Молебен срещу коронавируса на скалите над Ловеч

* Отслужи го Ловчанският владика Гавриил заедно с двама ловешки свещеници * Негово Високопреосвещенство: Най-силна е молитвата в храма, особено на големите празници * Очакваме отговора!
С кръста напред
Молебенът на скалите на Стратеш над Ловеч, 27 март 2020 г.
НА 27 МАРТ, петъкът от четвъртата седмица на Великия пост, Ловчанският владика Гаврил заедно с ловешките свещеници Любомир Казашки и Михаил Ковачев отслужиха молебен за здраве и избавление от епидемията от коронавирус, съобщиха от Ловчанската епархия. А мястото на богослужението бе по-специално – скалите на хълма Стратеш високо над Ловеч. Негово Високопреосвещенство осени града с кръст, в който е вградена частица от Животворящия Христов кръст, и с мощехранителница с мощи на св. Йоан Рилски, св. Пантелеймон, св. Харалампи и св. Трифон.

С кръста и свети мощи срещу заразата
ТАКЪВ молебен ще бъде извършван всяка седмица до Великден, а ако е необходимо, и след това. „Спаси, Господи, Твоите люде и благослови Твоето наследие, като даруваш на православния български народ победа над враговете и го запазваш с Твоя Кръст“, е владишкото послание към миряните.

Ловчанският владика Гавриил
В СВОЕ интервю наскоро (за в-к „България днес“, 24 март) дядо Гавриил заяви, че Църквата съществува над две хилядолетия и през това време е имало много трудни моменти, включително страшни зарази и епидемии, но „никога в храмовете на Православната Църква не е имало предаване на зараза“; нещо повече – „много пъти, когато Църквата е призовавала и събирала християните да се молят, епидемиите са се прекратявали“. Владиката каза още, че „заразата никога не се е предавала по време на причастие“, както и че „взимащият причастие никога не се е разболявал“, а „много пъти по време на страшни епидемии приемането на светите Тайни с вяра е водело до изцеление на болни“. Изцеление от върлуващи зарази носели и чудотворните икони, като бе спомената чудотворна икона на св. Богородица Троеручица в Троянския манастир, избавила местното население от епидемията от чума през 1837 г.

ПОПИТАН дали ще насърчи миряните да се поклонят в Троянския манастир, отговорът на висшия духовник бе утвърдителен. С напомнянето, че молитвата в храма е най-силна и „особено на големи празници като Благовещение, Цветница, Възкресение Христово“.

Т21, по информация от Ловчанската епархия

Бележка на редакцията 

Питаме се какво ще сторят генерал Мутафчийски и останалите

* Ако БПЦ не преустанови масовите събирания в храмовете по време на предстоящите големи християнски празници?

Обичайна гледка по Великден в Троянския манастир
ИНТЕРЕСНО е какви действия ще предприеме светската/държавната власт, включително правораздавателни органи, ако Българската православна църква (БПЦ) наруши заповедта на здравния министър Кирил Ананиев от 13 март 2020 г. (№ РД-01-124/13.03.2020 г.) и конкретно т. 5, гласяща: „Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия…“. Въпросната заповед е част от извънредната нормативна уредба във връзка с усложнената епидемична обстановка, обявеното извънредно положение (до 13 април, засега) и препоръките на Националния оперативен щаб, ръководен от ген. Мутафчийски.  

НАКАЗАТЕЛНИТЕ санкции за неспазване на противоепидемичния режим, влезли в сила с извънредните промени в Наказателния кодекс (ДВ, бр. 23 от 14 март 2020 г.), са категорични – всеки, който наруши наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразна болест по хората, подлежи на затвор и глоба. А ако „деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 лв. до 50 000 лв.“ (чл. 355, ал. 2).

генерал Мутафчийски
ПИТАМЕ се какво ще сторят генерал Мутафчийски и останалите, които сега дават заповедите и определят извънредните мерки и как ще действа полицията (ще има ли арестувани клирици), ако БПЦ не преустанови масовите събирания в храмовете по време на предстоящите големи християнски празници? Въпросът е от изключителна важност и трябва да се изясни, защото касае стотици хиляди българи. Очакваме отговора!
Т21
Начало

Още по темата:

1 Коментара:

Z@Q каза...

не се питайте глупости, защото на българина достатъчно му изпразниха главата, а отговорът е, че манастирите и вярата са тези, които са спасявали нацията,дейността на правителствата нека всеки сам прецени!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |