заповед на здравния министър Кирил Ананиев от днес, 30 март (РД-01-168/30.03.2020), с която се затягат противоепидемичните мерки, въведени с първоначалната министерска заповед при обявяването на епидемията и извънредното положение на 13 март (РД-01-124/13-03.2020). От утре, 31 март, „всички лица, които се намират в закрити или на открити обществени места, са длъжни да имат поставени защитни маски на лицата“, гласи т. 1 от новоиздадената заповед. Което, ако правилно тълкуваме, означава, че без маска можем да сме си само вкъщи.

Новата заповед на Ананиев
ПРИПОМНЯМЕ, че тези министерски заповеди са част от извънредната нормативна уредба и неизпълнението им попада под ударите на допълнения също извънредно чл. 355, ал. 2 от Наказателния кодек, предвиждащ за нарушителите до 5 години затвор и от 10 хил. до 50 хил. лв. глоба. Но тук е мястото да припомним и друго – че въпросните защитни маски, с каквито трябва да сме всички от утре, преди кризата струваха по 20 стотинки, преди седмица троянската фирма „Калинел“ ЕООД обяви крайна цена на производителя – 60 стотинки, но в аптеките цените са съвсем други; тъй че би било редно, а и справедливо, органите да обърнат внимание на спекулативните (много)левови надценки в търговската мрежа, че ги има, е факт! И друго – ако се стигне до дефицит и недостиг на маски, какво правим и кой ще е отговорен?!

Т21

Бележка на редактора

Всяка заповед е предпоследна, отложиха маските за 4 април

В казармата се шегувахме, че всяка заповед е предпоследна. Явно казармените "особености" все по-здраво навлизат в днешния ни ден и особено в маниерите на професора хирург и генерал Мутафчийски, началника на Националния оперативен щаб, който все повече се вживява в генералската си роля. След като вчера следобед, 30 март, здравният министър Ананиев издаде заповед, че от днес, 31 март, всички трябва да сме с маски на обществени места и лично проф. ген. Мутафчийски е предложил и одобрил заповедта, днес се оказва, че... всяка заповед е предпоследна. На брифинга си тази сутрин проф. ген. Мутафчийски обяви, че заповедта се отменя до 00:00 в събота, 4 април; мин. Ананиев и той го каза, на своя (брифинг). Но нали писмена заповед трябва да се отмени писмено, а не устно, а такава писмена отмяна няма, ама да не се занимаваме с "подробности"?! И да не бързаме...  
Генадий Маринов

Още по темата:

4 коментара:

Дедо Спас каза...

Алоу, Троян 21, не перифразирайте министъра. В Заповедта точно е написано: "поставена защитна маска ЗА лице", никъде не е указано къде трябва да се постави, така че импровизирайте смело. Каквито ни управниците, такава ни и борбата. А иначе Барба Бокус лично поръчал от Китай 1 млн. маски по 1,67 евро парчето, а братята "европейци" ги пазарили по 12 евроцента в поръчката, дето не ни трябваше.
И още нещо, гледайте етикетите на маските: кой клас са, имат ли маркировка по стандарт и къде е публикувана декларацията за съответствие. Иначе си купувате подплънки за сутиени.

Дедо Спас каза...

Ето и полезен линк - маска от гащи: https://www.youtube.com/watch?v=y79K1PodX58

Дедо Спас каза...

Айде честито, Нанайниев се изметна като мокра талпа. И не е заради консенсуса в обществото, а заради ал.4 на същия чл.63 от Закона за здравето и заради закона за "бурките" от 2016 г.
Те такива хора ни управляват, ако мине, мине, ако не, няма консенсус или каквото друго измислят. Сега Горанката ще ни пробва с бюджета, нищо че Барба Ганьос до вчера обясняваше други работи.

Анонимен каза...

Маските от днес на обед вече не са задължителни!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |