Троян осигурява над половината от леглата в Ловешка област

* Според заповед РД-01-159/27.03.2020 на здравния министър от предвидените 232 легла за лечение на COVID-19 в областта 120 са в двете троянски болници – Белодробната и МБАЛ - Троян * Временният щаб обяви дарителска сметка * Д-р Дудевска: В Троян няма да се транспортират заболели от другаде
Коронавирусът Актуално
120 ЛЕГЛА за лечение на болни от коронавирус трябва да осигурят двете троянски болници – 114 легла за лечение и наблюдение на пациенти в неусложнено състояние и 6 легла за тежките случаи. Това е посочено в заповед на здравния министър Кирил Ананиев от 27 март (№ РД-01-159/ 27.03.2020). Основната част се пада на Белодробната болница (СБАЛББ - Троян) – 85 легла, което на практика означава целия легловия фонд на болницата (което пък е невъзможно и вероятно става дума за някакво чиновническо недомислие по веригата – бел. ред.). Троянската общинска болница (МБАЛ - Троян) трябва да осигури 35 легла – 29 във вътрешното отделение и 6 (за тежките случаи) в интензивното. Троянската квота от 120 легла представлява 54%, т. е. повече от половината, от всичките 232 легла за лечение на болни от коронавирус, които трябва да осигури Ловешка област (Ловеч - 52, Луковит - 30, Тетевен - 30), според нареждането на министър Ананиев. Досега заболелите в областта се лекуваха в инфекциозното отделение на ловешката държавна болница (МБАЛ - Ловеч).

РЪКОВОДСТВАТА на двете троянски болниците работят по подготовката на лечебните заведения за предизвикателството. В МБАЛ - Троян се преустройва бившето инфекциозно отделение, а за евентуалните тежки случаи са подготвени 6 легла в отделението за интензивно лечение и анестезиология. Общинската болница разполага с три стационарни инвазивни респиратора и един мобилен респиратор, който може да работи и като стационарен. В Белодробната болница има един мобилен респиратор. Остават обаче редица съпътстващи предизвикателства – осигуряване на достатъчно лични предпазни средства за медицинския персонал, извършване на спешни строителни дейности, за които са нужни допълнителни средства, решаване на въпроси, свързани с променената организация на работата. В тази връзка веднага след публикуване на настоящата министерска заповед Временният оперативен щаб в Троян взе решение да се обяви дарителска сметка (виж отделно).

д-р Цветомила Дудевска
ТРЯБВА да е ясно, сподели ни директорът на СБАЛББ - Троян д-р Цветомила Дудевска, с която се свързахме по телефона, че стационарните респиратори са само за най-тежките случаи, каквито, ако се появят в Троян, ще бъдат лекувани в МБАЛ - Троян. Пояснено бе, че използването на стационарните респиратори е само в най-критичните ситуации и с уредите работят единствено специално обучени специалисти, а процедурите крият известни рискове за възрастните и немощни пациенти. И бе отречено предположението ни, че в Троян и конкретно в Белодробната болница ще се транспортират заболели от цялата област, уточнената практика е всяка община да се справя със своите случаи. Д-р Дудевска призова да не се подценяват наложените мерки за социална изолация, каквито примери за съжаление се забелязват в Троян (възрастни на раздумка по пейките, младежи на групи и т. н.). Тези мерки, заяви уважаваният лекар пулмолог и болничен ръководител с дългогодишен опит, е пътят към пресичане на разпространението, пътят да не ни се случи това, което става в момента в Италия, Испания, САЩ и другаде.

Т21

Още по темата:

4 коментара:

Unknown каза...

Много хубава тая лекарка...

troyan21 каза...

Горният коментар е един от най-човешките и адекватни, които чета напоследък. Браво!

Unknown каза...

Приветствам усилията на двете троянски болници, да отговорят на евентуална сложна ситуация, но най-вече се присъединявам към призива на, наистина красивата д-р Цветомила Дудевска, отправен към хората в Троян! Хора, спазвайте мерките за социална изолация - спасявате собствения, на близките си и на всеки един уязвим жител на общината, живот!
И, моля да бъда извинена за използвания канал, но, troyan21, как мога да се свържа с Вас? Благодаря предварително.

troyan21 каза...

troyan21_gm@abv.bg, тел. 0878 727 445

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |