На Цветница 2020 в Троянския манастир

* Йеромонах Стефан: „Като вярващ човек не мога да не съм тъжен от факта, че на такъв голям християнски празник манастирът е празен. Но като гражданин съм донякъде доволен и щастлив“
Празнично
В Троянския манастир на Цветница, 12 април 2020 г.
С ПОЛИЦЕЙСКА охрана пред манастирските двери, уредено „еднопосочно движение“ за влизане и излизане от манастирската църква, съвсем малко посетители и без раздаване на върбови клонки премина тазгодишната празничната служба на Цветница (Вход Господен в Йерусалим) в Троянския манастир „Успение  Богородично“ – третата по големина и значение християнска обител в България (неделя, 12 април). А защо я нямаше обичайната глъчка и хилядното множество, е ясно – епидемичната обстановка, призивите този път да отправим молитвите си от вкъщи и страхът/здравият разум у миряните. Повечето от присъстващите на празничната литургия бяха със защитни маски на лицето, задължителни от този ден за всички обществени места в страната, включително църковните храмове, но, разбира се, имаше и от другите, пренебрегващи изискването.

Йеромонах Стефан: Тъжен съм, но и щастлив
И ЙЕРОМОНАХ СТЕФАН, който водеше празничната служба, след приключването й си сложи маската. „Като вярващ човек не мога да не съм тъжен от факта, че на такъв голям християнски празник манастирът е празен. Но като гражданин съм донякъде доволен и щастлив от това, че хората проявяват чувство на висока отговорност за своето здраве и за здравето на останалите“, заяви в интервю за бТВ младият духовник.

ПО ПОДОБЕН начин премина празничната служба на Цветница и в троянската църква „Св. преп. Параскева-Петка“, водена в съслужение от архиерейския наместник и председател на храма отец Марин и неговия син дякон Войден Божков. При същия по-строг ред и слаба посещаемост се очаква да протекат и празничните служби в двата троянски храма на Великден – Възкресение Христово, идната неделя (19 април).

Т21 

Още по темата:

1 Коментара:

Z@Q каза...

Факт говорещ за тържество на човекопадението!
Колко писане се изписа за силата на човешкият дух, на българският дух, колко цветя се поднесоха през годините в памет на хора демонстрирали на яве, а не кабинетно и вестникарски този дух и сега един вирус, който занимава месеци наред човечеството и замъглява още повече почти изтритият човешки мозък обезличи героичното ни минало, като народ.
Всеки говори за вирус и никой за това,кой и защо го направи факт.
Интересно ако през турско робство попът, кметът и даскалът бяха прокламирали да не се ходи на църква, за да не се дразнят турските поробители (и добре не даде Господ това да бъде факт) ние, като какви щяхме да сме сега?!
Пътят към нищото не само продължава, но се върви и с радост!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |