За Дядо Коледа (14)

* „Дядо Коледа не е жив реален човек, но живее на Коледа в сърцата на всички, които искат да зарадват някого, да му поднесат подарък... Как да не ти се прииска след това да станеш и ти Дядо Коледа за близките си хора?“

Цветелина Цветкова
Колонката на психолога
АВТОРКАТА Цветелина Цветкова е възпитаничка на Езиковата гимназия в родния си Ловеч и магистър по психология от Софийския университет, доскоро софиянка – цели 14 години, но решила да живее в Троян. По думите й – обмислен избор и с добри очаквания. Специализирала е когнитивно-поведенческа психотерапия и има сериозен опит в работата с деца със специални образователни потребности. „Колонката на психолога“ е два пъти в месеца, по различни теми, които имат общо с психологията. „Казвам се Цветелина Цветкова и съм клиничен и консултативен психолог. Моята специалност ме заведе от Ловеч в София, а мъжът ми ме доведе в Троян. Надявам се в тази рубрика да свържа всички места и неща, на които държа“, това ни написа тя в краткото въведение към първата си „троянска“ статия. Но след няколкото троянски месеца последва промяна – не от разочарование, както ни обясни, а заради професионални ангажименти на съпруга лекар. Коментарът й: „Отново в София, но често в Троян“; а „Колонката...“, разбира се, продължава.
Т21

КОЛЕДНИТЕ ПРАЗНИЦИ наближават, а радостта от тях се усеща в чакането, броенето, идеите за свободното време и за подаръците за близките. И, разбира се, за Дядо Коледа. Наскоро бях в едно кафене с приятелка. Бяхме седнали до камината в заведението, до която застана едно около тригодишно момченце, което знаеше, че от нея ще излезе Дядо Коледа. Няма как да не се усмихне човек. Задавала съм на себе си обаче въпроса какво да отговоря, ако ме попита дете има ли Дядо Коледа. Правило ми е впечатление, че деца в началните класове, които вече не искат да си играят с играчки, продължават да казват, че вярват и да си поръчват подаръци от Дядо Коледа. Чудила съм се те наистина ли още вярват в него. Навремето беше сравнително лесно да се усъмниш – често добрия старец не носеше точно това, което си си поръчал, а по обувките и под брадата му от памук бързо можеше да бъде разпознат някой от двамата или трима мъже, работещи в детската градина, пък и не беше сигурно как се казва точно – Дядо Мраз или Дядо Коледа.

СЕГА Е ЯСНО, че е Дядо Коледа, изглежда в повечето случаи като от картинките, но пък е почти навсякъде и може да го срещнеш и през ноември. Затова съм си мислила – тези днешни умни деца не се ли досещат или просто този въпрос се подминава. Отговорът му толкова ли е страшен, че го отклоняваме – може би да, никой не иска да разстрои дете. Ако все пак решим да избегнем въпроса и да се „вживеем“ в поддържането на мита, може би детето няма да посмее да сподели какво е чуло или какво знае от някое друго дете и какво то самото мисли по въпроса. А това е един удобен момент да се обясни разликата между мита и реалния човек, който се ражда, има родители, националност, расте, умира и обитава като всички човешки същества реална къща на земята, а не облаците.

НО ДА ЖИВЕЕШ на моменти в „облаците“ е човешко желание, което не си тръгва с порастването. Защото както сегашните възрастни, така и бъдещите възрастни – децата, имаме нужда от идеи, поезия и приказки, за да бъдем по-доволни и щастливи. Когато си казваме „Честита Коледа“, ние вярваме в думите си. Не всички вярват в истинността на историята, свързана с празника, но за всички ни Коледа е символ на радост и лични копнежи, на нещо хубаво. Затова не е опасно да се обясни, че истинският Дядо Коледа всъщност е само в сърцата ни. Както джуджетата и великаните от приказките, за които децата знаят, че не съществуват и нямат проблем с това. Дядо Коледа не е роден, няма родители, той не е жив реален човек, но живее на Коледа в сърцата на всички, които искат да зарадват някого, да му поднесат подарък и да го изненадат за празника. Как да не ти се прииска след това да станеш и ти Дядо Коледа за близките си хора?

ВЕСЕЛА КОЛЕДА и много хубави моменти със семейството!

Цветелина Цветкова,
клиничен и консултативен психолог

 Още в „Колонката на психолога

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |