Троянският музей - вече в 100-те национални туристически обекта

* Досега от нашия край бяха включени само Троянският манастир и Природонаучният музей в с. Черни Осъм

УНИКАЛНИЯТ за страната Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства (МНХЗПИ) в Троян вече е сред 100-те национални туристически обекта, научихме от директорката на културната институция Елеонора Авджиева. Преди дни с официално писмо от Българския туристически съюз (БТС) уведомили музейното ръководство, че организационният комитет на кампанията „Опознай България – 100-те национални туристически обекти” е взел решение да включи сред обектите и троянския музей.

„ДОСЕГА от Троянския край бяха включени само Троянският манастир и Природонаучният музей в с. Черни Осъм. Без да противопоставям един обект на друг, смятам, че това бе крайно несправедливо и необяснимо подценително към значението и ролята на Музея на занаятите”, коментира г-жа Авджиева.

ДИРЕКТОРКАТА НИ РАЗКАЗА как се е стигнало до признанието – при поредната кампания за номиниране на нови национални туристически обекти написали агрументирано писмо, в което изтъкнали качествата и постиженията на Музея на занаятите. Припомнено било, че през 2003 г. троянският музей получил приза „Най-добър музей в региона на Централна Северна България” – и това в момент, когато мащабната му модернизация едва била започнала.

ДНЕС МНХЗПИ – ТРОЯН може да се похвали с: изцяло модернизирана основна експозиция, представяща културния феномен „народни художествени занаяти”, беседи на немски, английски и румънски език, атракционен кът през лятото и зала за работа с посетители през есенно-зимния сезон, търговски щанд със сувенири, рекламни материали и издания на музея, отлична туристическа инфраструктура (удобен паркинг, безжичен интернет, телефон за посетители, достъпна среда за хора с двигателни проблеми)… По повод 50-годишния си юбилей, който ще се чества през 2012 г., музеят ще открие нова експозиция във втората си сграда.

Т21

Още по темата:

22 коментара:

Йотова каза...

Браво! Честито!

Анонимен каза...

Браво! Дано вече чуваме само хубави новини за Троян!

Бай Бочо каза...

А дано,ама надали:)

Анонимен каза...

Прочитайки коментара на 2-ри през опцията "Последни коментари", за миг помислих,че е коментирал някаква важна икономическа новина за Троян.Нещо като онази новина за еврейската търговска компания стъпила тук.Бих попитал коментиращия, това включване на музея, как ще се отрази според него на икономическия и социален живот в Троян?

Петров каза...

4ти аз не съм 2ри но се изкушавам да отговоря.Музеят колкото е по-добър толкова по-добра логистика на Троян прави,има хора,които ценят подобни неща и отделно присъствието на туристи в някаква степен е икономически плюс.

Анонимен каза...

Я дефинирай "логистика", щото чини ми се не си наясно с терминологията. А кой може да докаже колко туристи посещават музея, заради самия музей?

Петров каза...

За сведение 6ти,според Уикипедия:
"Логистика, накратко .... осигуряване на правилното нещо, на точното място, в точното време."

Анонимен каза...

4-ти, аз съм No2, който написа коментара. Ако сам не можеш да разбереш как ще се отрази на Троян - толкова по-зле за тебе! Няма аз да ти обяснявам.

Анонимен каза...

И още нещо: Чудя се що за човек трябва да си, че да правиш злобни коментари и на едно хубаво пожелание?!

Анонимен каза...

Злоба няма,има нетърпимост към лаици, подражатели и тям подобна сган.Ако си ме разбрал-добре,ако не-твоя си работа...

Нели Генкова каза...

Казано е: Кучетата си лаят, керванът си върви. Лек път на музейния керван! Заслужено признание, трябва да радва всички ни.

Анонимен каза...

Другари и другарки,
да ви е честито ....таз посткумунистическа структура,на нищоправене с голяма реклама,сега с тоз паметник на Бат Бойко на центъра до музея хептем ще оцапаме града.............................................................................................това става за чудесен публичен дом ,ще донесе много гости с пари съответно повече приходи на
общината

Анонимен каза...

Нели Генкова нека изчакаме,да видим какво ще донесе на Троян тази толкова важна новина.Пък тогава ако има за какво всички ще се радваме.
Нека не го правим предварително,бързата кучка слепи ги ражда.

Нели Генкова каза...

Е какво толкова да чакаме, 13. Подобни факти работят в посока на една общотроянска, струва ми се, амбиция - да бъдем туристическо място. И, знаеш ли, ако троянци са по-усмихнати, това ще работи в същата посока. Виж, тук вече не смея да прибързвам - кога ли ще стане...

Анонимен каза...

13-ти съм,ами да ти кажа наистина сме се ориентирали към туризма,след като в индустриалния квартал останаха "Актавис",на Стефан Вълев склада и на Нешев гаража,не виждам какво друго ни остава освен туризма,алкохолен и всякакъв друг.
Но да,като цяло е редно хората да са позитивни,включая и себе си в това число.

БТВ от 26.05.2011 каза...

"Намалява интересът на българите към музеите. Официалната статистика у нас отчита 5,6% спад. Най-често музеите се посещават от организирани ученически групи, намалява броят на индивидуалните посетители. Само за година, около 60 000 посетители са влезли в осем музейни експозиции в гр. Трявна, което прави средно по 20 души на ден.
"В последните две години е намаляла посещаемостта. Може би наполовина. Отлив има и на чужденци. Всички казват заради кризата, може би и това нещо. Таксата никак не е висока - 2 лв. за възрастни - при нас е много символично”, признава Румяна Маркова - екскурзовод в музей "Даскалова къща".
Ниските такси и намаленията не впечатляват посетителите. Дори и атрактивното предаване на историческите събития в беседи, все по-рядко събужда интереса на хора с по-високо ниво на информираност, извън организираните посещения. Някои от туристите признават, че не са посещавали музей от деца.
Дори и музейните работници с неохота казват, че други атракции сега изместват вниманието на посетителите от беседите. Най-малките - децата например, предпочитат магазина с картички и сувенири в музея.
Атракции могат да се организират не повече от 2-3 пъти в годината, защото освен средства изискват и човешки ресурс. В останалото време посещаемостта се поддържа най-вече с периодично обновяване на музейния фонд и беседи."

И това е статистиката за Трявна, разработван от години туристически регион!

p.s. Преди десетина години имаше един лаф в Троян :"Като няма какво да правим, дай да вземем да правим (ремонтираме) коли". Към днешна дата,ако няма какво да кажеш-говори за туризъм...

Анонимен каза...

Прав си 16ти,хората нямат пари за хляб ще мислят за музей,а и троянци не познават парите.
На морето е по евтино от ТОО ТЪП ГРАД,какъв туризъм,аааааааааааа селски

Анонимен каза...

Това че музеят е включен сред 100-те национални туристически обекта, само по себе си е положително. Като се има обаче в предвид, че трябва да си счупиш колата ако решиш да го посетиш идвайки в Троян, ефектът от това включване ще е приблизително = 0.

Анонимен каза...

Към скептиците:
Една птица пролет не прави - вярно е. Но ако няма и една птица, какво ни остава? Да се радваме на бурния успех на чалга партитата и концертите на Веселин Маринов? Ако всички институции в Троян, отговорни за подобни дейности, са активни като музея, нещата просто ще се случват.
Уважаеми скептици, негативно настроени или чисти злобари, отказвам да омаловажа или обезценя малкото останала в града култура.
Поздравления за екипа на музея и Елеонора, тъй като без съмненение заслугата е тяхна!

Анонимен каза...

Да ви го у културата,само излишни пари

Иванко каза...

Преди време посетих музея и бях впечатлен.Наистина.Сега разбирам,че не е бил досега в 100 те обекта. Чудно!?Пожелавам успех на целия екип!

Анонимен каза...

И кое те впечатли така най-много?Усещаше ли се това,че не е бил включен в 100 обекта?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |