Спешна психологическа помощ (7)

* „Психологическа помощ може да се потърси тогава, когато се усеща, че има необходимост от някаква промяна“

Цветелина Цветкова
Колонката на психолога
АВТОРКАТА Цветелина Цветкова е възпитаничка на Езиковата гимназия в родния си Ловеч и магистър по психология от Софийския университет, доскоро софиянка – цели 14 години, но решила да живее в Троян. По думите й – обмислен избор и с добри очаквания. Специализирала е когнитивно-поведенческа психотерапия и има сериозен опит в работата с деца със специални образователни потребности. „Колонката на психолога“ е два пъти в месеца, по различни теми, които имат общо с психологията. „Казвам се Цветелина Цветкова и съм клиничен и консултативен психолог. Моята специалност ме заведе от Ловеч в София, а мъжът ми ме доведе в Троян. Надявам се в тази рубрика да свържа всички места и неща, на които държа“, това ни написа тя в краткото въведение към първата си „троянска“ статия. Но след няколкото троянски месеца последва промяна – не от разочарование, както ни обясни, а заради професионални ангажименти на съпруга лекар. Коментарът й: „Отново в София, но често в Троян“; а „Колонката...“, разбира се, продължава.
Т21

ПОНЯКОГА човек си задава въпроса дали нещо, което вижда и чувства, е проблем, дали, това, което прави впечатление на него, го забелязват и другите, дали е в кризисен период. Думата „криза“ има старогръцки произход и означава решителен момент, прелом. Основният смисъл на тази дума всъщност е промяна. Оттук психологическа помощ може да се потърси тогава, когато се усеща, че има необходимост от някаква промяна.

НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕФОННА ЛИНИЯ ЗА ДЕЦА

ВСЕ ПАК често човек не може да прецени например дали нещото, което го притеснява, е реален проблем или e нещо, което ще отмине. С цел навременна психологическа помощ са създадени телефонни линии, на които деца и възрастни могат да зададат своите въпроси и да получи компетентен отговор. Такава е Националната телефонна линия за деца с номер 116111. Тя е създадена от ДАЗД преди 10 години и има за цел да оказва психологическо консултиране на децa. Линията е безплатна и активна 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. „116111 е възможност за всички – деца, родители, професионалисти, роднини, съседи, близки – независимо дали са от град или малко село, дали имат тежък проблем или дребно питане, да се обадят на тази линия и да разговарят със специалист.“

НАЦИОНАЛНА ГОРЕЩА ТЕЛЕФОННА
ЛИНИЯ ЗА ПОСТРАДАЛИ ОТ НАСИЛИЕ

СЪЩЕСТВУВА и Национална гореща телефонна линия за пострадали от насилие. Номерът й е 0800/18676  или 02/9817686 и също е активна 24 часа в денонощието. На тази линия се обаждат жени, мъже, деца и техни близки, които са преживели домашно насилие, сексуално или друг вид насилие (между съседи, от непознат и др.), както и трафик на хора. Психолозите на нея са обучени да оказват емоционална подкрепа и да насочват към други институции при необходимост.

ДУМИТЕ, КОИТО ПОМАГАТ И ДУМИТЕ,
КОИТО НЕ ПОМАГАТ

АКО ВИ се наложи да окажете спешна психологическа помощ на някого, на когото се е случило скоро нещо много травматично, ето няколко изказвания, които могат да се кажат и няколко, които могат да се спестят. В трудни моменти доказано не помагат думи като: „Трябва да се вземеш в ръце“, „Стегни се“, „Сега той/тя са/e на по-добро място“, „Можеше да бъде и по-лошо.“, „Всичко ще бъде наред.“. Добре действа: „Разбираемо е, че се чувстваш по този начин“, „Нещата не могат да бъдат както преди, но ти постепенно ще започнеш да се чувстваш все по-добре“, „Това е твоят начин да се справиш със ситуацията“.

Цветелина Цветкова,
клиничен и консултативен психолог

Източници:
www.sacp.government.bg
www.animusassociation.org

 Още в „Колонката на психолога

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |