Областният управител със заповед срещу пожарите

* НК, чл. 311, ал. 2: „Който запали стърнище, вследствие на което предизвика пожар в горския фонд, се наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба от 500 лв. до 5000 лв.“
Крими
Гледка от пожара в мах. Длъжковска в близост до Троян, 8 април 2020 г., сн. Пламен Мичев
ВЪЛНА от горски пожари заля община Троян и района миналата седмица, над десетина. По-големите – в с. Горно Трапе (мах. Длъжковска), с. Драшкова поляна (местността Параклиса), с. Калейца, Троян (кв. „Попишка“, местността Турлата), Априлци (кв. „Видима“, кв. „Острец“). Като основната причина е една – опалването на сухи треви. Забранено, многократно предупреждавано да не се върши, обяснявано каква опасност крие, но въпреки това има хора, които не се спират – заради дребничкия си личен интерес, ощетяващ в крайна сметка всички ни и най-вече на българската гора.

Ваня Събчева
ЯВНО огнената ситуация в Троянско, а и на други места в района през последните дни, предизвика областния управител на област Ловеч Ваня Събчева да издаде нарочна заповед във връзка с пожарите. С която се забранява паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние по-малко от 100 м от границите на горските територии. И се разпорежда на Държавните горски стопанства (ДГС), Държавните ловни стопанство (ДЛС), Общините и собствениците и ползвателите на горски територии в областта, които имат утвърдени годишни оперативни програми за защита на горските територии от пожари, организират денонощни дежурства по определен график.

И ДА ПРИПОМНИМ, че палежът по непредпазливост е криминализирано деяние, а извършителите ги грози затвор и глоба. Ето какво е записано в Наказателния кодекс, цитираме: „Чл. 331, ал. 1. Който по непредпазливост запали чужд имот (сграда, инвентар, стоки, земеделски или други произведения, гора, машини, рудник или друго имущество със значителна стойност) се наказва с лишаване от свобода до 3 години; ал. 2. Който запали стърнище, вследствие на което предизвика пожар в горския фонд, се наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба от 500 лв. до 5000 лв.; ал. 3. Ако е последвала смърт или значителни вреди, наказанието е лишаване от свобода до 5 години“. Друг е въпросът, че подведени под отговорност по този по този член и особено по ал. 2 са единици, а в Троянско – още по-малко. Въпреки многобройните палежи?!

Т21

Още по темата:

2 коментара:

Unknown каза...

Ооо Мити,нема да са плашиш мойто момче. Тая иъз я знам. Фърга партенки за медиити.Она е на бабалък ми от Загражден трета братовчедка, ти го знаеш. Чувай сега какво ти говора. Със жената е говорено. Ща накараш оная твоята шашаригавата, да умии убаво с веро две тубенца от пиринско. Пълниш ги с млеко без да доливаш вода! Туряш една маска и о понеделника сабален я чакаш пред стълбите на високата сграда. Подаваш и шишеата, тя знае. Ща кажеш братовчеда ма праща! Па да знаеш ако и занесеш и две прачета от оная убавата наденица от абортиралото кравенце, последната, смятай тия каде ти пускат жалби направо ща ги уничтожи. Тъй е казала ща знаеш. Аз ща ги иба и софиискити виладжии, завистливи, импотентни! Тва да не е София бе ееее ! Тва а Трапето бе! Каде отиваш ти! Пали нибой са!

Unknown каза...

В момента гори Иван дял, над Черни Осъм...аман от безхаберието и простотията човешка!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |