На Цветница в Орешак

* Най-дългото хоро се изви пред манастирските порти, на сцената – Илия Луков; хоро и на мегдана с духова музика „Заедно” * Изложба в памет на първомайстора бай Петър Цанков
Празници
На Цветница - хорото пред входа на Троянския манастир, сн. Руслана Попсавова
СПОРЕД някои – няколкостотин души са се хванали на най-дългото хоро за Цветница, извило се пред дверите на Троянския манастир (5 април); и сигурно са прави, макар никой да не е броил играчите, но не това е най-важното. Важното е, че бе много хубаво и много българско. За което нашето браво на организаторите – манастирското братство начело с игумена Велички епископ Сионий и народния певец Илия Луков, чиято кампания „Най-дългото хоро” има вече десетки издания у нас и в чужбина. На цветнишкото хоро пред Троянската света обител се хванаха и танцьорите от ансамбъл „Мездра”, събрали очите с пъстрите си носии и чевръста игра.

Първомайсторът бай Петър Цанков
ГОЛЯМ празник на Цветница имаше и на площада в Орешак, манастирското село. А гвоздеят тук бе изложбата в читалището, посветена на прочутия местен майстор грънчар Петър Цанков Креклешки, вече покойник - един от най-самобитните и големи троянски керамици, истински творец и откривател. Изложбата бе организирана от родолюбеца Мариян Данчев, откупил преди време и спасил от погубване великолепната керамична колекция на бай Петър (г-н Данчев е председател на патриотичното сдружение „РОДина” – бел. Т21). Разбира се, на селския мегдан имаше и хоро, а темпераментната свирня на духова музика „Заедно” от Троян вдигна до небето градуса на веселието. На Цветница в Орешак!

Из изложбата, посветена на прочутия керамик Петър Цанков

Т21

6 коментара:

Анонимен каза...

Когато кмета не беше от БСП всички подобни инициативи бяха окачествявани от този вестник като "селяндурщина". Сега, когато кмет е Дона къртицата всяка селяния и чалгия е добре посрещната от същия този вестник. Дали защото кметицата му плаща за това? Отново ще попитам. Защо кметицата не плаща на другите сайтове които отразяват събитията в Троян?

Анонимен каза...

Кои са тия други сайтове???

Анонимен каза...

Първи, ти определено не си със всичкия си, вместо да ръсиш глупости, да си беше напправил труда да отидеш и да видиш въпросната според теб" чалгия ", ама си глупав и не отиде да се почустваш малко българин

Анонимен каза...

И аз имам въпрос към Генади, от кога простосмъртните троянци, които не работят в Калинел нямат право и възможност да присъстват на културните събития в града? От кога читалището е собственост на г-н Радевски? То бива любов, но тази ми идва в повече...

Анонимен каза...

Аз ще Ви отговоря г-жо/г-не нашето читалище търси спонсори-това са силните мъже на деня, подчертавам мъже, останалото е без значение. Какъв ти е проблема? Имало културно събитие и ти си останал навън? Нямало е билети? Не забрявай уважаеми ние сме в троянът.

troyan21 каза...

До №1, Анонимен: Вашият въпрос бе задаван на няколко пъти (под различни материали в сайта ни), въпросът не е към нас, но тъй като сме "замесена" страна, ще отговорим. Според нас изборът на Община Троян да рекламира в Т21 (вестника и сайта) е продиктуван от няколко причини:
1. Популярност на медията (посещаемост на сайта) и влияние;
2. Възможност за комбинирана реклама (в сайта и печатното издание);
3. Възможност за обратна връзка (максимално свободен режим на читателско коментиране);
4. Не на последно място - качество, стил и обективност при поднасяне на информацията;
5. Също не на последно място - яснота за собствеността на медията и екипа, който работи в нея.

И ние на свой ред имаме едно питане към питащия (№1, Анонимен) - за кои други троянски сайтове става дума? И още нещо - за какви възхвалявания на кмета става дума, дайте примери; но ако кметската деятелност и успехите на кмета г-жа Михайлова ви дразнят по някакви причини, това не е наш проблем?!

С уважение: Генадий Маринов, гл. ред. на Т21 (вестника и сайта)

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |