Психолозите от ДПРБ за коронавируса (18)

* Когато са заедно, хората и общностите са издръжливи, вярват в позитивния изход, креативни са и имат способността да се справят успешно с кризите * За психологическа помощ или съвет – 0889/357960, 0886/440981, 0887/628909; e-mail: ihuman_factor@abv.bg

Цветелина Цветкова
Колонката на психолога
АВТОРКАТА Цветелина Цветкова е възпитаничка на Езиковата гимназия в родния си Ловеч и магистър по психология от Софийския университет, доскоро софиянка – цели 14 години, но решила да живее в Троян. По думите й – обмислен избор и с добри очаквания. Специализирала е когнитивно-поведенческа психотерапия и има сериозен опит в работата с деца със специални образователни потребности. „Колонката на психолога“ е два пъти в месеца, по различни теми, които имат общо с психологията. „Казвам се Цветелина Цветкова и съм клиничен и консултативен психолог. Моята специалност ме заведе от Ловеч в София, а мъжът ми ме доведе в Троян. Надявам се в тази рубрика да свържа всички места и неща, на които държа“, това ни написа тя в краткото въведение към първата си „троянска“ статия. Но след няколкото троянски месеца последва промяна – не от разочарование, както ни обясни, а заради професионални ангажименти на съпруга лекар. Коментарът й: „Отново в София, но често в Троян“; а „Колонката...“, разбира се, продължава.
Т21


КОРОНАВИРУСЪТ поразява не само нашето тяло. Не по-малко страшно е, че той заплашва да увреди и нашата психика. И докато лекарите работят денонощно, за да открият оръжието, с което да спечелят битката за нашия живот, то на полето на психиката сражението е в собствените ни ръце. От нас зависи дали ще излезем от тази битка като сган варвари или ще запазим достойнството си на човеци.

ПРИЗОВАВАМЕ ВИ, бъдете отговорни на първо място към себе си, а след това към своите близки, приятели и социално обкръжение. Тази отговорност се състои в прилагането на следните мерки.

1. Всеки, който почувства неразположение да ограничи незабавно контактите с други хора. Идеята да ходим на работа болни, не е добра и постъпката не е проява на георичност или недосегаемост.

2. Спазването на лична хигиена – призивът в тази посока не трябва да се възприема като навлизане в личното пространство или укор, че сме немарливи.

3. Спазването на дистанция от другите, избягването на струпването на много хора на близко разстояние, честото миене на ръце, механичното предпазване от биологични секрети, ограничаването на целувките и прегръдките, ограничаването на социалната активност в дългосрочен план е инвестиция в здраве!

4. Презапасяването с медикаменти и храни изразходва лимитираните ресурси по неадекватен начин и лишава хора, които наистина са в нужда от жизненоважни лекарства и храни.

5. Родители и учители, разговаряйте с децата за това, което се случва в момента и за тяхната лична отговорност. Изградената нагласа, че те по-рядко биват засегнати пряко от COVID-19, не ги прави супергерои. Напротив, може да насърчи тяхното рисково поведение и да ги направи разпространители на болестта с непредвидими последствия.

6. Родители, не бъдете гневни на системата на образование и здравеопазване за провалените почивки, групови занимания и учебен процес. Помислете, че вие и вашите родители ще бъдете предпазени от заболяване, благодарение на прилагането на превантивните мерки.

7. Помагайте с обгрижването на близки и съседи, които са в рисковите групи – поддържайте ежедневен контакт, снабдявайте ги с необходимите лекарства и продукти от първа необходимост, плащайте сметките им и бъдете на разположение.

8. Призоваваме ви да се доверявате на официалните съобщения на Кризисният щаб за корона вируса, на сигурни и проверени източници за информация.

ВСЕКИ, който има нужда от психологическа помощ или съвет, може да се обърне към групата за психосоциална подкрепа – Crisis Suport Team LZ на тел. 0889/357960, 0886/440981, 0887/628909 или да пише на e-mail: ihuman_factor@abv.bg

КОГАТО са заедно, хората и общностите са издръжливи, вярват в позитивния изход, креативни са и имат способността да се справят успешно с кризите. Нека заедно съхраним живота и човечността си!

Дружество на психолозите в Република България (ДПРБ)

 Още в „Колонката на психолога

1 Коментара:

Z@Q каза...

практика е съзнанието да се насочва към следствието, а разковничето е в ПРИЧИНАТА!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |