Психоактивни вещества и юношество (15)

* „Подобни решения (да посегнеш към дрогата) се вземат индивидуално, но винаги засягат повече от един. Затова обръщането на внимание и говоренето по такива теми биха могли да бъдат
 само от помощ“

Цветелина Цветкова
Колонката на психолога
АВТОРКАТА Цветелина Цветкова е възпитаничка на Езиковата гимназия в родния си Ловеч и магистър по психология от Софийския университет, доскоро софиянка – цели 14 години, но решила да живее в Троян. По думите й – обмислен избор и с добри очаквания. Специализирала е когнитивно-поведенческа психотерапия и има сериозен опит в работата с деца със специални образователни потребности. „Колонката на психолога“ е два пъти в месеца, по различни теми, които имат общо с психологията. „Казвам се Цветелина Цветкова и съм клиничен и консултативен психолог. Моята специалност ме заведе от Ловеч в София, а мъжът ми ме доведе в Троян. Надявам се в тази рубрика да свържа всички места и неща, на които държа“, това ни написа тя в краткото въведение към първата си „троянска“ статия. Но след няколкото троянски месеца последва промяна – не от разочарование, както ни обясни, а заради професионални ангажименти на съпруга лекар. Коментарът й: „Отново в София, но често в Троян“; а „Колонката...“, разбира се, продължава.
Т21

В ПОСЛЕДНИТЕ години все по-активно се говори за психоактивните вещества и нарастващата им употреба сред учениците. Възрастта намалява, разновидностите се увеличават, както и страхът около темата. Като психоактивни вещества се определят „различни химически вещества, които след като попаднат в организма по различни начини, предизвикват промени в настроението, равнището на възприятията и/или други мозъчни функции чрез директно въздействие върху определени мозъчни структури“ (Куценок, Димитров).

ЗЛОУПОТРЕБАТА с такива вещества в юношеска възраст качествено се различава от тази в зрелостта в няколко отношения. Ранното юношество е рисков момент, защото при него са налице намалена способност за отсрочване на наградата и планирането на бъдещето, както и интензивни физиологични промени.

СПОРЕД изследване на Джафри и Симкин (2002 г.) юношите, с тенденция към злоупотреба и зависимост, са склонни да използват няколко вида дрога. В юношеска възраст злоупотребяващите се придвижват от цигари и бира/вино към други видове алкохол, а после – към марихуана. Ако злоупотребата напредва, този стадий се следва от проблемно пиене и/или употреба на успокоителни или стимуланти (амфетамини, кокаин, хероин). Приемането на инхаланти (вдишване на лепило, фреон и др.) се случва най-често преди или в началните юношески години, а на „клубни дроги“ (екстази, кетамин) – в късна юношеска възраст. При тийнейджърите се наблюдава се коморбидност (едновременното наличие) между злоупотребата и разстройства на вниманието с хиперактивност, разстройства на поведението и тревожни разстройства.

ИМА НЯКОЛКО подхода за разграничаване на употребата на веществата от злоупотребата и зависимост от тях. Най-популярният е на базата на честотата на употреба. Егинтън и Паркер (1996 г.) разграничават: „експериментиращи“ – юноши, които са опитвали поне един път дрога, но заявяват, че нямат намерение да повторят; „слаба употреба“ – по-малко от 10 пъти за последните 12 месеца; „умерена употреба“ – имащи от 10 до 49 опита през последните 12 месеца; и „редовна/сериозна употреба“ – с 50 или повече опита през изминалата година. Важно е да се подчертае, че колкото по-рано се е започнало с експериментирането, толкова по-рисково е то за прерастване в злоупотреба.

МНОЖЕСТВО са факторите, които оказват своето влияние върху подобно решение при юношите – от среда и семейство през връстници и училище до лични и биологични такива. Което показва, че подобни решения може да се вземат индивидуално, но винаги засягат повече от един. Затова обръщането на внимание и говоренето по такива теми биха могли да бъдат само от помощ.

Цветелина Цветкова,
клиничен и консултативен психолог

Източник: Kалчев. П. Скала за психоактивни вещества.

 Още в „Колонката на психолога

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |