Столичанка поема Природонаучния музей в Черни Осъм

* Новият и. д. директор Павлина Иванова е доктор по физика, с богат опит в работата по проекти и сериозни контакти, владее три езика; амбицията й – да даде друг мащаб на атрактивната институция

Павлина Иванова
Назначения

ПРИРОДОНАУЧНИЯТ музей (ПНМ) в с. Черни Осъм, един от най-атрактивните, посещавани и обичани туристически обекти в община Троян и района, от 1 април т. г. има нов временно изпълняващ длъжността директор – Павлина Иванова. Досегашният дългогодишен директор Христо Илиев, син на основателя на музея Илия Илиев, излиза в пенсия поради навършени години и осигурителен стаж.

НОВИЯТ шеф Павлина Иванова е софиянка и има впечатляваща професионална биография – завършила е инженерна физика в Софийския университет, специализирала е медицинска физика, доктор по физика, работила е в БАН, председател е на Асоциацията на докторантите в България и член на управителния съвет на Международния младежки алианс, има богат опит в работата по проекти, включително международни, пътувала е много по света във връзка с работата си и има сериозни професионални контакти, владее английски, руски и италиански език. По наша информация столичанката идва в малкото балканско селце с амбицията да даде друг мащаб и развие потенциала на черноосъмския музей. От нас – успех и пълен напред! 

ДА ПРИПОМНИМ. Природонаучният музей в Черни Осъм е основан през 1956 г. от местния учител по биология и уважаван краевед и природолюбител Илия Илиев – като музейна сбирка на ръководения от него природолюбителски кръжок в местното училище. През 1976 г. сбирката, дотогава разположена в училищните коридори, се сдобива със специално построена модерна сграда. През 1977 г. става отдел към Окръжния исторически музей в Ловеч, а през 1992 г. получава статут на самостоятелен музей (администриран от Община Троян). Днес в трите зали на музея са показани над 700 експоната – едри бозайници, птици, риби, влечуги, насекоми; реализира също атрактивна образователна програма (Зелена класна стая, Природозащитен център), а в музейната сграда е разположен и Информационен център на НП „Централен Балкан“. „Природонаучният музей в Черни Осъм е една от малкото пълноценно действащи музейни институции в населено място със статут на село“, четем в сайта на Института за приложна музеология (www.museology.bg).

Природонаучният музей в с. Черни Осъм – централният вход
В РАМКИТЕ на няколко месеца, след приключване на извънредното положение, ще се проведе и конкурсът за титулярен директор на ПНМ - Черни Осъм, уточниха от общинската администрация.

2 коментара:

Unknown каза...

Толкова ли няма специалисти в Троян , та тая специалистка , и то физичка ще дава нов облик на музея . Или е поредна "КАЛИНКА" Нямат място опити по физика в музея.

Unknown каза...

Имам въпроси:1.Каква е точно връзката между впечатляващата професионална биография на и.д.директор и флората и фауната на Стара планина,изложени в музея? 2.Колко пъти досега в български музей първо е назначаван директор,а след това е провеждан нужният конкурс? 3.Ако се появят други кандидати,ще имат ли възможност пробно да управляват музея за период от няколко месеца?4.Кой контролира какво се случва в музея,докато пробно го управлява въпросната госпожа без опит в музейното дело? 5.Ако в експозицията,съхранявана повече от 40 години нещо бъде повредено или подменено птез пробния период,кой носи отговорност?6.Понеже музеят е и на черноосъмци,които активно са участвали в създаването му,някой ще потърси ли тяхното мнение?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |