Какво е сугестопедия? (17)

* Проф. д-р Георги Лозанов: „Ние имаме скрити резерви“ * Учене без учене, учене за удоволствие, учене чрез изкуство и като на игра – за малки и големи – струва си да се опита

Цветелина Цветкова
Колонката на психолога
АВТОРКАТА Цветелина Цветкова е възпитаничка на Езиковата гимназия в родния си Ловеч и магистър по психология от Софийския университет, доскоро софиянка – цели 14 години, но решила да живее в Троян. По думите й – обмислен избор и с добри очаквания. Специализирала е когнитивно-поведенческа психотерапия и има сериозен опит в работата с деца със специални образователни потребности. „Колонката на психолога“ е два пъти в месеца, по различни теми, които имат общо с психологията. „Казвам се Цветелина Цветкова и съм клиничен и консултативен психолог. Моята специалност ме заведе от Ловеч в София, а мъжът ми ме доведе в Троян. Надявам се в тази рубрика да свържа всички места и неща, на които държа“, това ни написа тя в краткото въведение към първата си „троянска“ статия. Но след няколкото троянски месеца последва промяна – не от разочарование, както ни обясни, а заради професионални ангажименти на съпруга лекар. Коментарът й: „Отново в София, но често в Троян“; а „Колонката...“, разбира се, продължава.
Т21

ПОСЛЕДНИТЕ две статии бяха за чужденци, които благодарение на работата си са повлияли върху развитието и обогатяването на психологията. Тази статия е е за един такъв българин. В последните пет-шест години се преоткри едно българско откритие – сугестопедията. Неин създател е българският учен, психиатър, педагог и наш съвременник проф. д-р Георги Лозанов.

проф. д-р Георги Лозанов
СУГЕСТОПЕДИЯТА е призната от ЮНЕСКО за оригинална образователна система още през 1978 г. Тя започва своето развитие от сугестологията (наука за внушението) и представлява комбинация между педагогика, психология и изкуство. Сугестопедичният метод е най-добре развит при ученето на чужди езици и в началната училищна педагодика, като намира приемственост в много страни по света. Проф. Лозанов разказва в едно свое интервю, че той преди всичко е лекар, психиатър и като такъв се интересува от човешката психика и нейните възможности. „Ние имаме скрити резерви“, казва той. Тяхното разкриване може да се сугестира. Обвързването на тези схващания с нуждите на образованието водят до сугестопедията – идеята да се използва сугестията, внушението, и творческия потенциал  на човека с учебна  и педагогическа цел.

УЧЕБНИЯТ процес при сугестопедията има 4 етапа. Първият етап представлява въведението. Материалът се представя по артистичен начин, като се създава непринудена ситуация, наподобяваща случка от ежедневието, в която целенасочено са вплетени граматическите и лексикални структури, които са заложени като цел на урока за нови знания. Вторият етап се изразява в провеждането на така нар. концертни сесии, които спомагат за запаметяване. Те представляват изразително изчитане на целевия материал от страна на учителя на фона на специално подбрана класическа музика, като първото четене е интонирано с цел акцентиране върху конкретни специфики на подаваната нова информация, а следващото е с нормална скорост и интонация. Третият етап представлява разработка на представения вече материал под фомрата на весело изчитане, танц, игри, театър. Целта е да се създаде приятна, весела и непринудена обстановка, която да подпомогне намаляването на личната и ситуативна тревожност, които се отразяват на езиковата бариера и активирането на пасивния речников запас. Четвъртият етап е себепредставянето, индивидуалната изява, която дава възможност за обратна връзка от страна на преподавателя, но и за самооценка и мотивация. Смята се, че този метод спомага за многократно по-бързо и ефективно учене (от 3 до 5 пъти по-бързо от традиционния метод на преподаване), както и за по-дъго запазване на придобитите знания.

УЧЕНЕ без учене, учене за удоволствие, учене чрез изкуство и като на игра – за малки и големи – струва си да се опита.

Цветелина Цветкова,
клиничен и консултативен психолог

 Още в „Колонката на психолога

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |