Дни на изпитание са

* „Затова така се впечатлявам от хората, които в труден и за себе си момент даряват. И го правят без да търсят нито разгласа,
 нито популярност“

инж. Иванка Църова
 Коронавирусът
 Лично мнение

ДНИ на изпитание са. Изпитание за човешките добродетели, които често смятаме за даденост, но те не са. И никой не е длъжен да подкрепя общността в тежки за всеки времена. Защото то е ясно – каквото за всички, туй и за гол Хасан. И ако ние се чудим как ще посрещнем нуждите на семействата си, бизнесът се чуди как да се справи, включително с отговорността за работниците си. Затова така се впечатлявам от хората, които в труден и за себе си момент даряват. И го правят без да търсят нито разгласа, нито популярност. Дори, всъщност, не желаят да се говори и пише за техните жестове.

НО РЕШИХ, напук, както неведнъж съм правила, да послушам сърцето си и да напиша за тези, които знам. Провокирана бях от една статия, в нея прочетох за сторени добри дела. Но не знам, може би от бързане и стрес, не бяха споменати нито с дума, нито с намек дори, хората, които реално са дарили, за да станат възможни тези добри дела. Няма да навлизам в полемика има ли нужда да се изпълняват предписанията към общинските здравни заведения за изграждане на помещения, в които да се посрещнат евентуално заболелите и потенциално заразни пациенти. Доверявам се на професионалистите. А професионалистите в цял свят казват – трябва социална изолация, трябват защитни мерки и средства. Защитни средства трябват най-вече за хората на предната линия, за лекари, фелдшери и медицински сестри.

ФАКТ Е, че в нашите две болници няма сериозни проблеми. На фона на недостига на защитни средства не просто в България, а в целия свят, при нас си има всичко. Дори разбрах, че имаме новоизградена приемна към Филиала за спешна медицинска помощ (ФСМП) за пациенти, при които има съмнение за заболяване с COVID-19. Тук е мястото да кажа, че тази приемна е почти изцяло дарение от две троянски фирми – „Перфектстрой“ изгражда конструкцията (на стойност около 3000 лв.) с изключителното съдействие на председателя на Общинския съвет инж. Петко Пенков. Помага и Мариян Манджуков, който дарява остъклението (на стойност около 600 лв.). А за инж. Марин Радевски каквото и да се каже, все ще е малко, но това едва ли е изненада за някого. Сега е времето, в което дори най-върлите му опоненти трябва да сведат очи и да замълчат – освен че от началото на кризата е снабдил двете болници и Спешна помощ неколкократно с маски, освен че е дарил на Белодробната болница 1000 лв. за защитно облекло и над 2000 ръкавици, освен че е внесъл в дарителския фонд 10 000 лв., той е направил още нещо. Платил е авансово местни данъци и такси за над 99 000 лв., за да може община Троян да ги използва в тези тежки за всички времена. Има и немалко неформални граждански сдружения, които много помагат – например воденото от Искра Петрова, колкото е по силите им, но е важно.

Новоизградената приемна към Филиала за спешна медицинска помощ, Троян
ДНИ на изпитание са. Изпитание за човешките добродетели, които често смятаме за даденост.

3 април 2020 г., Троян
инж. Иванка Църова

Бел. ред. Авторката е учител в СУ „Васил Левски“, професионалната паралелка по хотелиерство, и общински съветник

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |