Заповядайте на Орешашкия панаир, 15-18 август

* Традиция датира от втората половина на 18. век, когато занаятчии от цялата страна се събирали на празника на Троянския манастир * Ново – атракциони за най-малките и мобилно 6D кино * Патриарх Неофит ще отслужи Божествената света литургия
Дух и традиция
Програмата, кликни за уголемяване
ПО СТАРОДАВНА традиция в навечерието на храмовия празник на Троянския манастир – Успение Богородично (Голяма Богородица, 15 август), Община Троян и Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) - Орешак организират традициония Панаир на занаятите (Орешашкия панаир). Според преданието тази традиция датира от втората половина на 18. век, когато занаятчии от цялата страна се събирали на храмовия празник, за да покажат своите произведения. С течение на времето Орешашкият панаир се превръща в един от най-големите в Северна България.

Картата на събитието, кликни за уголемяване
ТУК ВСЕКИ посетител наред с майсторските занаятчийски изделия може да си закупи и стоки за бита и да се наслади на  традиционна кухня. Организаторите предлагат и пъстра музикална палитра за времето от 15-ти до 18 август – изпълнения на живо на популярни български, италиански, испански и руски песни. По традиция ще бъдат организирани арт ателиета по някои от най-характерните „живи занаяти“ за Троянския край, като този път ателиетата ще са изнесени пред входа на Националното изложение – грънчарство (Росица Занкова), дърворезба (Милена Петкова), пирография (Анета Ганчева), тъкачество; и всеки ще може да опита сам да изработи нещо самобитно и да така да се докосне до духа на местните традиции.

6D кино ще радва малки и големи
ТРАДИЦИОННИЯТ Панаир на занаятите има четири обособени зони – за занаяти, търговия, атракции и места за хранене. Специално изготвената карта на събитието ще помага на многобройните гости да се информират как бързо и лесно да достигат до местата, които ги интересуват; показани са възможностите за паркиране, също и пътят на литийното шествие от Манастира до параклиса. През последните години в някаква степен бяхме длъжници на най-малките гости, но сега вярвам, че и те ще получат своя  истински празник – с нови атракциони, мобилно 6D кино, което вкарва зрителите директно във филма, екстремно влакче и други забавления. За откриването на панаира на 15 август (четвъртък) от 19:00 ч. също сме подготвили интересна програма.

***

НА  ХРАМОВИЯ празник на Троянския манастир „Успение на Пресвета Богородица“   Божествена света литургия (началото й е в 9:00 ч.) ще отслужи Негово светейшество българският патриарх Неофит и ще се извърши литийно шествие с изнасяне от манастира на чудотворната икона на Света Богородица Троеручица (шествието ще започне в 11:00 ч.). Това е една от трите чудотворни икони, пред които много българи се поклониха и помолиха за освобождаване на нашите медицински сестри от либийските власти. Чудотворната икона на Божията Майка дарява с благословение всички, които подхождат към нея с вяра и надежда да намерят спасение за душите си и лек за своята болка. 

Иван Чакъров,
директор на НИХЗИ - Орешак
   
Още по темата

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |