Коронавирусът в Троян – няма го, маските и тях

* „Нямаме предпазни маски, никъде в аптеките в Троян няма да намерите, търсете в железариите“, упъти ни служителка от троянската аптека „Виталика“ * Пулмолог и психолог: Психозата е по-опасна от коронавируса * Маските не вършат работа, един шал е по-ефективен
 * Д-р Лазаров: Не може да се говори за някаква извънредна заплаха
Гореща тема
НЕ СЪМ ПОЧИТАТЕЛ на конспиративните теории, ни най-малко, но случващото се от седмица-две по света и у нас ме разколебава. Говоря за т. нар. коронавирус, който някак изведнъж, като в нискобюджетен хорър филм, завладя Китай, света, Италия, отекна и в България, в някаква степен влезе в дневния ред и на мъничкия ни Троян (по-скоро като изчерпване на предпазните маски и другите превантивни джунджурии в троянските аптеки и като тема по кафенетата, а не като реалност). Такава страшна заплаха ли е коронавирусът или пък, тук идват конспиративните теории, не е някакво изкуствено/умишлено човешко творение, пуснат от бутилката дух, за да: удари тигъра Китай, който прекалено навири глава и икономика напоследък и/или да (до)напълни джобовете на фармацевтичните гиганти, които ще измислят и произведат ваксините и другите защитни джунджурии и ще реализират милиардни печалби, без никой да ги заподозре, напротив, ще им ръкопляскаме?! Отговорът е неясен...

СЕГА КОНКРЕТНО. В аптеките в Троян (проверката ни е от днес, 28 февруари) вече няма от т. нар. предпазни маски; говоря за по-обикновените хирургически маски, а едни по-специални антикононавирусни, които приличат на женски прашки и като ги нахлузиш на главата си, замязваш на герой от порно филм, съвсем ги няма (наскоро мернах на летището в София една група с такива специални маски, вишневочервени, бе прелюбопитна гледка – бел. авт.). „Нямаме предпазни маски, никъде в аптеките в Троян няма да намерите, търсете в железариите“, упъти ни служителка от троянската аптека „Виталика“. За цените, това го чухме по телевизора, но бе потвърдено и от троянските аптекари – една бройка от въпросните предпазни маски доскоро е струвала 20 стотинки, сега е 2 лева, обаче, както се разбра, никъде ги няма.

Д-р София Ангелова: Не се поддавайте на психозата!
Маргарита Бакрачева, психолог: Усмивката лекува най-добре
„ПАНИКАТА е изключително голяма, което не е в интерес на човешкия организъм. Така рискуваме да се разболеем от други болести“, коментира известният пулмолог д-р София Ангелова (в „Тази сутрин“ по бТВ, 28 февруари). Иначе казано, специалистът ни посъветва професионално да не се поддаваме на психозата – тъй като тя (психозата) е вредна не само за психическото, но и за физическото ни здраве. И индиректно подсказа, че цялата работа с коронавируса е доста преувеличена. Д-р Ангелова сподели също, че от въпросните маски има резултат, когато се използват от болните хора – за да не сеят заразата; но като предпазни средства за здрави хора не вършат работа и лично тя използва шал, когато е в автобуса или на друго наситено с хора място, което е далеч по-ефективно като защита. „Усмивката, това е универсалното лекарство, което ни помага да запазим не само психиката, но и физиката си здрава“, коментира (в същото предаване) психоложката Маргарита Бакрачева; т. е. и тя ни каза същото – не се поддавайте на психозата, по-опасна е от коронавируса.

ПОТЪРСИХ за коментар и личния си лекар – д-р Николай Лазаров, на когото вярвам изключително много. Той направи уговорката, че досега от РЗИ не са дали никакви разяснения на троянските лекари и че основната си информация и те черпят от медиите. Но бе категоричен, че коронавирусът не е нищо повече от един от 200-та вируса, които атакуват човека и че не може да се говори за някаква извънредна заплаха. Като пак, както при всяка грипна заплаха, застрашени са основно рисковите групи – хронично болни, диабетици, възрастни хора; младите и здрави хора рядко боледуват. Троянското джипи допълни, че вирусите, в това число и коронавирусът, не се лекуват с антибиотици – те са средство срещу бактериите; вирусите се неутрализират с антивирусни средства (ваксини и други). Тук съвсем не на шега бе спомената и чашката троянска – 50 мл хубав сливов/гроздов елексир вечер е добра превенция.

ИЛИ, АКО СУМИРАМЕ, специалистите ни казват, че „чудовищният“ коронавирус не е чак толкова „чудовищен“, а е един от множеството грипни вируси. Което не означава, че трябва да го подценяваме – грипът си е сериозна болест. 

Генадий Маринов

2 коментара:

Коки каза...

Къде са изчезнали тези маски, защото никой не ходи по улиците с тях. Всичко явно е фалш.

Unknown каза...

В Троян имаме най-много "ваксини" на глава от населението

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |